Vrijednost eura ozbiljno urušena zbog raspuštanja francuske vlade i jačanja krajnje desnice

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 10. jun 2024. 15:43
featured image

10. jun 2024. 15:43

Vrijednost eura je snažno skliznula na najniže razine u posljednjih mjesec dana nakon izbora za Evropski parlament, prvenstveno zbog odluke francuskog predsjednika da raspusti parlament, što je izazvalo veliku političku neizvjesnost.

Euro je najviše izgubio vrijednost prema košarici valuta u ponedjeljak. Vrijednost mu je oslabjela jedan posto u odnosu na američki dolar od otvaranja tržišta u petak te dosegnula najnižu razinu u posljednjih mjesec dana – u 12:48 sati iznosila je 1,0774 dolara. U odnosu na britansku funtu pao je na najnižu razinu od kolovoza 2022. godine – na 0,8469 funti, a u odnosu na švicarski franak na 0,9660.

Na pad eura utjecali su rezultati izbora za Evropski parlament u kojima je razvidno jačanje krajnje desnice u Evropi. Najdramatičnije je to bilo u Francuskoj. Tamošnji predsjednik Emmanuel Macron donio je odluku da raspušta parlament i raspiše prijevremene nacionalne izbore zbog teškog poraza na izborima.

U Francusku je premoćnu pobjedu odnijela krajnje desna stranka Marine Le Pen. Njezino Nacionalno okupljanje osvojilo je 31 mandat, Macronov Reneissance 14, a socijalisti 13. Francuski je predsjednik izjavio kako su rezultati katastrofa za njegovu vladu i kako ih ne može ignorirati. Izbori za Narodnu skupštinu održat će se 30. juna, a drugi krug glasanja bit će 7. septembra.

U Italiji su Braća Italije premijerke Giorgije Meloni učvrstila moć u Evropskoj uniji s procijenjenih 28 posto glasova. Njemačka krajnje desna stranka, Alternativa za Njemačku (AfD), zauzela je drugo mjesto sa 16,2 posto glasova, a socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza postigli su najgori rezultat ikada. Taj je trend jačanje ekstremne desnice još jače došao do izražaja u Austriji gdje je krajnje desna Slobodarska stranka preuzela vodstvo s 27 posto glasova, dok ih je vladajuća stranka osvojila 23,5 posto. Belgija i Španija također su zabilježile rast popularnosti krajnjih desničara. Unatoč najlošijem rezultatu dosad, na čelu Mađarske zadržao se Viktor Orban.

Marine Le Pen, President of the French far-right National Rally (Rassemblement National – RN) party parliamentary group, is surrounded by journalists as she arrives at the RN party headquarters in Paris, the day after French far-right win in European Parliament vote and the announcement of early legislative elections in France, June 10, 2024. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Potencijalno slabljenje funkcionalnosti vlada

Valutna tržišta odmah su reagirala na političku neizvjesnost u tjednu kada već na njima vlada opterećenje jer se u srijedu očekuju podaci o inflaciji u SAD-u, ali i sastanak na kojem će Federalne rezerve (Fed) odlučivati o daljnjoj monetarnoj politici i kamatnim stopama, piše Reuters.

Euronews pojašnjava kako je trenutačni pad eura povezan s ovakvim ishodima izbora:

“Predstavnici desnice, uglavnom populisti, obično su skeptici prema EU, protive se imigraciji, zelenoj tranziciji i imaju proruska razmišljanja. Njihov sve veći utjecaj ima potencijal poremetiti parlamentarnu politiku Europske unije u tim područjima, što dovodi do izazova u političkom i gospodarskom usklađivanju. Promjena vlasti može oslabiti provedbu vladinih ključnih politika, što se smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti na razini EU-a. Političke neizvjesnosti mogu poremetiti uredne gospodarske aktivnosti, a time i oslabiti gospodarski rast. Jednostavno rečeno, euro je pao zbog potencijalnog slabljenja funkcionalnosti nacionalnih vlada.”

S osobitom pažnjom ulagači će pratiti kretanje prinosa na glavne državne obveznice u eurozoni. Oslabljeni euro mogao bi signalizirati pad prinosa. U središnju pozornosti su francuske i njemačke referentne vrijednosti tih prinosa jer bi oni mogli utjecati i na prinose u Italiji i Španiji.

Podsjetimo, prošlog je tjedna Europska središnja banka (ECB) smanjila kamatne stope i to prvi put od 2019. godine. Rastuće političke neizvjesnosti mogle bi izvršiti pritisak na ECB da bude popustljivija u monetarnoj politici. Gospodarstvo eurozone stagniralo je u drugoj polovici 2023. godine. Ekonomske prilike su u SAD-u stabilnije, što bi, analizira Euronews, moglo potaknuti ulagače da prodaju euro i kupe dolar kao sigurno utočište.