Izraelske kompanije gube radnike zbog poziva za služenje vojske

TEHNOLOGIJA Forbes 18. okt 2023. 13:34 > 18. okt 2023. 13:35
featured image

18. okt 2023. 13:34 > 18. okt 2023. 13:35

Autori: Alex Konrad i Alexandra S. Levine, novinari Forbesa

CEO Yael Meretyk Hanan probudila se u subotu ujutro u Tel Avivu kada je njen suprug primio telefonski poziv od svog rezervnog oficira u Izraelskim odbrambenim snagama, upozoravajući ga da se spremi – uskoro će biti pozvan da služi vojsku. Odmah je poslala poruku svom suosnivaču Idu Glanzu, tehničkom direktoru njihovog 10-mjesečnog startupa Pelles.ai. Glanz je već bio na putu da se javi na dužnost, uzvratio je.

„Čuli ste vijesti i vidjeli ste. Nije bilo druge opcije, čak ni oklijevanja. Samo uzmi svoje stvari i idi”, rekao je Glanz telefonom iz kasarne svoje jedinice u četvrtak. “Iskreno, nisam se tuširao od tog jutra.”

Za Hanan, sljedeći koraci bili su da se oprosti od svog muža, a zatim provjeri sa Glanzovom ženom da se uvjeri da njihova porodica ima podršku. Do nedjelje ujutro, sastala se s još dva osnivača Pelles.ai-a kako bi prošla kroz scenarije kako zadržati posao, koji koristi AI za generiranje boljih MEP (mehaničkih, električnih i vodovodnih) dizajna iz arhitektonskih tlocrta, u punom radu bez tehničkog vođstva, što će vjerovatno potrajati sedmicama. Ulagačima i poslovnim partnerima širom SAD-a koji su se obratili, Hanan je podijelila ovu poruku: “Izuzetno smo tužni i slomljenog srca, ali sigurni,” rekla je. “Poznato je da se Izraelci brzo oporavljaju. Idemo naprijed.”

Slične scene odigrale su se širom izraelskog tehnološkog ekosistema i, u određenoj mjeri, u SAD-u, gdje su brojni startupi koje je osnovao Izrael premjestili svoja sjedišta ili zadržali urede. Mobilizacija, jedna od najvećih u historiji Izraela, uzrokovala je da do 300.000 rezervista bude pozvano na prve linije rata u danima nakon brutalnog iznenadnog napada na pogranične gradove na jugu Izraela u kojem su teroristi Hamasa ubili najmanje 1.200 Izraelaca. Izrael je odgovorio zračnim napadima u kojima je ubijeno najmanje 1.799 stanovnika Gaze, prema palestinskom ministarstvu zdravlja u Gazi. Izraelska vojska je u petak rekla Palestincima koji žive u sjevernoj Gazi da se evakuiraju na jug, što implicira da je invazija u punom obimu neizbježna.

Izraelski obavezni sistem vojnog roka i rezervista, zajedno sa činjenicom da visokotehnološko osoblje predstavlja 14% radne snage i skoro polovinu svog izvoza, znači da je velika mobilizacija imala neproporcionalan uticaj na globalnu startup scenu. Finansiranje rizičnog kapitala za izraelske startupove u posljednjem tromjesečju poraslo je 56%, na 1,4 milijarde dolara, prema podacima za praćenje startupova Crunchbase. Poređenja radi, evropski startupi dobili su 16,4 milijarde dolara, što je povećanje od 28%. U četvrtak je stotine VC firmi potpisalo javnu izjavu podrške Izraelu i njegovoj tehnološkoj zajednici.

Foto: Izrael August 27, 2020. REUTERS/Ronen Zvulun

Brojne start-up kompanije u zemlji od strane nekoliko lokalnih investitora, uključujući Avija Eyala iz Entrée Capitala i Yuvala Ariava iz Symbola, otkrio je da je oko 15% lokalnih zaposlenika u prosjeku pozvano na rezervnu službu. U većim tehnološkim kompanijama s više osoblja na sličnim ulogama i u više geografskih područja, takvi pozivi se nisu pokazali iscrpljujućim, rekli su lokalni izvršni direktori i investitori. Ali u manjim startupima, čak i jedno odsustvo može biti remetilačko – a ponekad može značiti i kraj poslovanja.

