Kuća u Brentwoodu jedini je dom koji je Marilyn Monroe sama sebi kupila nakon odrastanja po sirotištima i jedva je spašen od rušenja novih vlasnika

featured image

12. mar 2024. 08:10

Dugo je imanje Marilyn Monroe u Brentwoodu odolijevalo zubu vremena i ambicioznim kupcima. Dok su gotovo sve kuće u okolini rušene da bi se gradile veće i otmjenije, kuća Marilyn Monroe koja je postala slavna kao i njena vlasnica, (ovo je jedino imanje koje je legendarna glumica posjedovala i na kojem je iznenada umrla u 36-oj godini života.),ostala je u svojim gabaritima. Njena unutrašnjost se mijenjala kao i vlasnici, ali njena površina i vanjski izgled koji podsjeća na špansku hacijendu ostali su uglavnom autentični.

Kuća sa četiri spavaće sobe

Nakon teškog djetinjstva i odrastanja u domovima i hraniteljskim kućama, Monroe je, nakon razvoda od Arthura Millera, američkog pisca i scenariste, bila u potrazi za novim početkom, vlastitim domom kojeg će sama sebi kupiti i započeti novu stranicu života. Neki izvori kažu da joj je kupovinu kuće savjetovala i njena psihijatrica.

Kuću je 1962. godine kupila za 77.500 dolara, uloživši tada oko 51.000 dolara, što bi danas iznosilo oko pola miliona dolara, na renoviranje i preuređenje po njenom ukusu. Iznad ulaza je pisalo, slobodno se može zaključiti proročanska rečenica „Cursom Perificio” što u prijevodu s latinskog znači „Moje putovanje ovdje završava.“

Kuća se prostire na imanju od 2600 kvadratnih metara, posjeduje četiri spavaće sobe i tri kupaonice, kao i veliki vrt s bazenom okružen drvećem, visokim živicama i voćnjakom citrusa.

Nažalost samo je šest mjeseci uživala u njemu, u augustu 1962.godine, sluškinja ju je pronašla mrtvu u spavaćoj sobi u 4 sata i 25 minuta. Iako službeni nalaz smrti kaže da se Monroe predozirala tabletama za spavanje, njena smrt i danas izaziva brojne kontroverze, među kojima i onu da je ubijena.

Godine 2014. godine, imanje su za 7,3 miliona dolara kupili menadžer hedge fonda Emerald Lake Dan Lukas i njegova supruga Anne Jarmain. Na njemu su živjeli sve do prošle godine, kada su ga prodali za 8,4 miliona dolara Glory of the Snow Trustu, da bi se oni preselili na veće imanje u susjedstvu.

Novi kupac zatražio je od gradskih vlasti Los Angelesa dozvolu za rušenje imanja, koju je i dobio, međutim, susjedi i zaštitari su krenuli u akciju spasa jedne od najpoznatijih kuća na svijetu. Bijes javnosti se počeo širiti na društvenim mrežama, o čemu je pisao i Los Angeles Times, te je na adresu vijećnice Trasi Park, koja predstavlja 11. gradski okrug, koji uključuje Brentwood, stiglo na stotine poziva da poduzme mjere kako bi se kuća spasila.

Oficijelni poster 65. Cannes Film Festival sa Marilyn Monroe kao zaštitnim licem, Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Poništena ranija dozvola za rušenje

To je bio i početak višemjesečne borbe da se sačuva kuća u Brentwoodu. Park je odmah uputila prijedlog vijeću tražeći od gradske Komisije za kulturnu baštinu (CHC) da razmotri uvrštavanje kuće na popis historijskih kulturnih spomenika LA-a. Prijedlog je jednoglasno usvojen, te je Odbor povjerenika za izgradnju i sigurnost LA-a poništio dozvolu za rušenje izdanu dan ranije, uz pismeno obrazloženje novim vlasnicima, da je preliminarno odobrenje za rušenje “izdano greškom”.

Foto: Mike Blake/Reuters

Ovom uredbom, osim što su privremeno obustavljene sve građevinske dozvole, također se nalagalo da se kuća, neovisno o tome postoji li dozvola ili ne postoji, ne smije rušiti, bitno mijenjati ili uklanjati, sve dok grad razmatra njegov potencijalni status znamenitosti.

“Ovo će biti prvi korak u osiguravanju da možemo zaštititi ovu kuću od rušenja. Ona mora biti sačuvana kao ključni dio historije, kulture i nasljeđa Hollywooda i grada Los Angelesa”, kazala je Park, podsjetivši na život i osavštinu slavne glumice.

„Marilyn Monroe je za cijeli svijet bila više od filmske ikone. Njena priča koja počinje od izazovima ispunjenog djetinjstva, odrastanja u sirotištima i udomiteljskim porodicama, do dostizanja globalnog uspjeha, sjajan je primjer šta znači savladati nedaće. Njen put je bio pun prepreka, ali ona nije poznavala granice i ostavila je neizbrisiv trag u Hollywoodu i cijelom svijetu”, kazala je Park prije glasanja Vijeća, dodavši:

“Uprkos svom statusu ikone, Marilyn Monroe neprestano se borila za poštenu naknadu, često zarađujući daleko manje od muškaraca, i daleko manje od onoga koliko je zapravo vrijedila. Problem za koji se žene i danas bore da isprave.”

Ovim povodom oglasila se i Carolyn Jordan, predsjednica Vijeća zajednice Brentwood.

“Kako bi neko mogao srušiti jednu od najpoznatijih kuća na planeti koju imamo upravo ovdje u Brentwoodu?” kazala je Jordan dodavši da se nada da će kuća biti spašena na neki način.

“Nadamo se da će u idealnom slučaju ostati na mjestu, ili možda čak tako što će studio podići cijelu kuću i sačuvati je na parceli za film.”

Poštovaoci lika slavne Monroe kao i zaostavštine u vidu nekretnina koje svjedoče o zlatnom dobu Hollywooda također nisu krili nadu da će privremena obustava rušenja prerasti u trajnu i da će jedini glumicin dom biti proglašen historijskim i kulturnim spomenikom.

Napokon, u januaru ove godine, Gradsko vijeće izglasalo je da dom pokojne ikone postane historijski spomenik, osujetivši tako plan vlasnika da ga sruši.

Argumenti advokata Georgea Mihlstena, koji je zastupao vlasnika nekretnine, Glory of the Snow LLC, kako kuća ne bi trebala potpadati pod gradsku uredbu o znamenitostima, da je bila prazna i gola, te da nije bila vrijedna spomenika, utišani su pismom sa snažnim porukama koje je gradskim vlastima LA poslao francuski historičar Jacques Le Roux koji je naglasio kako je glumicina ličnost izrasla u nešto puno veće od onoga što je ona sama bila, ukratko – Marilyn je postigla status “svete figure”.

“Uništavanje jedinog mjesta koje je posjedovala dok je bila živa, i gdje je započeo njezin prelazak u svetu figuru, bila bi šteta, a nepopravljiva greška, ignorantski čin protiv kulture i historije.”