Milijarder Jeff Bezos seli se u luksuzno susjedstvo u Miamiju

LIFESTYLE Forbes 13. nov 2023. 16:41
featured image

13. nov 2023. 16:41

Osnivač Amazona je početkom novembra najavio je selidbu na Floridu, a novi susjedi bit će mu ličnosti poput Jareda Kushnera, Ivanke Trump i Carla Icahna.

Nakon što je gotovo tri desetljeća živio u Seattleu i dvije godine poslije odlaska s pozicije izvršnog direktora Amazona, Jeff Bezos napušta regiju i seli se u Miami, najavio je milijarder na Instagramu početkom novembra. Treći najbogatiji čovjek na svijetu je u posljednjih pet mjeseci kupio dvije kuće na otoku Indian Creek u okrugu Miami-Dade na Floridi. U junu je postao vlasnik vile vrijedne 68 miliona dolara, a u oktobru je također kupio imanje odmah pored, vrijedno 79 miliona dolara.

Pogled na novo imanje Jeffa Bezosa iz zraka. Foto: Google Earth

Indian Creek je umjetni otok veličine 120 hektara. Na otoku se nalazi 41 posjed, svi na jednoj ulici. Prema posljednjim podacima, zajednica broji tek 84 ljudi, a među njima su zvijezde i poznati milijarderi.

“Želim biti blizu svojim roditeljima, ali i Lauren (Sanchez, njegova partnerica), a jako volim Miami,” napisao je Bezos u novembru o svom povratku u grad u kojem je pohađao srednju školu i u kojemu sada žive njegovi roditelji. Bezos je spomenuo da se i sve više poslovanja njegove tvrtke Blue Origin seli u Cape Canaveral u centralnoj Floridi.

Njegov najnoviji dom je imanje s vilom od 7 spavaćih soba i čak 14 kupatila koje s jedne strane ima pogled na zaljev, a s druge na golf teren. Vila pored te, koja je također njegova, ima tri spavaće sobe i tri kupatila. Bezos je u posljednje vrijeme kupio čitav niz luksuznih nekretnina: 2020. godine postao je vlasnik imanja na Beverly Hillsu vrijednog 165 miliona dolara, a posjeduje nekretnine i u gradu Washingtonu, kao i na Manhattanu i u Mauiju. Također ima dvije nekretnine na širem području Seattlea koje je kupio 2010. godine, a zasad ih nije stavio na prodaju.

Njegova selidba na Floridu samo je jedan primjer porasta slučajeva odlazaka milijardera u tu saveznu državu s vrlo blagim poreznim zakonima. U posljednjih 20 godina, broj članova Forbesovog popisa 400 najbogatijih ljudi koji su se preselili na Floridu udvostručio se na 46, a on uključuje milijardere poput Kena Griffina i osnivača Paychexa Toma Golisana. Bezos će postati 47 član Forbesovog popisa najbogatijih koji Floridu naziva svojim domom.

Ko će biti njegovi susjedi?

Jaime Gilinski Bacal

Procijenjena vrijednost nekretnina: 330 miliona dolara

Ovaj kolumbijski bankar i ulagač u nekretnine – i milijarder – živi u Londonu, no posjeduje više parcela u bunkeru za milijardere u Miamiju od ikoga drugog. Tokom 11 godina, kupio je pet posjeda na otoku za otprilike 100 miliona dolara. Gilinski je na čelu jednog od najvećih bankarskih carstava u latinskoj Americi, a od 2015. radi na razvoju bivše baze američkih zračnih snaga u blizini Panamskog kanala, projektu kojeg je Forbes jednom opisao kao “najsmjeliji nekretninski projekat na svijetu”.

Tom Brady

Procijenjena vrijednost nekretnina: 50 miliona dolara

Penzionisana zvijezda američkog nogometa, Tom Brady, u decembru 2020. godine kupio je parcelu u Indian Creeku za 17 miliona dolara, dok je još uvijek igrao za klub Tampa Bay Buccaneers. U oktobru je najavio da se razvodi od svoje supruge, manekenke Gisele Bundchen, a od tada je nastavio sa svojim planovima preuređenja imanja dodavanjem doka za njegov brod i jet-skijeve.

