Umjetnici uz pomoć AI napravili nove verzije “Alise u zemlji čuda”

LIFESTYLE Forbes 15. jun 2024. 09:21
featured image

15. jun 2024. 09:21

Google je zamolio četvoricu vizuelnih umjetnika da ponovo osmisle originalne ilustracije „Alise u zemlji čuda“ koristeći vještačku inteligenciju.

Grafički dizajner i umjetnički direktor Erik Karter predstavlja Alisu kao crvenokosu sa zelenim očima i žutom kožom, a bijelog zeca kao ljupko stvorenje sa crvenom leptir mašnom.

Scene umjetnika Haruka Hajakave imaju nadrealističku pop art vibru, dok slike grafičkog dizajnera Erika Kartera izgledaju poput scene iz 8-bitne video igre. „Ono što čini vještačku inteligenciju zanimljivom je to što je nepredvidljiva“, rekao je Karter, profesor u njujorškoj školi vizuelnih umjetnosti.

Za projekat pod nazivom Infinite Wonderland, umjetnici su kreirali mali skup originalnih slika koje prikazuju scene i likove Alise u zemlji čuda kako bi obučili Guglov Imagen 2 model AI koji generiše slike u sopstvenom stilu.

Foto: blog.google/video/Printscreen

Napravili su kreativna podešavanja po potrebi sve dok rezultati modela nisu autentično odražavali njihovu viziju, a zatim su podstakli AI da ilustruje dječiji klasik Luisa Kerola iz 1865. godine kroz njihovo umjetničko sočivo.

„Roman je pun bogatih vizuelnih slika, a teme percepcije i čuda su bile savršene za projekat koji koristi generisanje AI slika“, rekao je u intervjuu Metju Keri, kreativni vođa u Google Creative Lab.

Google Creative je interdisciplinarna grupa mislilaca koji sarađuju na kreativnim projektima. Google Labs, koji eksperimentiše sa AI tehnologijama, navodi da je pokrenuo projekat Infinite Wonderland kao dio tekućih napora da se umjetnici uključe u oblikovanje AI alata.

Umjetnici su izložili svoje radove u San Francisku, a interaktivno onlajn iskustvo omogućava gledaocima da čitaju bezvremenu priču sa pratećim slikama generisanim vještačkom inteligencijom u stilu svakog umjetnika ili da vide njihove četiri karakteristične vizuelne interpretacije istih pasusa jedne pored drugih, zajedno sa uputstvima koja se koriste za generisanje svake slike.

Generativna AI nastavlja da izaziva široku lepezu strastvenih odgovora umjetnika. Neki strahuju da će alati ukrasti njihov rad za obuku skupova podataka, koštati ih posla ili promijeniti samu prirodu kreativnog procesa.

Drugi su uzbuđeni zbog potencijala vještačke inteligencije da ih usmjeri u divljim i čudesnim pravcima. „Uvijek sam zainteresovana da isprobam različite tehnike, bilo da je to staklo, crtež ili tkanina“, rekla je Šona X, još jedna kreativka koja je učestvovala u projektu Beskonačna zemlja čuda. „Mislim da je vještačka inteligencija samo još jedan alat, druga tehnika, koja će mi pomoći da kreiram“.

Nadrealna, naslikana Alisa u zemlji čuda eksplodira u živim nijansama. Šarene mrlje pokrivaju svjetlo ljubičasto tijelo njene nasmijane gusjenice koja puši nargilu, a iz njene glave niču rogovi ukrašeni zelenim i plavim šarama.

Foto: blog.google/video/Printscreen

Umjetnički direktor i tehnolog Erik Hju, s druge strane, zamišlja Alisu kao mladu Afroamerikanku sa lepršavim plavim pramenovima, plavim obrvama i modernom odjećom, a gusjenicu kao džinovsku i ružičastu.

U rukama Hjua, bivšeg Najkovog direktora globalnog dizajna za sportsku odjeću, čudno divlje cvijeće i gljive naseljavaju pejzaž bujnog svijeta crtanih filmova koji Alisa otkriva kada se sruši niz zečiju rupu.

„Podučavajući vještačku inteligenciju kako da kreira slike naučio sam mnogo o svom stilu – šta ga čini jedinstvenim i gdje bih mogao da evoluiram“, rekao je Hju.

Lesli Kac, saradnik Forbes