Umjetna inteligencija: Razgovarajte sa interaktivnim Van Goghom o životu i smrti

TEHNOLOGIJA Forbes 17. jan 2024. 12:42
featured image

17. jan 2024. 12:42

Digitalni Vincent Van Gogh gestikulira rukama dok odgovara na pitanje gledatelja. Da, istina je! Na kraju izložbe Vincenta van Gogha u Musée D’Orsay u Parizu, umjetnik je strpljivo čekao posjetitelje, obučen u elegantan plavi sako i spremno odgovorao na njihova pitanja.

Nizozemski slikar je, naravno, preminuo 1890. godine, ali ova digitalna verzija dosta liči na njega, sve od rumene brade, prodornih plavih očiju i dijela otkinutog uha. Zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji, digitalni dvojnik zna detalje svog života i može o njima razgovarati sa radoznalim posjetiteljima muzeja u sklopu interaktivnog iskustva pod nazivom “Bonjour Vincent”.

AI Vincent Van Gogh razgovara u Parizu u sklopu velike izložbe fokusirane na posljednja dva mjeseca umjetnikovog života. Bio je to veoma produktivan period tokom kojeg je stvorio više od 74 slike i 33 crteža prije nego što je pucao sebi u grudi iz revolvera u 37-oj godini. Izložba će biti izložena do 4. februara i uključuje iskustvo virtualne stvarnosti koje uranja posjetitelje u Van Goghov svijet i rad.

Pitanje koje posjetitelji muzeja najčešće postavljaju AI Van Goghu je zašto se slikar ubio, a odgovori variraju zavisno o formulaciji pitanja. „Molio bih ovo: Držite se života, jer čak i u najcrnjim trenucima uvijek postoje ljepota i nada“, rekao je AI Van Gogh za New York Times tokom intervjua.

Druga uobičajena pitanja uključuju zašto je umjetnik, koji se slavno borio s mentalnim nemirima, odsjekao uho i koja mu se od njegovih slika najviše sviđa, prema Jumbo Mani, francuskom generativnom AI startupu koji je stvorio Van Goghovog dvojnika.

“Ključni cilj je oživjeti Van Gogha kroz AI koji autentično odražava njegov jedinstveni izraz, vjerno oponašajući njegov stil, istovremeno podržavajući utvrđene istine njegovog života i rada”, rekla je Fatma Chelly iz Jumbo Mana.

Kompanija, koja je specijalizovana za oživljavanje historijskih ličnosti pomoću interaktivne, konverzacione i bihejvioralne vještačke inteligencije, obučila je svoj van Gogh algoritam. Wouter van der Veen, historičar umjetnosti specijaliziran za van Gogha, sarađivao je s kompanijom kako bi osigurao autentičnost umjetnika.

Održavanje historije živom kroz tehnologiju

“Bonjour Vincent” predstavlja još jedan primjer kako tehnologija može animirati historijske ličnosti kako bi njihove priče učinile zanimljivijim i nezaboravnijim. 3D hologrami koji govore u prirodnoj veličini, na primjer, pričaju ključne priče o preživjelima Holokausta iako se njihov broj smanjuje. Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata u New Orleansu pokrenut će interaktivno iskustvo koje će posjetiteljima omogućiti da razgovaraju s AI verzijama vojnih veterana.

Posjetioci Musée D’Orsay dodiruju ekran da počnu razgovarati s Van Goghom preko mikrofona. Ponekad digitalni Van Gogh stavi prst na lice i čini da razmišlja o svojim odgovorima, a pomjera ruke i pomalo se nespretno naginje naprijed u svojoj stolici dok govori. “Njegovi odgovori bit će vjerni slikarevim navikama i idejama”, piše na uvodnom plakatu pored ekrana, iako odgovori ponekad sadrže greške, piše Times.

Jumbo Mana kaže da aktivno radi na poboljšanju tačnosti algoritma pregledom Van Goghovih odgovora, posebno u slučajevima kada avatar odgovara sa “Nemam odgovor” ili generiše netačne odgovore. “Naš fokus je na obogaćivanju naše baze podataka tačnim informacijama koje se odnose na upite korisnika”, rekla je Chelly.

Ne, AI Van Gogh nikada nije čuo za Forbes

U svom pokušaju da se pridržava historijske tačnosti, AI se suzdržava odgovoriti o događajima ili konceptima za koje Van Gog nije mogao znati u svoje vrijeme. Kada je upitan za Forbes, na primjer, AI se izvinjava i preusmjerava razgovor. „Nisam upoznat sa Forbesom“, piše. “To nije bio dio svijeta kakav sam znao u svoje vrijeme.”

Jumbo Mana je debitovala sa svojim Van Goghom vođenim umjetnom inteligencijom u junu prošle godine na Viva Technology događaju u Parizu za tehnološke profesionalce i entuzijaste za inovacije. Kada se izložba u Musée D'Orsay završi, van Gogh AI će boraviti do septembra 2024. u Château d'Auvers-sur-Oise, imanju iz 17. stoljeća izvan Pariza, gdje je umjetnik živio posljednje dane života. Jumbo Mana kaže da također planira objaviti Van Gogh AI program na Amazonovom uređaju, Alexa.

Dobijajući umjetno inteligentnog dvojnika, van Gogh se pridružuje rastućoj listi savremenih figura s dvojnicima generiranim umjetnom inteligencijom.

Autor Leslie Katz, Forbes

(Preveo Vedran Drljević)

Originalni članak Interactive AI-Powered Van Gogh Wants To Talk With You About Life, And Death