ChatGPT sada može da pamti korisnike, uključujući njihov glas i preferencije

TEHNOLOGIJA Forbes 14. feb 2024. 11:41
featured image

14. feb 2024. 11:41

OpenAI testira novu mogućnost koja omogućava ChatGPT-u da ima memoriju kako bi sačuvao informacije iz prethodnih razgovora korisnika – uključujući njihov glas, ton i lične preferencije – radi stvaranja intenzivnije prilagođenog iskustva za buduće zahtjeve.

Korisnici će moći da odaberu da li žele da ChatGPT sačuva razgovor, što omogućava Chatbotu da pamti određene detalje o korisniku tokom vremena kako bi kreirao personalizovanije odgovore, navela je OpenAI u blog postu.

Kako je kompanija rekla, korisnik će moći da kontroliše koje informacije ChatGPT može da sačuva o njima, iako će „sjećanja“ Chatbota „evoluirati sa vašim interakcijama“, što mu omogućava da tokom vremena odredi koje informacije treba sačuvati na osnovu korisnikovih preferencija.

Ako korisnik zatraži od ChatGPT-a da napravi rođendansku čestitku za dijete koje je ranije reklo da voli meduze, kao što je naveden primjer, ChatGPT bi mogao da napraviti kartu na kojoj je meduza koja nosi šešir za proslavu.

FILE PHOTO: AI (Artificial Intelligence) letters are placed on computer motherboard in this illustration taken June 23, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Primjena na druge GPT-ove

Ova mogućnost će biti primijenjena na druge GPT-ove, uključujući ChatGPT Tim i Preduzeća, što će omogućiti Chatbotu da „pamti vaš ton, glas i preferencije“ dok odgovara na određene zadatke, dok će Books GPT preporučivati knjige na osnovu korisničkih preferencija, kao što su omiljeni žanrovi ili najbolje knjige.

Organizacije će moći da otpreme podatke ChattGPT-u, koji će zatim kreirati grafikone na osnovu tih podataka zajedno sa „tri ključne poruke“, dok će programerske firme takođe moći da sačuvaju informacije o svom programskom jeziku i okvirima kako bi zapamtile te preferencije za buduće zadatke, saopštio je OpenAI.

Joan Cheng, lider za proizvodnju OpenAI-a, rekla je za Bloomberg da iako nova funkcija memorije može čuvati informacije o korisniku, takođe je dizajnirana da ne čuva osjetljive lične informacije poput lozinki, brojeva pasoša ili detalja o zdravlju korisnika.

Funkcija će biti dostupna nekim besplatnim i plaćenim korisnicima ChatGPT-a ove nedjelje prije nego što postane šire dostupna, rekla je OpenAI.

FILE PHOTO: Words reading “Artificial intelligence AI”, miniature of robot and toy hand are pictured in this illustration taken December 14, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Memorija ChatGPT

Memorija za ChatGPT je najnovija funkcija koju je OpenAI najavio nakon uspjeha Chatbota tokom prošle godine.

Prošlog mejseca, kompanija je pokrenula GPT Store, onlinen tržište gdje korisnici mogu dijeliti prilagođene Chatbotove sa drugima, nakon dva mjeseca kašnjenja zbog smjene izvršnog direktora Sama Altmana i njegovog naknadnog povratka u kompaniju.

ChatGPT Tim je takođe pokrenut prošlog mjeseca, manja verzija ChatGPT Preduzeća, koja je objavljena u augustu kao alternativa za organizacije koje žele da koriste Chatbota sa „bezbjednošću na nivou preduzeća“.

Altman, koji je govorio putem video linka tokom Svjetskog samita vlada u Dubaiju, ponovio je svoje zabrinutosti zbog mogućih opasnosti umjetne inteligencije.

Altman je primijetio da nije „toliko zainteresovan za pravac u kojem idu stvari, poput ubilačkih robota koji hodaju ulicom“, već je „mnogo više zainteresovan“ za „veoma suptilne društvene nesporazume“ koji bi mogli učiniti tehnologiju opasnom.

Taj Raš, novinar Forbes