Odlučili ste da napustite BiH i radite u inostranstvu, ovo je lista najskupljih gradova za život

NOVAC Vedran Drljević 17. jun 2024. 15:05
featured image

17. jun 2024. 15:05

Promijeniti svoj život i preseliti se u potpuno drugi grad zbog posla nije uvijek laka odluka.

Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, a troškovi su nesumnjivo visoko na listi. Ali koji međunarodni grad je najskuplji na svijetu za iseljenike?

Hong Kong je ponovo preuzeo titulu najskupljeg grada za radnike iz inostranstva u Mercerovom istraživanju troškova života za 2024. , koje je objavljeno u ponedjeljak.

Azijski grad, koji je takođe bio na vrhu godišnje liste 2022. i 2023. godine, bio je blisko praćen Singapurom, na drugom mjestu.

Veći dio ostalih 10 najboljih zauzeli su švicarski gradovi, a Cirih, Ženeva, Bazel i Bern su na trećem, četvrtom, petom i šestom mjestu.

FILE PHOTO: Construction workers assemble a scaffold at a job site, as phase one of reopening after lockdown begins, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in New York City, New York, U.S., June 8, 2020. REUTERS/Brendan McDermid

Rastući troškovi stanovanja

Izvještaj je ispitao 226 gradova na osnovu uporedne cijene za preko 200 artikala na svakoj lokaciji, uključujući prijevoz, hranu, odjeću, potrepštine za domaćinstvo i zabavu.

Njujork je bio najskuplji američki grad, zauzevši sedmo mjesto, dok je glavni grad Velike Britanije London, koji je prošle godine bio na 17. mjestu, skočio na osmo mjesto. Nassau, Bahami, zauzeli su deveto mjesto, a Los Angeles je zaokružio top 10.

Prema izvještaju, skupa stambena tržišta i povećani troškovi transporta, robe i usluga su među razlozima zbog kojih su troškovi života u gradovima na vrhu liste posebno visoki.

“Cijena stanovanja je glavni faktor u rangiranju gradova troškova života”, stoji u studiji, ističući da će zaposleni koji potroše značajan dio svog prihoda na kiriju ili hipoteke imati “manji raspoloživi prihod za druge troškove”.

“Između 2023. i 2024. godine, bilo je dosta nestabilnosti u ovim troškovima širom svijeta, s tim da su cijene najma stanova značajno varirale između gradova.”

Pored toga, primjećeno je da su „fluktuacije inflacije i deviznog kursa” direktno uticale na „plate i štednju” međunarodnih radnika.

Sa 92. godine, Toronto je rangiran kao najskuplji grad u Kanadi za iseljenike, a slijedi ga Vancouver na 101. mjestu.

Pixaby

Finansijski uticaji

Iako se vrh liste malo promijenio u odnosu na prošlogodišnju rang listu, bilo je nekih znatno velikih skokova.

Među njima su bili meksički Mexico City i Monterrey, pri čemu se prvi popeo za 46 mjesta na 33. mjesto, a drugi se popeo za 40 mjesta na 115. mjesto.

Studija je također istakla da su troškovi života u SAD-u bili “značajno pitanje” za 2024., sa sedam američkih gradova koje se pojavljuje među 20 najboljih.

„Kako kompanije sa sjedištem u SAD-u nastavljaju nabavljati talente širom svijeta, inflatorni pritisci mogu dovesti do pauze nekih dolaznih stranih državljana da prihvate poziciju u nekim od skupih gradova i područja metroa u SAD-u“, kaže Vince Cordova, partner i savjetodavni lider za mobilnost u Mercer US.

„Stoga vjerujemo da bi poslodavci trebali biti otvoreni u pogledu dijeljenja informacija o troškovima života i neto plaćama s potencijalnim osobljem kako bi mogli bolje razumjeti financijske posljedice preseljenja u SAD i donijeti potpuno informiranu odluku o tome hoće li krenuti naprijed ili ne. ”

Gradovi koji su najniže rangirani po troškovima života su pakistanski Islamabad i nigerijski Lagos i Abuja. Međutim, rečeno je da je to dijelom uzrokovano “deprecijacijom valute”.

Cijena desetak velikih jaja, litar maslinovog ulja i espresso kafa u popularnom kafiću bili su među 200 proizvoda koji se uzimaju u obzir pri određivanju rangiranja troškova života u svakom od gradova.

Prema studiji, cijena maslinovog ulja je u prosjeku bila najuočljivije povećanje.

“Izazovi troškova života imali su značajan utjecaj na multinacionalne organizacije i njihove zaposlenike,” rekla je Yvonne Traber, Mercerov globalni lider mobilnosti, piše CNN.

“Važno je da organizacije ostanu informirane o trendovima troškova života i stopama inflacije i traže doprinose od zaposlenih o ovim pitanjima kako bi efikasno upravljale njihovim efektima.”

Rangiranje gradova po troškovima života za 2024.

1. Hong Kong
2. Singapur
3. Cirih, Švajcarska
4. Ženeva, Švajcarska
5. Bazel, Švajcarska
6. Bern, Švajcarska
7. Njujork
8. London, Velika Britanija
9. Nasau, Bahami
10. Los Anđeles