Izvršni direktor LinkedIna: Novi nivo razmišljanja i potencijala se otvara kada vidite nemirne vode kao priliku da ponovo osmislite način na koji ćete raditi

LIDERI Forbes BiH 27. jan 2024. 13:23 > 27. jan 2024. 13:26
featured image

27. jan 2024. 13:23 > 27. jan 2024. 13:26

“U mirnom moru svi brodovi jednako pokazuju majstorstvo u plovidbi“.

Godinama je moj otac pored svog radnog telefona držao ovaj citat, a ja sam tek sa deset godina posumnjao da se on ne odnosi samo na plovidbu. Kada sam oca upitao na šta je mislio odgovorio mi je: “Ryane, pravi karakter i uspjeh nisu definirani time kako se ponašaš kada ti sve ide od ruke, nego kako se ponašaš kada sve nije uredu”, prisjeća se Ryan Roslansky, izvršni direktor LinkedIn-a u svom autorskom tekstu za Fortune i nastavlja:

Taj razgovor ostao mi je urezan u pamćenje i bio je lekcija koju sam ponovo proživio početkom 2020. godine, kada sam preuzeo posao izvršnog direktora LinkedIna. U to vrijeme nisam mogao ni zamisliti s kojim sve izazovima ćemo se suočiti. Imao sam plan i opći osjećaj kako će se moj stil vođenja prenijeti na novu ulogu. Imajući u vidu činjenicu da je naš prethodni izvršni direktor bio na poziciji više od 10 godina, bilo nam je važno pružiti osjećaj dosljednosti i stabilnosti. Nema naglih ili velikih promjena odjednom.

Međutim, kao i kod mnogih dobro osmišljenih planova, stvari su poprimile neke neočekivane preokrete koji su promijenili moje cjelokupno gledište na stvari.

Globalna zdravstvena kriza potresla je svijet, zaustavivši uobičajeno poslovanje i prisilivši velike gradove na izolaciju. U roku od nekoliko sedmica čitavi sektori su prihvatili daljinski i hibridni rad. Kriza lanca snadbijevanja stvorila je uska grla u dostavljanju robe milionima kupaca. Čak i danas, piše Roslansky, okruženje ekonomske neizvjesnosti je prisutno i predstavlja velike izazove za svako poslovanje.

Tehnološki sektor posebno je teško pogođen ovime, prisiljavajući lidere da ozbiljno razmotre tim i talent te, u nekim slučajevima, donesu odluku o smanjenju radne snage. Iako je to ključno u osiguravanju otpornosti kompanija da mogu izaći jače iz ovog dinamičnog okruženja, jednostavno ne postoji teža odluka koju morate donijeti kao lider”.

Izvršni dorektor LinkedIna dalje piše:

Nesumnjivo smo bili u nemirnim vodama, a one su i dalje nemirne, ali plovidba ovim nepredvidivim vodama nagnala nas je da se krećemo brže i da smislimo nove načine kako da radimo stvari.

Suočavajući se s negativnim vjetrovima, mnoge kompanije instinktivno igraju na najmanji zajednički imenitelj, i promjene vide kao porez ili teret s kojim se moraju nositi. U međuvremenu, prilagodljivi lideri se poigraju, igraju na pobjedu. To znači da vidite promjenu kao priliku za rast i ne bježite od donošenja smjelih odluka, čak i kada je to u suprotnosti sa onim što rade drugi oko vas. U 2020. sve je ovo došlo do izražaja, ali umjesto da se smanjimo, vidjeli smo priliku da se prilagodimo trenutku i isprobamo nove stvari. Za nas je to značilo uvođenje novih funkcija za pomoć članovima koji su iznenada ostali bez posla i kojima je potrebna podršku, otkrivanje novog pristupa hibridnom radu, gdje su naši zaposlenici ovlašteni da rade kako god je najbolje za njih i njihove timove, i čak i preispitivanje i unaprjeđenje vrijednosti naše kompanije kako bismo osigurali da naša kultura zaista odražava trenutne potrebe zaposlenih.

Način na koji se prilagođavate izgledat će drugačije za svaki posao, ali je ključno prihvatiti ideju da u teškim vremenima možete brzo da testirate i učite. Mnogi od najuspješnijih poslovnih lidera koje sam sreo već su usvojili ovaj način razmišljanja i uočavanje prilika usred turbulencija. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella nedavno mi je rekao: „lideri ne čekaju savršen teren ili savršeno vrijeme da bi nastupili, morate da prihvatite pruženu ruku i da se nosite sa ograničenjima.“

I bivša izvršna direktorica Burberryja, Angela Ahrendts, dala mi je sličan savjet kad sam je pitao o rukovođenju kroz izazovna vremena: “Naučila sam više u dolinama nego na planinskim vrhovima.”

Svi mi svakodnevno donosimo odluke koje niko prije nas nije morao donositi. Iako se ovo može činiti zastrašujućim, uvijek postoji prilika koja se skriva na vidiku za one koji su je spremni potražiti.

Njegovanje kulture stalnog ponavljanja i učenja novi je zlatni standard koji će izdvojiti vaše poslovanje u svijetu u kojem su poremećaji norma. Ovo je bit prilagodljivog vodstva i sve počinje načinom na koji zapošljavate i razvijate svoje timove i usvajanjem onoga što sam nazivao mentalitetom vještina na prvom mjestu. 

Kompanije koje se fokusiraju na vještine i odmiču od zastarjelih signala kao što su diploma, pedigre ili gdje je neko prethodno radio, moći će osigurati da imaju prave ljude s pravim vještinama, u pravim ulogama, koji rade najbolje što mogu. I tu se ne zaustavlja. Kada imate te zaposlenike u pravim ulogama s pravim vještinama, podjednako je važno da nastavite ulagati u njihov napredak u karijeri i vještine.

U LinkedInu je ovo bilo ugrađeno u našu kulturu mnogo prije nego što sam postao CEO. Otkako je naš suosnivač Reid Hoffman prvi put uveo koncept „tours of duty“ (prilika za zaposlenike da preuzmu rotacijske zadatke koji omogućavaju pristup novim vještinama, iskustvima i vezama), uvijek smo prihvaćali način razmišljanja o rastu i osnaživali zaposlenicima spremnim da istraže različite puteve karijere.

Zaista vjerujem da je vaš sljedeći vrhunski zaposlenik najvjerovatnije vaš trenutni zaposlenik. A ako se fokusirate na vještine i razumijete vještine svoje postojeće radne snage te u kojem pravcu kao kompanija trebate ići, postoji velika šansa da pomognete svom vrhunskom talentu da se pronađe u različitim ulogama unutar vaše kompanije umjesto da uči i odlazi. 

Zapravo, naši podaci pokazuju da nakon dvije godine, zaposlenik koji je prošao internu promjenu, ima 75% vjerovatnoće da će ostati , za razliku od samo 56% vjerovatnosti za zaposlenika koji tu internu promjenu nije prošao.

Sve je to dio tog prilagodljivog načina razmišljanja koji je trenutno potreban. Iako sam od svog oca naučio neočekivane prednosti koje mogu proizaći iz snalaženja kroz teška vremena, trebalo je proživjeti kroz njih kao izvršni direktor da bih u potpunosti shvatio što znači prilagoditi se i prihvatiti promjene. Svako može da se snađe kada je more mirno, ali novi nivo razmišljanja i potencijala se otvara kada vidite nemirne vode kao jedinstvenu priliku da ponovo osmislite način na koji radite“, zaključuje Roslansky u autorskom tekstu za Fortune.