Internet je reagirao na “kraljevski” fotošop: Ni buduća kraljica Engleske nije pošteđena na društvenim mrežama

featured image

11. mar 2024. 17:25

Britanska kraljevska porodica često se pridržava politike šutnje, zanemarujući većinu glasina i špekulacija koje tako često bruje oko njih. Ali u nedjelju, nakon što su glavne novinske agencije povukle službeni portret Kensingtonske palate jer su vjerovale da je slika digitalno izmanipulisana, kontroverza bez presedana u suštini je natjerala princezu od Walesa da progovori – ili izgubi kontrolu nad naracijom.

„Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa fotošopom. Želim da izrazim svoje izvinjenje zbog bilo kakve zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave, imali veoma srećan Majčin dan.”, rekla je princeza Kate u rijetkoj ličnoj izjavi objavljenoj na X platformi.

Vrlo brzo su uslijedili komentari na društvenim mrežama:

Izvor iz Kensingtonske palate rekao je Bazaru: „Ovo je bila amaterska, porodična fotografija koju je napravio princ od Walesa, pa su željeli da ponude neformalnu sliku zajedničke porodice za Majčin dan.” Izvor je dodao da je Kate “napravila manje korekcije” na slici i da je porodica kao cjelina provela praznik “zajedno i provela divan dan”. Izvor je rekao da nema planova za objavljivanje neuređene originalne fotografije.

“Gdje je Kate?”

Nekoliko velikih novinskih agencija povuklo je sliku koju je distribuirala Kensingtonska palata na kojoj se vidi Catherine, princeza od Walesa, i njena djeca, rekavši da vjeruju da je fotografija izmanipulirana. Fotografija je bila prva službeno objavljena slika princeze otkako je u januaru podvrgnuta operaciji abdomena, a nastala je nakon sedmica intenzivnih javnih špekulacija i rastućih teorija zavjere na društvenim mrežama o njenom tačnom boravištu i zdravstvenom stanju.

Kate s djecom, agencije

Slika je objavljena u nedjelju s porukom princeze koja se zahvaljuje javnosti na podršci prilikom obilježavanja Dana majki u Ujedinjenom Kraljevstvu. Associated Press je zabilježio da se “pri bližem pregledu čini da je izvor manipulisao slikom”. AFP je rekao da je povukao fotografiju zbog “uredničkog problema”. Slika se „više ne može koristiti ni na koji način. Molimo vas da je odmah uklonite sa svih vaših onlajn usluga”, rekao je AFP.

Urednici Reutersovih slika rekli su da dio rukava kardigana Kateine kćeri nije pravilno postavljen, što sugerira da je slika izmijenjena. CNN je također pregledao fotografiju i obratio se Kensingtonskoj palati za komentar. Kensingtonska palata je u januaru saopštila da se princeza (42) verovatno neće vratiti javnim dužnostima do Uskrsa krajem marta. Palata nije otkrila zašto je princeza operisana, ali su rekli da je bila nekancerozna.

Catherine / REUTERS/Phil Noble

Njen dugi nestanak iz očiju javnosti izazvao je glasine širom nacije, ali bio je i predmet rasprave međunarodnih medija. Neke od ovih nagađanja su utihnula nakon što se početkom marta pojavila fotografija Kate u automobilu koji je vozila njena majka; viđena je kako nosi tamne sunčane naočale i sjedi na suvozačevom sjedištu.

No, špekulacije su se uglavnom nastavile, posebno na društvenim mrežama, podstaknuti drugim incidentima unutar kraljevske porodice – poput povlačenja princa Williama sa važnog porodičnog okupljanja ranije ovog mjeseca bez javnog objašnjenja.

Palata se suočila sa sve većim pritiskom da podijeli više informacija o budućoj kraljici, bez ugrožavanja njene medicinske privatnosti. U februaru je palata napravila rijedak potez odbijanja glasina, rekavši da je „u januaru jasno stavila do znanja vremenske okvire princezinog oporavka i da ćemo samo pružiti značajna ažuriranja. To uputstvo stoji.”

No, i dalje se postavlja pitanje: Gdje je Kate?