Mlade i uspješne: Mlade Sarajke inoviranjem bijelog štapa olakšavaju kretanje slijepim i slabovidim licima

featured image

25. maj 2024. 13:14

Tražeći priliku da izraze svoje ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima na koje inovativnim rješenjima mogu doprinijeti rješavanju različitih problema u društvu, grupa vrijednih mladih ljudi prijavila se na takmičenje u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2023.

Ideju koja je pokupila najviše simpatija javnosti i stručnog žirija kroz takmičenje, te osvojila prvo mjesto predložile su tri mlade osobe iz Sarajeva: Sara NaloSelma Budnjo i Melisa Mutapčić.

Be My Step je ideja zahvaljujući kojoj savremena tehnologija postaje suosjećajna pratnja za slijepe i slabovide osobe. Prema dostupnim informacijama do kojih su ove mlade inovatorice došle, u svijetu je trenutno preko 40 miliona slijepih ljudi, dok svega 8% njih koristi bijeli štap kao pomagalo prilikom kretanja. Upravo ovi podaci naveli su Saru, Selmu i Melisu da ponude rješenje u vidu pametne kutija prilagodljive svakom bijelom štapu.

Kult

Kreiranje boljih uslova za život

Cilj Youth Innovation Award takmičenja u kojemu je ova grupa pobijedila jeste upravo motivisanje mladih da postanu izvori pozitivnih promjena u svojim zajednicama, afirmišući buduće inovativne omladinske lidere i liderke, ističući značaj njihovog rada, doprinosa i aktivnog učešća u kreiranju boljih uslova za život u Bosni i Hercegovini. Ovo takmičenje drugu godinu zaredom organiziraju i provode Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT pružajući tako priliku i podršku mladima da njihove inovativne ideje postanu zajednička bolja budućnost svih nas.

Kult

Selma Budnjo diplomirala je na smjeru Menadžmenta i Informacionih tehnologija Internacionalnog Burch Univerziteta. Sada je studentica master programa MIT-a na Internacionalnom Burch Univerzitetu i radi kao specijalista za rad s klijentima u jednoj IT firmi. Također je od početka projekta BeMyStep dio tima koji želi napraviti promjenu uz pomoć njihovog znanja i pomoći društvu.

Selma sada, kada su se slegli utisci, ističe da je njenom timu učešće u takmičenju pomoglo na mnogo načina.

“Osvojenu nagradu uložile su u razvoj softverskog rješenja u vidu aplikacije koja je trenutno u fazi testiranja kako bi uskoro ugledala svjetlo dana i postala dostupna na Google i Apple prodavnicama. Pored softverskog dijela, kreirano je i hardversko rješenje senzorne kutije koja, zahvaljujući senzorima, detektuje prepreke koje nisu isključivo na tlu, nego u više nivoa.”

Ovaj straup i mali biznis, koji tek trebaju da razviju, uz Selmu su realizirale Sara Nalo, studentica završne godine Informacionih tehnologija. Dio je BeMyStep tima i radim na razvoju mobilne aplikacije, te Melisa Mutapčić koja je diplomirala Finansijski menadžment na Internacionalnom Burch univerzitetu. Sada studira ACCA program i radi kao asistent analitičar u EBRD-u.

Da bi ideju realizovale do kraja, potrebno je da u aplikaciju dodaju funkcionalnosti do kojih su došle zahvaljujući mentorskoj podršci.

Kult

Priča o inovatoricama koje stoje iza Be My Step ideje pokazuje da mladi prepoznaju Youth Innovation Award takmičenje kao priliku za dobijanje potrebnih sredstava za realizaciju svojih ideja, ali i kao šansu da ih konačno sprovedu u djelo.

“Aplikacija je trenutno u razvoju. Do sada su implementirane sve funkcionalnosti vezane za navigaciju i hitne pozive, te je sljedeći vrlo bitan korak implementacija govornih komandi, obzirom da kompletna aplikacija treba biti korištena putem njih. Nakon toga planiramo implementirati “buddy” sistem koji će omogućiti porodici, njegovateljima ili čak volonterima da putem svog mobitela uspostave aplikaciju za nekoga”, kaže Selma Budnjo.

Ističe da je dug je put iza njih, ali da ih isto tako čeka naporna budućnost.

“Trenutno nam je glavni cilj zavrsiti proces kreiranja aplikacije kako bi ista mogla biti objavljenja na Google Play i App Store-u, a shodno tome bismo i razvili plan naše marketing kampanje i promocije.”

Još uvijek nisu registrovale biznis jer je u procesu kreiranja i ne znaju kad će aplikacija tačno biti spremna za objavu. Kaže kako aplikacija mora proći dosta testova i odobrenja prije puštanja na tržište.