Bitka za budućnost Diznija uskoro će doći do svog epskog kraja

BIZNIS Vedran Drljević 3. apr 2024. 15:36
featured image

3. apr 2024. 15:36

Nakon što su vodili nemilosrdni višemjesečni proxy rat protiv trenutnog rukovodstva Magic Kingdoma, Nelson Peltz i njegov Trian Fund Management saznat će u srijedu jesu li uspjeli “iskrvariti” glavnog izvršnog direktora Boba Roberta Igera i Disneyjev odbor.

Ako Peltz bude uspješan i osigura mjesto u odboru za sebe i Jaya Rasula, Disneyjevog veterana koji je ranije služio kao glavni finansijski direktor kompanije, to će zadati udarac Igeru i planu koji je zacrtao da usmjeri konglomerat zabave u budućnost. Sa samo dva mjesta, Peltz i Rasulo ne bi imali sirovu moć da nadglasaju odbor koji podržava Igera, ali bi sigurno mogli da naprave značajnu “buku” i zadaju glavobolje ako se ne slažu sa strateškom vizijom kompanije.

FILE PHOTO: A screen shows the logo and a ticker symbol for The Walt Disney Company on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., December 14, 2017. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ulog je veliki za Disney.

Diznijeva cijena dionica porasla je skoro 50% u posljednjih šest mjeseci, ali rast vrijednosti kompanije nije odvratio Peltza, koji se glasno žalio na nekoliko problema. Ovaj 81-godišnjak je izrazio zabrinutost da bi Iger mogao ostati duže od 2026. kada bi njegov trenutni ugovor trebao biti okončan.

Izrazio je nezadovoljstvo zbog onoga što je opisao kao Diznijevu “probuđenu” filmsku strategiju i rekao da ne želi da vidi kako kompanija postaje “Netflix”, između ostalog.

Ali kritizirati rad drugih često je lakše nego iznositi jasne prijedloge. A s obzirom na to da je Iger već identifikovao neke od istih problema sa kompanijom kao i Peltz, i dalje ostaje nejasno šta bi milijarder uradio drugačije.

„Ne mislim da je Peltz ponudio plan preokreta koji bi bio nešto što bi navelo ljude da kažu, da, moramo da dovedemo Peltza i promijenimo stvari“,  rekao je Barton Crockett, viši istraživački analitičar u Rosenblatt Securities, za  CNN.

Kako bi pomoglo uvjeriti investitore da je Disney na pravom putu, trenutno rukovodstvo je angažovalo brojne “teškaše” u industriji da javno izraze podršku.

Ali Peltz nije bez svojih moćnih saveznika. Bivši šef Marvel Entertainmenta Ike Perlmutter spreman je zajedno sa moćnom savjetničkom kompanijom Institutional Shareholder Services i penzionim fondom CalPERS.

Pixaby

Borba nije jeftina

Borba nije bila jeftina. Disney i Trian potrošili su više od 60 miliona dolara pokušavajući uvjeriti investitore da glasaju za njihovu stranu, što je posebno izazovno pitanje u kompaniji u kojoj “mama i tata” investitori kontrolišu otprilike 35% dionica.

Ipak, malo je vjerovatno da će ova teško vođena bitka okončati bijesni rat. Čak i ako Iger i odbor izađu kao pobjednici u srijedu, Peltz i drugi nemirni investitori nisu zauvijek ubijeni, posebno ako je razlika u glasanju odbora manja nego što bi Disney možda volio. Snage koje su mučile Igera bit će protjerane izvan Čarobnog Kraljevstva. Ali oni će i dalje vrebati u daljini – i ako Diznijeva cijena dionica padne, vjerovatno će biti spremni da se vrate u akciju.

„Činjenica da je stekla ovoliku pažnju govori vam da postoji mnogo nezadovoljstva“, rekao mi je u utorak bivši direktor Diznija, koji je zatražio anonimnost da bi iskreno govorio. “A čak i ako Iner pobijedi, nije gotovo.”

Anlitičari kažu da je Iner izgubio kontrolu i da više nije tako uticajan u Hoolywoodu.

“Poniznost nije riječ koja pada na pamet Igeru u ovoj fazi njegove karijere. Ali ovo je bilo ponižavajuće i ponižavajuće iskustvo za njega i odbor”, rekla je anonimna osoba iz Disneya. “I pitamo se nakon trijumfa nad Peltzom hoće li izvući pouke iz svojih grešaka ili će jednostavno odbaciti sve ovo.”