Forbes donosi listu najvelikodušnijih Amerikanaca 2024. godine

LISTE Forbes Hrvatska 10. mar 2024. 20:30
featured image

10. mar 2024. 20:30

Milijarderima Warrenu Buffettu, Billu Gatesu i MacKenzie Scott ove godine pridružuju se i četiri nova lica na rang listi najvelikodušnijih donatora u SAD-u.

Oni su prošle godine dali milijarde dolara za čitav niz dobrotvornih ciljeva, od medicinskih i znanstvenih istraživanja, preko održivosti okoliša do pravnih usluga za siromašne Amerikance. Uoči predsjedničkih izbora koji će se u SAD-u održati ovog studenog, nekoliko filantropa fokusiralo se na doniranje organizacijama koje jačaju demokraciju.

Ukupno je ovih 25 filantropa zaključno s 30. prosincem 2023. godine kroz život doniralo gotovo 211 milijardu dolara, što je oko 7 posto više od prošle godine, otkriva Forbes. Nove donacije iz 2023. godine čine gotovo 25 milijardi dolara.

Warren Buffett već četvrtu godinu zaredom najveći je donator u SAD-u – on je u životu donirao 56,7 milijardi dolara. Ovaj 93-godišnji izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway ima misiju, a to je da svojim nasljednicima ne ostavi golemo bogatstvo.

“Moja djeca, zajedno sa mnom, imaju zajedničko uvjerenje da dinastijsko bogatstvo, iako je legalno i često diljem svijeta, pa tako i u Americi, nije poželjno,” napisao je Buffett u izjavi prošlog studenom.

Četiri nova lica pridružila su se najvećim donatorima. Barbara Picower osnovala je zakladu JPB Foundation 2011. godine, dvije godine nakon smrti svog supruga, milijardera i investitpra Jeffryja Picowera. Picower je bio najveći dobitnik ogromne Ponzijeve prijevare Bernieja Madoffa. U nagodbi s američkim vlastima Barbara Picower pristala je žrtvama Madoffove prijevare vratiti 7,2 milijarde dolara, no preostale su joj milijarde koje je njen suprug zaradio kroz investicije.

Drugi novopridošlice uključuju suosnivača Home Depota Bernieja Marcusa i njegovu surpugu Billi, pionira kablovske televizije Amosa Hostettera Jr.-a i njegovu suprugu Barbaru, kao i bivšeg izvršnog diretkroa Googlea Erica Schmidta i njegovu suprugu Wendy.

Puni popis najvećih donatora među američkim milijarderima možete pogledati OVDJE, a Forbes Hrvatska donosi najvećih 10:

1. Warren Buffett

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 56,7 milijardi dolaraBOGATSTVO: 131 milijarda dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 5,2 milijarde dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 30%
FOKUS: Zdravlje, smanjenje siromaštva
Warren Buffett / FOTO: REUTERS/Scott Morgan/File Photo

Izvršni direktor tvrtke Berkshire Hathaway obećao je da će tijekom svog života ili nakon smrti donirati 99 posto svog bogatstva u pismu u kojem se pridružio projektu Giving Pledge, kojeg je osnovao zajedno s Billom i Melindom Gates, a čiji je cilj ponukati milijardere da doniraju svoj novac u dobrotvorne svrhe.

Buffett donira milijarde dolara u dionicama svoje tvrtke svake godine još od 2006. zakladi Bill & Melinda Gates Foundation, kao i četiri zaklade koje su osnovala njegova djeca i pokojna supruga.

Istovremeno, Buffettovo bogatstvo utrostručilo se od 42 milijarde dolara koliko je iznosilo početkom 2006., i to zbog stabilnog rasta vrijednosti dionica Berkshire Hathawaya. To znači da bi Buffett u ovom trenutku morao donirati 130 milijardi dolara kako bi ispunio svoje obećanje.

2. Bill Gates i Melinda French Gates

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 42,5 milijardi dolaraBOGATSTVO: 125 milijardi dolara; 10.6 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 4,1 milijarda dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 24%
FOKUS: Zdravlje, smanjenje siromaštva
Bill i Melinda Gates / FOTO: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Usprkos tome što su se 2021. godine razveli, Bill i Melinda Gates još uvijek zajedno vode svoju zakladu Bill & Melinda Gates Foundation. Forbes je njihove donacije brojao zajedno. Njihova zaklada, koja između ostalog radi na cijepljenju djece u siromašnim zemljama, povećava svoj godišnji budžet. U siječnju je zaklada najavila budžet od 8,6 milijardi dolara, što je 300 milijuna više u odnosu na prošlu godinu. Cilj im je do 2026. godine doseći 9 milijardi dolara godišnje raspodjele.

