Kako je kripto milijarder udvostručio svoje bogatstvo iza rešetaka

BIZNIS Forbes 15. jun 2024. 08:46
featured image

15. jun 2024. 08:46

Osnivač Bajnensa (Binance), poznat poznavaocima kripto valuta kao CZ, provodi ljeto u Lompok zatvoru minimalne sigurnosti u Santa Barbari. Kako kripto tržišta rastu, Forbes otkriva tajni izvor njegovog rastućeg bogatstva.

Zatvor je bio dobar za osnivača Bajnensa, Čangpenga Žaoa (Changpeng Zhao), najbogatiju osobu koja je otišla iza rešetaka i najbogatiju osobu u svijetu kriptovaluta. Njegovo bogatstvo je poraslo otkako je postao prestupnik.

Forbes sada procjenjuje da vrijedi 61 milijardu dolara, što ga čini 24. najbogatijom osobom u svijetu, odmah iza Džulije Koh (Julia Koch) i njene porodice. Sljedeća najbogatija osoba u svijetu kriptovaluta je osnivač Koinbejsa (Coinbase), Brajan Armstrong (Brian Armstrong), sa 11 milijardi dolara.

Povećanje Žaovog bogatstva ima dva glavna razloga. Prvi je njegov vlasnički udio od 90% u Bajnensu, velikoj kripto berzi, koja se procjenjuje na 33 milijarde dolara uprkos tome što je CZ podnio ostavku na mjesto generalnog direktora u novembru 2023. godine kao dio nagodbe sa Ministarstvom pravde SAD-a, kojom je priznao krivicu za pranje novca i kršenje sankcija. Njegova kompanija je takođe platila kaznu od 4,3 milijarde dolara.

Foto: Reuters/Dado Ruvic

Međutim, uticaj na Žaovo lično bogatstvo bio je manje ozbiljan, jer je morao da plati samo kaznu od 50 miliona dolara. U šest mjeseci od njegovog priznanja, Bajnens je zapravo povećao svoju dominaciju među kripto berzama širom svijeta u pogledu obima trgovanja (iako je bio isključen sa Forbes liste najpouzdanijih kripto berzi).

Prema podacima prikupljenim od The Block-a, njegov udio na ukupnom spot tržištu među berzama porastao je na 42% u šest mjeseci od kada je napustio kompaniju, sa prosječnih 38% u dva mjeseca prije njegove nagodbe.

Velika promjena u Žaovom bogatstvu dolazi nakon otkrića Forbesa o njegovim ličnim zalihama u tokenu koji je izdala njegova berza, BNB, za koje procjenjujemo da iznose 94 miliona tokena ili 64% od ukupno 147,5 miliona BNB tokena u opticaju. Forbes procjenjuje da Bajnens posjeduje 71% BNB zaliha.

Uprkos pravnim problemima berze, BNB je doživio veliki rast u 2024. godini, od 100%, što daleko nadmašuje druge vrhunske kriptovalute poput bitkoina (porast od 54%), etera (porast od 53%) i solane (porast od 49%).

BNB je nedavno dostigao istorijski maksimum od 714 dolara, što mu daje tržišnu kapitalizaciju od 110 milijardi dolara.

Šta je BNB?

Bajnens koin ili BNB je prvi put lansiran 2017. godine kao alat za prikupljanje sredstava za CZ-a kako bi pokrenuo svoju novu berzu. Tokeni poput BNB-a kreiraju programeri koji vode kripto projekte i sličniji su poenima lojalnosti u avio-kompanijama nego stvarnim akcijama kompanije, iako se trguju na kripto berzama poput akcija i investitori ih traže.

Tokeni poput BNB-a ne nude vlasništvo, ali nagrađuju vlasnike, koji su često kupci, popustima za trgovanje ili kao podsticaj za privlačenje novih korisnika. Oni se često koriste, prema riječima jednog bivšeg insajdera FTX-a, čiji je berzanski token FTT doveo do dramatičnog pada njegove kompanije, kao „oblik akcija jer kapital nije javan”. Čini se da se Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) slaže, jer trenutno tuži Bajnens zbog prodaje BNB-a američkim kupcima kao neregistrovane hartije od vrijednosti.

Čangopeng Žao, 47, nagomilao je svoje zalihe BNB-a na dva načina. Bajnens je kreiran 2017. godine, a on i osnivački tim dobili su 80 miliona tokena od ukupno 200 miliona BNB-a. Forbes forenzička analiza novčanika koji su primili ove tokene, sprovedena u saradnji sa Gray Wolf Analytics-om, pokazuje da kompanija drži 46,2 miliona od originalnih 80 miliona tokena. Žau se pripisuje 41,6 miliona BNB-a zbog svojih 90% vlasništva u Bajnensu.

Drugi dio Žaovog bogatstva je više nejasan. Rezultati istrage koju je objavio Forbes i sproveo zajedno sa Gray Wolf-om u oktobru 2023. otkrili su da je Bajnensova ICO (inicijalna ponuda koina) prvobitno bila nedovoljno uspješna, što je dovelo do toga da CZ i njegova kompanija prebace neprodati udio u novčanike koje je on kontrolisao. Bajnens je 2017. tvrdio da je prodao 100 miliona BNB-a po cijeni od 0,15 dolara za svaki, prikupljajući ukupno 15 miliona dolara. Naša analiza prošle jeseni pokazala je da je prodato ne više od 10,8 miliona BNB-a, ostvarujući ne manje od pet miliona dolara.

U svojoj zvaničnoj bilješci, koja funkcioniše u svijetu kriptovaluta kao pseudo prospekt za ICO investitore, Bajnens nije otkrio šta će se dogoditi sa neprodatim tokenima. Na kraju, forenzički nalazi pokazuju da su stavljeni u novčanike koje posjeduje Bajnens. Danas procjenjujemo da ovi novčanici drže 58 miliona BNB-a, vrijednih 35 milijardi dolara. Žaovih 90% vlasništva u Bajnensu bi mu dalo nešto više od 52 miliona dodatnih BNB-a. Ukupno, vjerujemo da posjeduje skoro 94 miliona BNB tokena. Bajnens i Žaovi advokati nisu odgovorili na naše zahtjeve za komentar o Žaovim zalihama.

Vrijednost imovine osnivača Bajnensa bi danas iznosila 56,6 milijardi dolara, ali s obzirom na to da je mala šansa da bi Žao mogao da dobije taj iznos ako bi pokušao da proda, Forbes je primijenio diskont za likvidnost od 50% na njegov udio. Trenutno je obim trgovanja BNB-a oko 1,6 milijardi dolara vrijednosti tokena dnevno.

Uprkos tvrdnji da ima 200 miliona korisnika širom svijeta, vrlo malo se zna o unutrašnjem funkcionisanju Bajnensa – nikada nije prošao reviziju – i više od 53% sve trgovine tokenom BNB odvija se na samoj Bajnens berzi.

U posljednjem mjesecu, BNB je porastao oko 5%, što donosi oko tri milijarde dolara dobitka za osnivača Bajnensa na papiru. Tako da, dok Žao služi svoju četvoromjesečnu kaznu, upijajući kalifornijsko sunce u dvorištu federalnog zatvora Lompok II, on gleda kako njegovi BNB milioni rastu.

Javier Paz, Steven Ehrlich, Forbes
How Crypto’s Richest Billionaire Doubled His Net Worth Behind Bars