Norman Braman

Procijenjena vrijednost nekretnina: 60 miliona dolara

Braman je kolekcionar umjetnina i vlasnik jednog od najvećih autosalona na Floridi. U Indian Creeku živi duže od većine njegovih susjeda. Imanje koje je kupio 1991. za manje od 4 miliona dolara sada vrijedi gotovo petnaest puta više. Braman je bivši vlasnik NFL kluba Philadelphia Eagles, a bogatstvo je u početku stekao prodajom farmaceutskih proizvoda i kozmetike.

Rakesh Gangwal

Procijenjena vrijednost nekretnina: 70 miliona dolara

Gangwal se obogatio među oblacima: on je bivši izvršni direktor zrakoplovne kompanije US Airways Group, a i suosnivač je najvećeg indijskog niskobudžetnog avioprijevoznika, kompanije IndiGo. Djelić tog bogatstva odlučio je potrošiti na kopnu: 2015. godine kupio je imanje u Indian Creeku za 30 miliona dolara.

Carl Icahn

Procijenjena vrijednost nekretnina: 60 miliona dolara

Legendarni ulagač i milijarder ove godine je izgubio pozamašnu količinu svog bogatstva, zahvaljujući izvješću Hindenburg Researcha koje navodi da Icahn Enteprises, njegova kompanija koja je na berzi, daleko precjenjuje vrijednost svoje imovine. Icahn je izvještaj odbacio, tvrdeći da Hindenburg Research ima sebične motive za plasiranje takvih informacija. Početkom novembra, Icahnovo bogatstvo od oko 6 milijardi dolara iznosilo je manje od polovice u usporedbi s martom ove godine. Bolja investicija su definitivno nekretnine: Icahn je vlasnik tri imanja, od kojih svako vrijedi najmanje 50 miliona dolara, a uključuje i dom u Indian Creeku koji je kupio 1997. godine za tek djelić njegove trenutne vrijednosti. Icahn je ranije živio u New Yorku, a navodno je taj grad zamijenio Indian Creekom prije nekoliko godina.

Jared Kushner i Ivanka Trump

Procijenjena vrijednost nekretnina: 40 miliona dolara

Kushnerovi su svoj dom u Indian Creeku kupili u decembru 2020. godine, i to od španjolskog pjevača Julia Iglesiasa koji je još uvijek vlasnik nekoliko parcela na otoku. Vila Trump-Kushner služi kao mjesto za bijeg od kritika s kojima se par suočava u Washingtonu i New Yorku, iako je početkom decembra veza Ivanke Trump s Mijamijem dospjela u centar pažnje, s obzirom da je pozvana da svjedoči na suđenju njenom ocu, bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, djelomično jer je pomogla u procesu akvizicije golf-kluba Trump National Doral u Miamiju (i na taj način pomogla svom ocu da laže o tome koliko je bogat).

Eddie Lampert

Procijenjena vrijednost nekretnina: 90 miliona dolara

Investitor Eddie Lampert je u posljednjih deset godina zaslužio poprilično kontroverznu reputaciju. Prije deset godina preuzeo je poziciju izvršnog direktora maloprodajnog diva Sears Holdings. Kompanija se tada suočavala sa problemima, a Lampert se nadao da će je ponovno učiniti profitabilnom, no to mu nije pošlo za rukom. Lampert je svoj dom u Indian Creeku kupio godinu ranije, za 38.4 miliona dolara, preselivši se na Floridu iz Greenwicha u Connecticutu.

Jeffrey Soffer

Procijenjena vrijednost nekretnina: 70 miliona dolara

Soffer ima duboke korijene na Floridi. On je jedan od sedmero djece Donalda Soffera koji je izgradio grad Aventuru na Floridi preko svoje kompanije Turnberry Associates. Jeffrey i njegova sestra Jackie pomogli su svom ocu voditi kompaniju do 2019. godine, nakon čega je Jackie preuzela ulogu izvršne direktorice, a Jeffrey je osnovao kompaniju za nekretnine Fontainebleau Development, čiji je trenutno izvršni direktor.

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani

Procijenjena vrijednost nekretnina: 90 miliona dolara

Katarski emir vjerojatno je kupac vile vrijedne 49.9 miliona dolara koja je prodana 2019. godine, što je srušilo rekord okruga za prodaju porodične kuće u to vrijeme. Jedan izvor za Forbes je 2021. godine potvrdio da je upravo Tamim vlasnik vile, a šeik je na otoku viđen nekoliko puta.