Kako svjetske kompanije reaguju na sukob između Hamasa i Izraela

BIZNIS Forbes 13. nov 2023. 16:22
featured image

13. nov 2023. 16:22

Mnoge kompanije zaustavile su operacije u Izraelu, tražeći od svojih zaposlenih da rade od kuće

Svjetske kompanije koje posluju u Izraelu su obustavile svoje aktivnosti ili su zamolile zaposlenike da rade od kuće zbog sukoba koji se odvija između te zemlje i Hamasa u Pojasu Gaze.

Ovaj sukob je imao veliki uticaj na brojne industrije diljem svijeta, a u nastavku donosimo nekoliko sektora ekonomije koje su dosad osjetile najveće posljedice ovog sukoba.

Potrošačka roba i maloprodaja

Gigant u modnoj industriji, H&M, privremeno je zatvorio sve svoje prodavnice u Izraelu.

Inditex, vlasnik maloprodajnog lanca Zara, privremeno je zatvorio svojih 84 prodavnica u Izraelu i produžio rokove za povrat robe.

Farmaceutska industrija

Farmaceutska kompanija Eli Lilly and Co je saopćila da pažljivo prati situaciju i preduzima sve potrebne korake kako bi obezbijedila sigurnost osoblja dok radi na osiguravanju nesmetanog snabdijevanja lijekova pacijentima u regionu.

Putovanja

U vezi putovanja, nekoliko avio-kompanija iz Azije, Evrope i SAD-a je obustavilo direktne letove za Tel Aviv. Delta Air Lines iz SAD-a je otkazala sve letove za Tel Aviv do 31. oktobra zbog situacije u regionu.

Izraelska kompanija El Al je povećala broj letova kako bi prevezla izraelske rezerviste kući zbog velike mobilizacije u zemlji. Također, kompanije za krstarenje poput Royal Caribbean-a, Carnival-a i Norwegian Cruise Line-a su promijenile planove i putovanja prema Izraelu.

Logistika

U sektoru logistike, Adani Ports, koju vodi indijski milijarder Gautam Adani, pratila je situaciju u luci Haifa na sjeveru Izraela i pripremila plan kontinuiteta poslovanja.

FedEx je obustavio svoje usluge u Izraelu, dok je UPS privremeno obustavio letove u i iz zemlje, ali ima planove za brzo isporučivanje već prispjelih pošiljki.

Energetika

U sektoru energetike, Chevron, druga najveća naftna i gasna kompanija u SAD-u, dobila je naredbu od Ministarstva energetike Izraela da zatvori prirodni gasni polje Tamar na sjevernoj obali zemlje.

Tehnologija

U oblasti tehnologije, Nvidia, najveći proizvođač čipova za vještačku inteligenciju i računarsku grafiku, otkazala je AI summit u Tel Avivu na kojem je trebao biti prisutan izvršni direktor Jensen Huang.

Banke

U bankarskom sektoru, Goldman Sachs je zamolio svoje zaposlenike u Tel Avivu da rade od kuće, dok je JPMorgan Chase zamolio više od 200 zaposlenika u Izraelu da također rade od kuće.

Bank of America je zatvorila svoju kancelariju u Tel Avivu, s planom da pažljivo prati situaciju. Morgan Stanley je također naložio svojim zaposlenicima u Izraelu da rade od kuće, a Citigroup je nudi fleksibilnost osoblju za rad od kuće ili iz kancelarije.