Veteran američke vojske iz Ukrajine uputio žestoku poruku Republikancima u Kongresu: Krivi su za pad Avdiivke

LIDERI Forbes 20. feb 2024. 09:48
featured image

20. feb 2024. 09:48

John Roberts, nadimka “Jackie”, američki je ratni veteran, a kaže kako je služio u Iraku, Afganistanu i Južnoj Koreji. Sada je civil, a dobrovoljno se prijavio za obučavanje ukrajinskih snaga. U Ukrajini je najranije od početka prošle godine.

U otvorenom pismu koje je Roberts objavio preko jednog svog ukrajinskog prijatelja, on tvrdi kako se pridružio elitnoj ukrajinskoj 3. jurišnoj brigadi koja je prije oko dvije sedmice poslana u Avdiivku kako bi pružala podršku garnizonu pri povlačenju iz grada.

Roberts ne bira riječi. Ukrajinci su se iz ruševina Avdiivke povukli nakon žestoke, četveromjesečne bitke protiv deset puta većih ruskih snaga. To su učinili jer im je ponestalo streljiva, a streljiva ima je ponestalo jer Republikanci u američkom Kongresu blokiraju slanje američke pomoći Ukrajini.

“Na terenu u Avdiivki smo u potpunosti osjetili posljedice trenutne američke politike,” piše Roberts.

Avdiivka se za Ruse pretvorila u iscrpljujuću zamku. Izgubivši vjerojatno nekoliko hiljada vojnika, ukrajinski garnizon u gradu, pod vodstvom 110. mehanizirane brigade, ubio je ili ozbiljno ranio oko 30.000 Rusa.

Manjina u Kongresu odlučuje

Povlačenje Ukrajinaca nije bilo neizbježno. Ne, bio je to izbor, kako opisuje Roberts, “super-manjine” u američkom Kongresu.

Roberts se neizravno referira na republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona i njegove saveznike s krajnje desnice, koji od nevembra odbijaju glasati o prijedlogu predsjednika Joea Bidena za slanje dodatne, 60 milijardi dolara vrijedne, pomoći u Ukrajinu.

Taj prijedlog već je prošao glasanje u američkom Senatu uz snažnu podršku obje velike stranke.

Johnson je nastavio blokirati glasanje o pomoći, a bivši američki predsjednik, Republikanac Donald Trump, nedavno je izjavio kako je evropskim saveznicima SAD-a rekao da bi Ruse pustio “da rade što god žele.”

“Mogu vam reći da smo mi ovdje u Avdiivki osjetili rezultate djelovanja Kongresa za ukidanje sredstava za Ukrajinu,” piše Roberts.

Roberts je jasan kad govori o tome šta je na kocki. “Trenutno se rađa nova slobodna nacija,” piše. “Ukrajina ne odustaje. Amerikanci, ni mi ne smijemo odustati.”

“Šteta i uništenje koju Rusi siju nešto je što ni ISIL nije mogao zamisliti niti u najluđim snovima. Moramo podržati Ukrajinu. Ciljevi i budućnost Amerike i Ukrajine odjednom leže u istom smjeru. Samo trebamo Ukrajincima dati alate koji su im potrebni. Dajte Ukrajincima oružje koje trebaju i oni će uspjeti.”

Pismo u potpunosti možete pročitati OVDJE.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: A U.S. Army Veteran In Ukraine Says Republicans In Congress Are Getting His Trainees Killed. ‘They Are Dedicated To Their Liberation From Soviet Values.’
(Prevela: Nataša Belančić)