Nevjerovatno! Oppenheimer stigao u japanska kina, negativne reakcije publike

LIFESTYLE Forbes Srbija 29. mar 2024. 18:07
featured image

29. mar 2024. 18:07

Višestruko nagrađivani film „Openhajmer“ premijerno je prikazan danas u japanskim bioskopima, osam mjeseci nakon svog globalnog debija i usred kritika o tome kako je film koji je osvojio Oskara prikazao efekte atomskih bombi koje su pogodile zemlju prije skoro 80 ​​godina.

Biters End, nezavisni filmski distributer sa sjedištem u Tokiju, objavio je film u Japanu, a prve projekcije su počele nešto prije devet sati ujutru po lokalnom vremenu, prenose japanski mediji.

Neki bioskopi su postavili znakove koji upozoravaju da se na filmu nalaze slike nuklearnih testova, prenio je Rojters.

Takaši Hiraoka, bivši gradonačelnik Hirošime, rekao je da „užas nuklearnog oružja nije dovoljno prikazan“, sugerišući da je Openhajmer „napravljen na način da se potvrdi zaključak da je atomska bomba korištena da se spase životi Amerikanaca“.

Openhajmer je prihodovao 957 miliona dolara na svjetskim blagajnama do trenutka kada je osvojio Oskara za najbolji film ranije ovog mjeseca, prema informacijama sajta BoxOfficeMojo.

Film koji je pred svjetskom publikom debitovao prije osam mjeseci suočio se sa negativnim reakcijama zbog načina na koji je prikazao razaranje Hirošime i Nagasakija 1945. godine i zbog načina na koji je film plasiran preko društvenih mreža Vorner Brosa.

Naime, na pojedinim montiranim fotografijama na društvenim mrežama, Margo Robi, koja glumi Barbi, najpoznatiju lutku svih vremena, prikazana je sa frizurom u obliku pečurke kao aluziju na oblak dima izazvan eksplozijom atomske bombe.

Tamošnja filijala Vornera javno je kritikovala svoju matičnu kompaniju, koja se potom izvinila.

Japan je saopštio da je izuzetno žalosno što je zvanični nalog za film Barbi reagovao na objave obožavatelja uključujući sliku oblaka u obliku pečurke postavljenog na glavu zvijezde „Barbi“ Margot Robi.

Predstavništvo američke filmske kompanije Vorner bros izvinilo se Japancima zbog neprimjerenih šaljivih aluzija na atomsku bombu na zvaničnom nalogu filma Barbi na društvenim mrežama uoči premijere 11. augusta 2023.

„Openhajmer“ je osvojio sedam velikih nagrada uključujući i nagradu za najbolji film na 96. dodjeli Oskara ranije ovog mjeseca. Kristofer Nolan je osvojio svog prvog Oskara za najbolju režiju, dok je glavni glumac Kilijan Marfi osvojio oskar za najboljeg glumca. Robert Dauni Jr. osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.