Šefica Evropske centralne banke upozorila na dva velika rizika za ekonomiju i inflaciju

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 17. jun 2024. 13:11
featured image

17. jun 2024. 13:11

Geopolitička fragmentacija svijeta i klimatske promjene će sve više utjecati na promjenjivost gospodarskog rasta i inflaciju, istaknula je šefica Europske središnje banke gostujući u Dubrovniku na konferenciji Hrvatske narodne banke. Primjerice, ekstremno vruće ljeto može u eurozoni pogurati inflaciju hrane za 1-2 postotna boda

I klimatske pormjene povećavaju neizvjesnosti oko kretanja inflacije: istraživanje Europske središnje banke (ECB) pokazuje da ekstremna ljetna vrućina može na koncu potaknuti inflaciju hrane u eurozoni između jedan i dva postotna boda.   

To je, među ostalim, u vrlo zanimljivom govoru prošlog vikenda navela predsjednica Europske središnje banke (ESB) Christine Lagarde, gostujući na 30. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji koju je u Dubrovniku organizirala Hrvatska narodna banka.

Posvetila ga je aktualnoj geopolitičkoj fragmentaciji svijeta i klimatskim promjenama, naglasivši da će oni sve više utjecati na promjenjivost gospodarskog rasta i inflaciju, a problem je što su to ujedno rizici koje je teško predviđati jer ih je, među ostalim, teško kvantificirati.  

Utjecaj rata i klimatskih promjena

 „Fragmentacija dosad vrlo globaliziranog svijeta je tip rizika s kojim se napredne ekonomije nisu susrele od razdoblja nakon Prvog svjetskog rata. A rapidna promjena klime je rizik koji nismo vidjeli tisućljećima“, rekla je.  

Postoje novije studije, spomenula je, koje procjenjuju da u zemljama koje su geografski blizu ratnim zonama proizvodnja pada više od 10 posto u pet godina, a inflacija u prosjeku naraste pet postotnih bodova. Druga studija pokazuje da kompanije koje su više izložene geopolitičkim rizicima dolaze u veći rizik bankrota, smanjene tržišne vrijednosti i većih financijskih troškova.

Geopolitički rizici stvaraju različite tipove „prelijevanja“ i teško ih je predvidjeti, a slično je i s  klimatskim promjenama, kaže Lagarde. To je vidljivo na primjeru poteškoća s kojima se suočava industrija osiguranja u određivanju precizne cijene klimatskog rizika.

Osim toga, rizici geopolitičke fragmentacije i klimatskih promjena posebni su i po tome što međusobno pojačavaju djelovanje.

Strah od Kine

„Slabljenje multilateralnog poretka ne samo da otežava sporazume o klimatskim akcijama, nego i sve više prijeti da će poremetiti dobavu čistih tehnologija koje su nužne za snižavanje troška i ubrzanje zelene tranzicije svijeta“, rekla je Lagarde. Dala je sljedeći primjer: budući da Kina sada postaje dominantan dobavljač solarnih ploča, baterijskih ćelija i električnih vozila, vidi se sve više kompromisa između procesa brže dekarbonizacije i veće ekonomske sigurnosti dok zemlje nastoje smanjiti svoju ovisnost.