Startup sa „kapsulama za spavanje“ izaziva nezadovoljstvo zvaničnika za izgradnju u San Franciscu

TEHNOLOGIJA Forbes 9. okt 2023. 15:40 > 11. okt 2023. 11:51
featured image

9. okt 2023. 15:40 > 11. okt 2023. 11:51

Cyrus Farivar, novinar FORBES-a

Zvaničnici za izgradnju San Franciska započeli su istragu u vezi kompanije Brownstone Shared Housing, novog startupa koji nudi „kapsule za spavanje“, nakon što su na društvenim mrežama i u lokalnim vijestima postali viralni.

“Svjesni smo problema i otvorili smo istragu kako bismo utvrdili da li postoji kršenje građevinskih propisa”, rekao je Patrick Hannan, portparol Odjeljenja za građevinsku inspekciju San Franciska, u mailu za Forbes, i dodao da će agencija u bliskoj budućnosti “posjetiti lokacije”. Postojanje nove istrage prvi put je objavio San Francisco Standard.

Start-up, koji ima slične nekretnine i u drugim gradovima Kalifornije, uključujući Palo Alto, San Joze i Bakersfield, nije odmah odgovorio na Forbesov zahtjev za komentar.

Male spavaonice kompanije Brownstone – suštinski gledano, kreveti u obliku kapsula, postavljeni jedan na drugi – koštaju 700 dolara mjesečno, uključujući WiFi i komunalije. Svaka lokacija takođe ima zajednički prostor za kuhanje i boravak. U poređenju s tim, prosječni zakup za jednosoban stan u San Franciscu iznosi oko 3.000 dolara, prema Zumper, firmi za istraživanje tržišta iznajmljivanja.

Izvor: Pexels

Kompanija, koja je prema podacima Pitchbooka dobila neotkriveni iznos sredstava od Scale VC, sada poznatog kao Redbad – Redbud VC krajem prošle godine, saopćila je u tvitu, juna 2023, da je lokacija u San Franciscu otvorena tog mjeseca i da je “najveća do sada”. Redbad nije odmah odgovorio na Forbesov zahtjev za komentar.

Na LinkedIn objavi iz tog vremena, navedeno je da među 28 stanara “osoba iz Wisconsina, koja je nedavno diplomirala i ovdje je da istraži prilike u San Franciscu, dizajner koji rade za konzulat i osnivač startapa za vještačku inteligenciju”.

Lokacija u San Francisku, koja je ranije služila kao filijala banke San Francisco Fire Credit Union, nalazi se na Mint Plazi, u blizini stanice Powell Bart u centru grada. Liste nekretnina pokazuju da je ova lokacija namijenjena za kancelarijsku upotrebu, a ne stambenu.

Ovo nije prvi put da je Brownstone naišao na probleme sa gradskim vlastima. Godine 2022, Službe za planiranje i razvoj Palo Alta, optužile su vlasnika kuće, koju je Brownstone zakupio i preuredio, u ulici Remona, za brojna kršenja kodeksa, navodi sedmični magazin Palo Alto Weekly.

“Razumijem da Brownstone više nije povezan sa tom nekretninom”, naveo je Jonathan Lait, direktor Odjeljenja za planiranje i razvoj Palo Alta u mailu za Forbes. “Svi povezani prekršaji su ili ispravljeni ili riješeni po njihovom odlasku”.

Cyrus Farivar

Uvijek sam zainteresovan za dojave o prevarama, rasipanju, zloupotrebama, smicalicama u svijetu tehnologija