Ova zaklada među onima je koji su donirali u višegodišnje kliničko testiranje novog cjepiva za plućnu tuberkulozu, oblika tuberkuloze na kojeg ne utječe previše cjepivo koje se trenutno daje bebama i djeci.

3. George Soros

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 21 milijarda dolaraBOGATSTVO: 6,7 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 2,6 milijarde dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 65%
FOKUS: Demokracija, ljudska prava
George Soros / FOTO: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Tijekom tri desetljeća, osnivač hedge fonda George Soros (sada 93-godišnjak) donirao je 32 milijarde dolara vlastitog novca u zakladu Open Society Foundations, a iz zaklade kažu kako su do kraja 2022. godine potrošili 21 milijardu dolara. Zaklada financira skupine koje promoviraju demokraciju, transparentnost i slobodu govora, a aktivna je u neku 120 zemalja svijeta. Ona obuhvaća nekoliko tijela za financiranje: U SAD-u je registriran Open Society Institute, koji ima 4,5 milijardi dolara imoine. Sorosev 38-godišnji sin Alex potiho je izabran za predsjednika Open Society Foundationsa u prosincu 2022. godine, a ta je vijest postala javna u lipnju sljedeće godine.

4. Michael Bloomberg

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 17,4 milijarde dolaraBOGATSTVO: 96,3 milijarde dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 3 milijarde dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 15%
FOKUS: Klimatske promjene, zdravlje, obrazovanje
Michael Bloomberg / FOTO: Zak BENNETT / AFP / Profimedia

Osnivač Bloomberga 2023. je godine donirao 3 milijarde dolara, gotovo 1,3 milijarde više u odnosu na 2022. godinu. Obećao je u periodu od nekoliko godina donirati 500 milijuna dolara inicijativi Beyond Carbon za borbu protiv klimatskih kriza koju je pokrenuo 2019. godine. Također je 420 milijuna dolara namijenio inicijativi za smanjenje korištenja duhana u 110 zemalja, uključujući Kinu i Indiju. Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine, Bloomberg je 44 milijuna dolara donirao izraelskom Crvenom križu, Magen David Odom.

Prošle godine rekao je kako će Bloomberg Philanthropiesu donirati svoj udio u kompaniji Bloomberg po smrti, a možda i već za života.

5. MacKenzie Scott

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 16,58 milijardi dolaraBOGATSTVO: 35,3 milijarde dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 2,15 milijarde dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 32%
FOKUS: Ekonomska, rasna i rodna ravnopravnost
MacKenzie Scott / FOTO: Evan Agostini / PA Images / Profimedia

Scott je 2023. godine donirala 2,15 milijarde dolara ukupno 360 organizacija u 35 američkih saveznih država, kao i Brazilu, Indiji i nekim drugim državama. Donirala je i Camfedu, pan-afričkoj skupini za promicanje obrazovanja za djevojčice i vodstvo žena, britanskoj organizaciji Just the Pill koja pilule za pobačaj dostavlja poštom, kao i organizacijama za pružanje pravnih usluga siromašnima u Oklahomi, Zapadnoj Virginiji i drugim američkim saveznim državama. Scott je nekoć bila udana za Jeffa Bezosa, a dobila je 4 posto udjela u Amazonu nakon njihovog razvoda 2019. godine. Ona nema humanitarnu udrugu, a popis svojih donacija objavljuje na svojoj stranici Yield Giving.

6. Jim i Marilyn Simons

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 6,03 milijarde dolaraBOGATSTVO: 30,7 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 830 milijuna dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 16%
FOKUS: Znanosti, matematika
Jim i Marilyn Simons / FOTO: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

U lipnju prošle godine, bračni par Simons obećao je tijekom sedam godina donirati 500 miijuna dolara sveučilištu New York u Stony Brooku na Long Islandu, gdje je Jim bio na čelu odsjeka za matematiku prije nego je pokrenuo hedge fond Renaissance Technologies, a gdje je njegova supruga Marilyn završila preddiplomski i doktorski studij ekonomije. Novac će biti iskorišten za trajno financiranje stipendija za profesore i učenike, kao i za istraživanja i kliničku njegu. Jim i Marilyn Simons također su donirali 100 milijuna dolara organizaciji New York Climate Exchange, koja će razvijati rješenja za globalnu klimatsku krizu, a istovremeno biti i centar u kojemu će Njujorčani moći imati koristi od zelene ekonomije.