„Ne želimo ničije sažaljenje. Želimo simpatije ljudi, njihovu empatiju i razumijevanje.”
Pentera CEO Amitai Ratzon

Start-up Folio, koji je bio u alfa testiranju za svoj softver pokretan umjetnom inteligencijom za pomoć kreativcima u upravljanju digitalnom imovinom, našao se na čekanju i bez priliva profita. Izvršna direktorica Fay Goldstein sada je u aktivnoj službi, dok njen suosnivač troši vrijeme na brigu o djeci koja su vezana za kuće, s obzirom da su izraelske škole zatvorene.

Folio neće postići poslovne ciljeve koje su postavili za oktobar; niti će nastaviti sa beta testiranjem na kraju mjeseca kako je planirano. No, govoreći u četvrtak nakon što je prethodnog dana provela u kibucu gdje je ljude masakrirao Hamas, Goldstein je rekla da se zatekla u pitanje važnosti problema koji je njen startup želio riješiti suočeni s takvom tragedijom. (Nije da planira da odustane od preduzetništva.)

“Tako je čudno kako smo u našim stvarnim životima shvatili stvari tako ozbiljno u svijetu koji jednostavno nije bio zabrinut za život i smrt,” rekla je. “A sada smo okruženi odlukama o životu i smrti i to me tjera da stavim stvari u perspektivu.

Za izraelske startup jednoroge i javne tehnološke kompanije, posljednji radni dani bili su neobični i emotivni, ali nedovoljno da uspore njihovo poslovanje. Mnoge kompanije su dan nakon prvih Hamasovih napada, u sedmici kada Izrael počinje radnu sedmicu, slobodne. Ali sljedećeg dana, počeli su apsorbirati odsustvo zaposlenika na odsustvu da volontiraju jer su bili lično pogođeni ili pozvani na vojnu službu – uključujući mnoge, ali ne sve, vođe i inženjere u kompanijama za kibernetičku sigurnost prepunih bivših veterana Jedinice 8200 i obavještajnih snaga , istakao je izvršni direktor Talon Security Ofer Ben-Noon.

Privremeno smanjenje radne snage lakše je apsorbirati, kažu izvršni direktori, kada su lokalne kompanije dovoljno sazrele da imaju urede na drugim mjestima, poput Londona i New Yorka. U Armisu, IoT sigurnosnom startupu u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara, izvršni direktor Jevgenij Dibrov je primijetio da otprilike 15% pozvanog lokalnog osoblja predstavlja 3% ukupne globalne radne snage.

U Penteri, još jednom startupu za kibernetičku sigurnost u vrijednosti od milijardu dolara, izvršni direktor Amitai Ratzon rekao je da je uprava, zabrinuta da će izraelsko osoblje pokušati staviti stoičko lice svojim kolegama, upozorila izraelsku kancelariju da bude iskrena kada bi im mogla zatrebati pomoć. Neki od oko 30 zaposlenih na aktivnoj dužnosti sada nastavljaju primati pozive klijenata na vlastito insistiranje, rekao je on; u međuvremenu, evropsko i američko osoblje zamijenilo je Ratzona i druge lidere na konferencijama u Dubaiju i Monaku posljednjih dana.

I Ratzon i Dibrov naglasili su kupcima da trenutni događaji neće uticati na njihovu uslugu. “Ne želimo ničije sažaljenje”, rekao je Ratzon. “Želimo simpatije ljudi, njihovu empatiju i razumijevanje, ali ne želimo nikakvo sažaljivanje kada su u pitanju zahtjevi kupaca, karte za podršku i slične stvari.”

“Da ste mi prije sedam dana rekli da ću za sedam dana biti u ovoj situaciji, ne bih vjerovao.”
uposlenik u IT-u L.K. koji se vratio u Izrael

Provider digitalnih rješenja WalkMe, koji je izašao na berzu 2021. godine, predstavlja još jedna kompanija koja u ovoj fazi uglavnom ima osoblje izvan Izraela. WalkMe je postavio kontrolnu sobu za terenske zahtjeve osoblja rezervista i drugih, za sve, od hrane do farova, dok su se zaposlenici dobrovoljno javili da uzmu karte za podršku kolegama i zadatke kodiranja u WhatsApp grupi od stotina zaposlenika, sve dok menadžer projekta nije preuzeo takve promjene.

