Pet ‘bijesnih’ kabrioleta koje iščekujemo 2023. i 2024. godine

LIFESTYLE Forbes 13. nov 2023. 16:40
featured image

13. nov 2023. 16:40

Vožnja sa spuštenim krovom je kao šlag na torti – ne može bolje. Forbes donosi popis pet novih kabrioleta kojima biste se trebali veseliti ove i sljedeće godine. Naravno, razlikuju se po stilu i cijeni, no svi imaju jednu divnu zajedničku osobinu – krovove koji se spuštaju.

2023 Bentley Continental GT

BENTLEY Media

Continental GT stajat će vas 261.925 dolara (245.512 eura), ali za to dobijate prvoklasni stil i luksuz ručne izrade, a vožnja u ovom automobilu udobna je kao drijemanje u krevetu hotela s pet zvjezdica. Dolazi sa V-8 ili W-12 motorom – oba sa dvostrukim turbo punjenjem – a svaki pruža nevjerojatno ubrzanje pri pritisku papučice. Ponašanje ovog modela u krivinama podsjeća na mnogo manje sportske automobile. Bilo da ste spustiti krov ili ga ostaviti dignutim, svejedno ćete uživati luksuznoj izradi od drveta, teksturiranim metalnim detaljima i mirisu kožne izrade u unutrašnjosti automobila. Zanima vas što se nudi od opcija? Kakvo Vam zvuči: “štogod vam padne na pamet”? Kroz Bentleyev odjel Mulliner možete svoj automobil prilagoditi vlastitim željama.

2023 BMW Z4

BMW Media Website

Ljepota modela Z4 leži u tome da se pri sjedanju u ovaj automobil osjećate gotovo kao da se uz njega priljubljujete, a samo kao da vežete pojas – vozilo postaje dio vas. Kroz oštre zavoje možete prolaziti kao profesionalac, čak i ako vam je prvi put za volanom. Nude se dva motora s dvostrukim punjenjem – četverocilindrični s 255 konjskih snaga ili turbo-šest s 382 KS. Upravo ovaj drugi možete smatrati vašim tajnim, paklenim oružjem – može vas dovesti do koje god brzine poželite. Spojite to s luksuznim karakteristikama i prepoznatljivom njemačkom kvalitetom i vožnja po prirodi u ovom vozilu postaje božansko iskustvo. S podignutim krovom, vožnja je bešumna. Svi modeli dolaze s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i pogonom na zadnje točkove. Međutim, bitno je spomenuti da standardni mjenjači nisu dostupni.

2023 Mazda MX-5 Miata

Možda se čini suvišnim u ovaj popis uključiti Miatu – one se proizvode od 1989., no nikada nisu predstavili loš model ili za svoj nevjerojatno popularni automobil osmislili staromodan ili loš redizajn. Jednostavno ga puštaju da bude ono što jeste. Štaviše, Miata tokom godina postaje samo bolja, kako po pitanju upravljanja, tako i performansa.

Svi modeli svoju snagu dobivaju od četverocilindričnog motora sa 181 konjskom snagom, a dolaze sa standardnim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Dostupan je i automatik, ali za najbolje iskustvo vožnje MX-5 najbolji je ipak ručni mjenjač. Na ovaj model možete zaboraviti ako ste visoki ili ako idete na duži izlet – unutra može postati malo skučeno. No za vožnju po gradu ili vikend-izlete, Miata ima sve što vam je potrebno za maksimalni užitak u kabrioletu. Dostupne su dvije opcije karoserije automobila – platneni ili sklopivi tvrdi krov. Oba su dobar izbor.

2023 Audi A5 Cabriole

AUDI Media Center

Dostupan je kao coupe ili u verziji s četiri vrata, a ovaj kabriolet s platnenim krovom ono je što želite za čisti Audi A5 užitak. Ipak, ovaj automobil je i praktičan, što se ne može reći za sve kabriolete. Dolazi opremljen s jednim od dva četverocilindrična motora s turbo punjenjem – osnovnim od 2 litre s 201 konjskom snagom ili onim poboljšanim, snage 261 KS. Jedna od najboljih stvari što se Audija tiče je kompaktna unutrašnjost i svijetleći kokpit, što ima i ovaj model. Upravljačka ploča, paneli na vratima, kontrole i središnja konzola najviše su kvalitete u ovom kabrioletu koji stoji 54.900 dolara (51.450 eura). Od 2023. godine su novi 18-inčni naplatci i Matrix LED farovi standardna oprema.

2024 Porsche 718 Boxster

Porscheov ulazni model Boxster 718 nema mane, sa svojim moćnim motorima, oštrih performansi i preciznim upravljanjem. Početna cijena modela 718 iznosi 72.050 dolara (67.535 eura), a penje se sve do 98.950 (92.750 eura) za GTS 4.0. Nema veze što ovo nije zvijer kao drugi, skuplji Porschei. 718 Boxster ima sve ono što svi vole kod sportskih automobila i još više od toga. Zbog modela srednjeg nivoa dobijate osjećaj da se lagani kao balerina, a opet sa dozom oštrine, a čitavo iskustvo na viši nivo podiže i grmljavina ispušnog sistema s ravnim šestocirindličnim motorom. Nećete moći putovati s mnogo prtljaga, jer su gepek i unutrašnjost maleni, no zato je zabava velika.