Najskuplje nekretnine u Ljubljani

featured image

13. nov 2023. 16:26

U Geodetskoj upravi Slovenije (GURS) ne očekuju nagli zaokret na tržištu nekretnina. Objavljen je izvještaj o slovenskom tržištu nekretnina u prvoj polovini ove godine.

U prvih šest mjeseci 2023. nastavljen je trend pada kupoprodajnih ugovora, dok je rast cijena nekretnina također potpuno usporen, navode u Geodetskoj upravi. Broj ugovora i vrijednost ugovora o kupoprodaji nekretnina smanjeni su drugu godinu zaredom.

U prvoj polovini ove godine, u odnosu na drugu polovinu 2021. godine, kada je nakon epidemije broj transakcija sa stambenim nekretninama dostigao vrhunac, broj transakcija sa stanovima u višestambenim zgradama i kućama smanjen je za oko 25 posto, broj prodaja i kupovina zemljišta za izgradnju stambenih i poslovnih objekata za oko 30 posto.

Unatoč padu cijena i manjoj prodaji nekretnina i zemljišta za novogradnju, padovi nisu toliko drastični da bismo mogli govoriti o novoj krizi na slovenskom tržištu nekretnina, navodi GURS u izvještaju.

“Očigledno je da je smanjenje potražnje, na koju su uticale visoke cijene i kamate, rezultiralo manjim brojem transakcija, a koji je već uticao na rast cijena nekretnina”, ističu u GURS-u.

Kako su se kretale cijene?

Cijene stambenih nekretnina i zemljišta za njihovu izgradnju u prvoj polovici 2022. godine rasle su na rekordnom nivou – cijene stanova su porasle za 12 posto i cijene kuća za 8 posto, a zemljišta za 17 posto. Nakon početka 2022. godine, rast cijena je počeo da se usporava.

GURS upozorava da “još ne možemo govoriti o preokretu cijena na slovenskom tržištu nekretnina, ali je moguće da će se to dogoditi već ove ili iduće godine”.

“Ne očekujemo nagli pad cijena nekretnina, ali će biti zanimljivo vidjeti do koje mjere će cijene nastaviti padati i za koliko će u konačnici pasti cijene stambenih nekretnina”, naglašavaju u izvještaju.

S obzirom na to da su evidentirani podaci o zaključenim kupoprodajnim ugovorima s nekretninama još uvijek preliminarni, procjenjuje se da je broj kupoprodajnih ugovora sklopljenih u Sloveniji u prvoj polovini ove godine premašio 15 hiljada, a njihova ukupna vrijednost iznosila je 1,3 milijardi eura.

Izvor: Pexels, Ljubljana, Slovenija

Kvadrat najskuplji u Ljubljani

U prvoj polovini ove godine najviše ugovora u višestambenim zgradama sklopljeno je u Ljubljani, što predstavlja četvrtinu ukupnog prometa. Slijede Maribor sa 11 posto, te slovensko primorje, i Sjeverna ljubljanska regija sa šest posto.

GURS na osnovu privremenih podataka, procjenjuje da je broj prodatih nekretnina u prvoj polovini ove godine stagnirao u odnosu na drugu polovinu prošle godine. Uporedimo li posljednje objavljene podatke s prvom polovinom 2022. godine, broj prodaje smanjen je između 15 i 20 posto, a u odnosu na prvo polugodište 2021. prodaja je bila niža čak 35 do 40 posto.

Prosječna cijena kvadrata stana (starogradnje) u Sloveniji dostigla je 2.550 eura ove godine. Najviša je bila cijena kvadrata u Ljubljani, 3.880 eura, što je 100 eura manje nego u drugoj polovini 2022. Odmah iza Ljubljane je slovensko primorje sa 3.690 eura. U okolini Ljubljane i na području Kranja cijena je nešto više od 3.000 eura, a u Mariboru i Celju nešto više od 2.000 evra.

U prvoj polovini godine cijene stanova stagniraju ili su u blagom padu u svim većim gradovima, s izuzetkom Kranja, gdje su cijene porasle za oko šest posto.

Marko Rabuza, novinar FORBES Slovenija, sa slovenskog prevela i prilagodila Gana Forić.