Salman Rushdie opet izazvao reakcije javnosti, ovaj put je tema Palestina

featured image

20. maj 2024. 16:04

Salman Rushdie je rekao da bi slobodna palestinska država bila “slična talibanima” i “klijent” Irana .

Govoreći za njemački medij RBB, autor je rekao da “svako ljudsko pravo sada” mora biti “uznemireno onim što se dešava u Gazi zbog količine ljudskih smrti”.

Ali, nastavio je: “Samo bih volio da neki od demonstranata spomenu Hamas, jer je tu počelo. A Hamas je teroristička organizacija. Veoma je čudno da mlada, progresivna studentska politika na neki način podržava fašističku, terorističku grupu.” 

“Oni govore o slobodnoj Palestini. Ja sam neko ko se zalagao za palestinsku državu veći dio svog života, vjerovatno od 1980-ih,” Rushdie, kojemu je ajatolah Ruholah Homeini 1989. godine postavio fetvu u kojoj se poziva na smrt nakon uočene blasfemije sadržanog u njegovoj knjizi The Satansk Stihovi

“Upravo sada, da postoji palestinska država, njome bi upravljao Hamas i to bi je učinilo državom sličnom talibanima. To bi bila država klijent Irana”, rekao je Rushdie. 

„Da li to žele da stvore progresivni pokreti zapadne ljevice? Imati još jednog talibana? Još jedna država slična ajatolahu na Bliskom istoku, odmah pored Izraela ?” 

“Postoji emocionalna reakcija na smrt u Gazi i to je apsolutno tačno, ali kada klizi prema antisemitizmu, a ponekad i stvarnoj podršci Hamasu, onda je to vrlo problematično”, rekao je Rushdie. 

Britansko  indijski pisac boravio je u Njemačkoj gdje je promovirao svoju novu knjigu Nož , koja govori o njegovom ubodu nožem 2022. na predavanju u New Yorku. Napad je ostavio Ruždija u kritičnom stanju i rezultirao je gubitkom desnog oka.

Author Salman Rushdie, his wife Rachel Eliza Griffiths and German actor Ulrich Matthes pose during a photocall ahead of the presentation of his book “Knife: Meditations After an Attempted Murder” at the Deutsches Theater in Berlin, Germany, May 16, 2024. REUTERS/Fabrizio Bensch

Talibani su hvalili napad na Twitteru, a Teheran, koji se odavno distancirao od fetve iz 1989. godine, okrivio je pisca i njegove pristalice za višestruko ubadanje nožem.

U Njemačkoj, koja je žestoko razbila propalestinske proteste i ciljala na propalestinske aktiviste, uključujući brojne jevrejske intelektualce visokog profila, Rushdie se sastao s kancelarom Olafom Scholzom i predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. 

Isječak Rushdiejevog intervjua i njegove komentare o slobodnoj Palestini podijelili su izraelski službeni X račun i izraelski diplomata David Saranga.

Richard Hanania, desničarski američki komentator i pro-izraelski zagovornik, objavio je :

“Salman Rushdie, koga su islamisti protjerali do kraja svijeta, jasno vidi stvari. Palestinska država bi odražavala palestinsku kulturu i stoga bi bila prijetnja svijetu. Ljudi koji misle da je sve što vam treba pravi mirovni sporazum su ludi”, piše Midlle East Eye.