7. Mark Zuckerberg i Priscilla Chan

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 4,5 milijardi dolaraBOGATSTVO: 165 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 600 milijuna dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 3%
FOKUS: Znanost, obrazovanje
Mark Zuckerberg i Priscilla Chan / FOTO: Reliance Industries/Handout via REUTERS

Suosnivač i izvršni direktor tech giganta Meta i njegova supruga, pedijatrica Priscilla Chan prošle su godine najavili kreiranje i financiranje dva nova “biohuba” – istraživačke suradnje među nekoliko sveučilišta unutar istog geografskog područja, u ovom slučaju Chicaga i New Yorka – koji će raditi na boljem shvaćanju funkcija ljudskog tkiva i stvaranju imunoloških stanica za ranu detekciju i liječenje bolesti. Ove suradnje dio su ambicioznog plana koji su Chan i Zuckerberg objavili 2016. godine, a kojim žele razviti alate i znanja kako bi pomogli znanstvenoj zajednici liječiti, upravljati ili spriječiti sve bolesti do kraja ovog stoljeća.

8. Steve i Connie Ballmer

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 3,75 milijardi dolaraBOGATSTVO: 123 milijarde dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 850 milijuna dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 3%
FOKUS: Ekonomska mobilnost
Steve i Connie Ballmer / FOTO: ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

U rujnu su bivši izvršni direktor Microsofta i njegova supruga objavili da će u sedam godina pokloniti 175 milijuna dolara organizaciji Strive Together iz Ohija, koja u 29 američkih saveznih država radi kako bi podržala djecu koja odrastaju u siromaštvu, pružajući im resurse i pomoć. Donacija bračnog para Ballmer želi četiri milijuna mladih ljudi staviti na put prema gospodarskoj mobilnosti.

Prošle godine također su obećali kako će pokloniti 165 milijuna dolara u šest godina organizaciji Communities in Schools koja pomaže javnim školama diljem SAD-a koje se bore s nedostatkom financijskih sredstava.

Steve Connie Ballmer nemaju svoju humanitarnu zakladu; internetska stranica Ballmer Group objavljuje popis svih donacija.

9. Phil i Penny Knight

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 3,6 milijardi dolaraBOGATSTVO: 42,5 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 230 milijuna dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 7%
FOKUS: Obrazovanje
Phil i Penny Knight / FOTO: Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Osnivač Nikea i njegova supruga Penny u travnju su najavili kako će tijekom pet do 10 godina donirati 400 milijuna dolara fondu za podršku crncima koji žive u Portlandu u saveznoj državi Oregon. Sredstva će biti iskorištena za obrazovanje, umjetnost i druge programe za stanovnike kvarta u Portlandu nekoć poznatog pod imenom Albina, a koji se nalazi nekih 16 kilometara od sjedišta Nikea u Beavertonu u Oregonu.

Prošle godine, bračni par Knight isplatio je još jednu ratu u sklopu svog obećanja iz 2021. da će dati 500 milijuna dolara za stvaranje kampusa za ubrzavanje utjecaja znanosti na sveučilištu Oregon, na kojemu je Knight studirao.

10. Jeff Bezos

CJELOŽIVOTNE DONACIJE: 3,33 milijarde dolaraBOGATSTVO: 196 milijardi dolara
DONACIJE IZ 2023. GODINE: 540 milijuna dolaraPOSTOTAK DONIRANOG BOGATSTVA: 2%
FOKUS: Okoliš, obrazovanje
Jeff Bezos / FOTO: Michael Prince za Forbes

Osnivač i predsjednik Amazona sa svojom je zaručnicom Lauren Sanchez najavio stvaranje 100 milijuna dolara vrijednog fonda Maui Fund u kolovozu, nakon što je ogromni požar uništio velike dijelove tog havajskog otoka na kojemu Bezos posjeduje kuću.

Dosad je fond podijelio oko 15 posto tog iznosa šačici neprofitnih udruga na Mauiju. Bezos Earth Fund osnovan je 2020. godine, vrijedi 10 milijardi dolara, a cilj mu je osmisliti rješenja za klimatske promjene. Prošle godine, fond podijelio 210 milijuna dolara subvencija, a u srpnju prošle godine rekli su kako će potrošiti 400 milijuna dolara na povećanje zelenih površina u zanemarenim američkim zajednicama, uključujući one u Albuquerqueu, Atlanti i Los Angelesu. Bezosov Day 1 Damilies Fund prošle je godine podijelio 117,5 milijuna dolara 38 organizacija u 23 savezne države, Washington D.C.-ju i Portoriku kako bi pomogao obiteljima da se iz skloništa ili s ulice presele u svoje nove domove.

Autor originalnog članka: Forbes Wealth Team, Forbes
Link: America’s Top Givers 2024: The 25 Most Philanthropic Billionaires
(Prevela: Nataša Belančić)