Umjetnica koja probija granice – Hanna Dujmović za Forbes BiH: “Moji radovi nisu samo vizuelno zadovoljstvo, već i dublji uvid u ljudsku prirodu i svijet oko nas”

featured image

20. maj 2024. 17:43

Hanna Dujmović je akademska umjetnica mlađe generacije koja se posljedih nekoliko godina ističe na kulturnoj sceni svojim kontinuiranim stvaralaštvom.

Rođena je u Sarajevu, te je po završetku srednje škole pristupila Akademiji likovnih umjetnosti u rodom gradu, gdje je stekla diplomu na odsjeku za kiparstvo. Tokom svog školovanja, Hanna je istraživala razne stilove i tehnike kiprstva i slikarstva, stvarajući djela koja su odražavala njenu kreativnu viziju. Njen rad je postao prepoznatljiv po bogatim simbolima, slojevitim temama i nadrealističkim elementima.

Nakon diplomiranja, Hanna je brzo privukla pažnju umjetničke zajednice svojim radom. Njene slike su se isticale dubinom i slojevitošću, provocirajući razmišljanje i preispitivanje. Njen rad je bio izložen na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom svijeta (SAD, UK, Japan, Francuska, Italija, Portugal, Poljska, Srbija, Crna Gora, Hrvatska), te lokalno. Živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

Foto: Privatni arhiv/Hanna Dujmović

Umjetnica koja probija granice

Učesnica je mnogih projekata, performansa, te nekoliko umjetničkih rezidencija. Hanna Dujmović je umjetnica koja se ne boji probijanja granica i istraživanja novih područja. Pored slikarstva, također je eksperimentirala s drugim medijima kao što su skulptura i digitalna umjetnost. Njen rad uključuje razne teme, historijske motive, filozofiju, psihologiju i savremene društvene teme sa notom nostalgije prikazanom u motivima iz djetinjstva.

@doradophotography

Njeno umjetničko djelo je privuklo pažnju kolekcionara i ljubitelja umjetnosti širom svijeta, a njene slike su postale dijelom mnogih javnih i privatnih kolekcija. Umjetnica je koja neprestano stvara, nadahnuta ljepotom svijeta oko nas i unutarnjim putovanjem kroz umjetnički proces. Njeno neprekidno istraživanje i izražavanje kroz umjetnost je stvorilo prepoznatljiv i duboko inspirativan umjetnički rukopis.

@amnaasia

Hanna Dujmović je umjetnica koja kroz svoje djelo donosi ne samo vizuelno zadovoljstvo, već i dublji uvid u ljudsku prirodu i svijet oko nas.

Trenutno je zastupaju galerije:

Galerija savremene umetnosti ‘’Aleksić’’ Srbija

Galerija ‘’Unikarts’’ Hrvatska

Galerija ‘’Koska’’ Crna Gora

Gallery ‘’ArtOui’’ Njemačka

“Diplomirala sam na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu kao Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu. Prije ALU-a školovala sam se u Srednja škola primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 2020. intenzivno sam aktivna u polju umjetničkog stvaralaštva kroz slikarstvo, skulpturu, instalacije, te radionice sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Od 2022. do danas kroz slikarski medij razvijam svoj autentični stil i pokušavam ga učiniti prepoznatljivim”, kaže za Forbes BiH.

@amnaasia

Njeni radovi postaju dijelom svjetskog tržišta umjetnina – ArtFinder, Saatchi Art, Singulart, uskoro i Artmajeur i Artsy.

“U proteklim godinama imala sam preko 500 zadovoljnih klijenata/ica širom svijeta od kojih su možda najdalje finalne destinacije na koje su slike otišle bile Bhutan i Kuwait. Mogu reći da su moji radovi najtraženiji u UK i USA, te mi se klijenti vrlo rado i vraćaju sa novim narudžbama.”

