Izrael izgubio milijardu dolara skidajući iranske dronove Shahed iz zraka, Iran pretrpio minimalnu štetu

NOVAC Ika Ferrer Gotić 15. apr 2024. 16:14
featured image

15. apr 2024. 16:14

Trošak jedne noći odbrane smatra se znatno višim od cijene koju je Iran platio za napad.

Izrael je koštalo više od milijardu dolara da aktivira svoje odbrambene sisteme koji su presreli masivni iranski napad bespilotnim letjelicama i raketama preko noći, kaže bivši finansijski savjetnik izraelske vojske.

“Odbrana nas je večeras koštala između jednu i 1,3 milijardi dolara”, procijenio je brigadni general Reem Aminoach u intervjuu za tamnošnje medije.

Shahed 136 komponente u fabrici / REUTERS

Aminoach je istakao da je zapanjujuća cijena u suprotnosti s relativno niskim iznosom koji je Iran potrošio da pokrene svoj napad, za koji neke procjene kažu da je manje od 10 posto onoga što je Izrael koštalo da zaustavi napad.

Iran je u subotu lansirao više od 300 dronova i projektila prema Izraelu, kao odgovor na izraelski napad na njegov konzulat u Siriji u kojem su ranije ovog mjeseca ubijena dva viša komandanta Revolucionarne garde. Izrael je rekao da su njegove vojne snage i njegovi saveznici presreli 99 posto projektila, ali su neke balističke rakete probile izraelsku odbranu i pogodile zračnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Shahed 136 / REUTERS

„Moramo govoriti i o balističkim projektilima koje treba oboriti pomoću sistema Arrow, krstarećim projektilima koje treba oboriti pak drugim projektilima i bespilotnim letjelicama, koje mi zapravo obaramo uglavnom borbenim avionima, ” dodao je Aminoach. “Onda zbrojite troškove – 3,5 miliona dolara za projektil Arrow, milion dolara za Davidovu praćku, takve i takve troškove za mlazne avione.”

David's Sling je sistem oružja namijenjen za presretanje raketa i projektila srednjeg do velikog dometa. Sistem Arrow je dizajniran da osujeti rakete dugog dometa, uključujući tipove balističkih projektila koje je Iran lansirao u subotu i rakete dugog dometa koje su lansirali Huti u Jemenu.