Slamka spasa: Egipat uz pomoć UAE gradi grad od nevjerovatnih 35 milijardi dolara

EKONOMIJA Forbes BiH 3. apr 2024. 18:51
featured image

3. apr 2024. 18:51

Sve dok posao nije finaliziran, malo se pažnje poklanjalo najavama kako će Egipat u cilju vlastitog spašavanja iz jedne od svojih najgorih ekonomskih kriza prodati vrhunsko obalno područje Ras al-Hekma Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako javlja newarab.com, krajem februara Egipat i UAE službeno su potpisali ugovor vrijedan 35 milijardi dolara za gradnju Ras al-Hekma, pri čemu UAE posjeduju 65 posto udjela u projektu.

Cilj je transformirati regiju

Turistički rt Ras al-Hekma, odmaralište u usponu, smješteno 212 km zapadno od Aleksandrije i 350 km sjeverozapadno od Kaira, plijeni zadivljujućim tirkiznim morem i bijelim pješčanim plažama. Sada će u njemu, prema najavama Egipatske vlade, zahvaljujući ovom ugovoru, biti razvijen novi održivi i inkluzivni grad na obali pod nazivom Ras Al Hekma Waterfront New City, a koji ima za cilj transformirati regiju Sjeverne obale kao dio budućeg urbanog razvoja u Egiptu. Završetak prve faze projekta očekuje se do 2028. godine.

Investicijski projekti na područje Ras Al-Hekma koje se prostire na 40.600 hektara, sada bi trebale ublažiti ekonomsku krizu, prouzrokovanu prekomjernom državnom potrošnjom koja je dovela do krize strane valute u zemlji.

Međutim, ovaj sporazum izaiva i brojne kontroverze u Egiptu. I dok se zna da će prema dogovoru, vlada Abu Dhabija, preko svog državnog fonda za bogatstvo ADQ, platiti glavnom egipatskom državnom graditelju, New Urban Communities Authorityju (NUCA), 24 milijarde dolara tokom otprilike dva mjeseca za razvoj takozvanog prava na zemlju, te da će NUCA osigurati zemljište i zadržati 35 posto udjela u projektu, a da će dodatno, depozit od 11 milijardi UAE Centralnoj banci Egipta biti pušten za ulaganje u glavne projekte širom Egipta, u službenim izjavama egipatske i UAE strane izostavljeni su ključni detalji sporazuma koji se odnose na srž dogovora i njegov efekat na ekonomiju zemlje.

Ceremonija potpisivanja najvećeg investicijskog ugovora između Egipta i UAE, Foto: Egipatska vlada

Ras al-Hekma, najveće je zemljište ikada ponuđeno za izgradnju

Kako se navodi na The Tahrir Instititute, koliki će biti profiti ostaje samo nagađati jer se u službenim izjavama ne spominju. Jedine brojke koje su spomenuli zvaničnici su te da će projekt privući više od 150 milijardi dolara ulaganja tokom svog trajanj, što je, zaključuje se, vrlo fluidna brojka koja samo procjenjuje iznos novca koji će investitori potrošiti na razvoj Ras Al-Hekme u turističko mjesto. A s obzirom na nedostatak detalja o prirodi samog razvoja, teško je procijeniti šta ova brojka podrazumijeva.

Navedeno zemljište najveće je koje je vlada ikada ponudila za izgradnju. Zemljište je također pet puta najveća pojedinačna prodaja urbanog zemljišta u historiji Egipta.