@doradophotography

U 2022. godini radi veliku izložbu u duo formatu sa kolegom Rikardom Druškićem pod nazivom “Dva umjetnika, jedna ljubav” koja je postavljena u zgradi Vijećnice u Sarajevu. Sa ovom izložbom za našu umjetničku scenu pravie veliki i bitan korak, pokazijući da je igra ega pogrešna i da trebaju zajedno da rastemo i umjetnost činimo vidljivijom. Izložbu je na noć otvorenja posjetilo oko 600 ljudi.

“2023. godine radim na kampanji za Evropsku uniju kao ambasadorica kulture u našoj državi; kampanja Ujedinjeni u srcu Evrope. Kroz ovaj ali i ranije projekte, nailazim na veliku podršku i poštovanje gospodina Johanna Sattlera, sa kojim i dan danas imam fantastičan odnos. Pored njega mnogi ambasadori drugih zemalja u našoj državi posjeduju moja djela i zaista mi je zadovoljstvo imati takvu i toliku podršku.
To je jedan krug ljudi za koje sam mislila da su nedostižni, a zapravo su oni ti koji se se meni lično obratili i pokazali interesovanje.”

@doradophotography

Veliku samostalnu izložbu imala je 2023. u Beogradu – produkcija “Aleksić Galerija”, te Galerija “Štab”. Izložba pod nazivom “Život je lijep” okupila je mnoštvo ljubitelja umjetnosti na jednom mjestu, predivnu dobrodošlicu u prostor koji trenutno vrijedi za najveću i najbolju galeriju savremene umjetnosti u Beogradu.

U četvrtak nova izložba u Vijećnici

Izložbu otvara u Vijećnici u ovaj četvrtak 23.5. i ima za cilj biti nastavak izložbe koju je imala u Beogradu, ali sa novim slikama i svježijim idejama.

“Iskoristiću ovu priliku da sve ljubitelje/ice umjetnosti pozovem na otvaranje velike samostalne izložbe u sarajevskoj Vijećnici u ovaj četvrtak od 19 sati. Izložba nosi naziv “Igralište mašte”, te predstavlja 25 radova koje sam radila tokom proteklih nekoliko mjeseci. Nadam se da će Vijećnica zablistati i da ćemo još jednom pokazati da naše Sarajevo poznaje, prepoznaje i podržava umjetnost.”

Najava izložbe

“Dalje putovanje nastavljam sa premijerom izložbe u Podgorici 7.6, nakon toga Hong Kong 15.8-15.9., te Opatija i Dublin za jesen i sami kraj godine.”

“Slike su tehnički iz izložbe u izložbu drugačije shodno mojoj tendenciji da eksperimentišem, ali sa druge strane, ostajem dosljedna prvobitnoj ideji kada su u pitanju boje i kompozicije. Jedna od mnogih stepenica koje trebam popeti na putu ka svom cilju, a to je samospoznaja kroz umjetnost, te dosegnuti vrhunac duševne ekstaze kroz stvaranje.”

@doradophotography

Umjetnost najneprofitabilniji posao

Kada je riječ o finansijskom dijelu, Hanna kaže da je umjetnost najneprofitabilniji posao kojim se neko može baviti kod nas, jer zahtjeva konstantne investicije, a uvijek je upitno da li će se desiti povratna informacija koji očekujemo.

“Vrlo je bitno ići korak po korak i držati se discipline, jer jedino tako sebi dajemo mogućnosti da testiramo tržište, da se na njega lagano plasiramo i da eventualno kroz neko vrijeme imamo i određenu povratnu informaciju. Danas je sa jedne strane teško opstati u ovom poslu zbog prevelike dostupnosti sadržaja koji nam se iz minute u minutu plasira, ali sa druge strane prednosti interneta i mreža su nevjerovatne i gotovo sam sigurna da ja, ali ni mnoge moje kolege, ne bismo imali ovoliki vizibilitet bez toga.”

“Ono što nam ovaj vid eksponiranja omogućava jesu razne prilike od kojih bih izdvojila”, kaže Dujmović, “rezidenciju u Parizu na koju idem u augustu ove godine, te rezidenciju u Istri u Grožnjanu”.