“Šalio sam se s timom prije dva sata, da radite ovako u normalnim [vremenima], dionice bi bile 500 dolara,” izjavio je izvršni direktor Dan Adika za Forbes u srijedu. (WalkMe se trguje za oko 9 dolara, što implicira tržišnu kapitalizaciju od oko 800 miliona dolara.)

Veći izvršni direktori startup-a upoređivali su bilješke i zajedno organizirali napore za pomoć u privatnim WhatsApp grupama, dodao je investitor Ariav, bivši suosnivač fintech-a koji je pokrenuo svoj fond Symbol u augustu. Mnoge takve WhatsApp grupe su ranije pomogle liderima start-up zajednica da koordiniraju proteste protiv pokušaja vlade Netanyahua da revidira izraelski pravosudni sistem ranije ove godine, primijetilo je više učesnika.

Tel Aviv, Izrael, 17. oktobar, 2023. REUTERS/Ammar Awad

“Ovo je grupa koja je bila vrlo politički angažirana u posljednjih godinu dana”, rekao je Ariav. „Mnoga sredstva, forumi i tehnologija koja je korištena za koordinaciju ljudi koji svake subote izlaze u stotinama hiljada da demonstriraju i pričaju o tome šta se dešava, sada su prenamijenjeni za koordinaciju podrške u veoma velikom obimu.”

Izraelski tehnološki radnici u američkim kompanijama također se vraćaju kući u sklopu mobilizacije, a drugi prikupljaju podršku i zalihe za one koji idu na prve linije fronta. Tzvi, suosnivač web3 startupa sa sjedištem u New Yorku koji je iz sigurnosnih razloga tražio da ga identifikuju samo po hebrejskom imenu, pozvan je nedugo nakon što su dva njegova inženjera podataka sa sjedištem u Izraelu. Uz blagoslov svoje jedinice, ostao je nekoliko dana u SAD-u kako bi koordinirao dobrovoljne isporuke noćnih naočala, pancira i kaciga, dok je njegov suosnivač upravljao njihovim pokretanjem.

“Imamo mrežu lokalnih volontera i mnogo bivših izraelskih vojnika, od kojih su mnogi osnivači tehnologije, koji koriste svoje mreže,” rekao je Tzvi. “U suštini smo se sastajali s rezervistima na aerodromima i davali im vreće pune opreme da ih podijele svojim jedinicama kada padnu na tlo.”

„Pronalazimo ovu ogromnu sposobnost startupa da u najmanju ruku održavaju operacije, a neki čak rade i više od samo održavanja.”

L.K., sa sjedištem u New Yorku radi u velikoj tehnološkoj kompaniji nakon više od jedne decenije kao pilot i komandant u izraelskim zračnim snagama. (Forbes takođe koristi samo njegove inicijale, a ne imenuje kompaniju, iz sigurnosnih razloga.) Govoreći telefonom iz Izraela u četvrtak, rekao je da mu je poslodavac dozvolio da se vrati u Izrael prošlog vikenda – sa otvorenim datumom povratka – bez pitanja.

“Da ste mi prije sedam dana rekli da ću za sedam dana biti u ovoj situaciji, ne bih vjerovao,” rekao je L.K. “To je zaista uzdrmalo moj svijet i tako sam zahvalan svojim kolegama i rukovodioci i menadžeri u mojoj kompaniji koji su mi bez ikakvog oklijevanja ili trvenja samo rekli: ‘Naravno, idi uradi ono što moraš.'” (On će, napomenuo je, i dalje morati formalno podnijeti zahtjev za traženje vojno odsustvo.)

Više od 1.000 ljudi se u međuvremenu prijavilo za volontiranje za izraelske startupe kojima nedostaju radnici, kaže Zoe Burian iz New Yorka, koja je prethodno radila u tehnološkoj kompaniji SimilarWeb u Tel Avivu i postavila stranicu za registraciju ove sedmice sa suprugom Michael Burian, zaposlenikom u startupu za digitalno zdravlje. Planiraju pokrenuti formalniju web stranicu sljedeće sedmice; za sada, zainteresovani startupi mogu da popune Airtable formular.