Ovo je lista 60 artikala koje možete kupiti po “zaključanim cijenama”, poskupljenja se i dalje pokušavaju zaustaviti

EKONOMIJA Forbes BiH 16. mar 2024. 12:21
featured image

16. mar 2024. 12:21

Zaključavanje cijena, projekt kojeg su nadležne institucije FBiH osmislile kako bi pokušale zaustaviti divljanje cijena, ne samo osnovnih životnih namirnica već svih proizvoda bit će produžen na još tri mjeseca.

Kupovina u 1500 prodavnica

Zahvaljujući projektu koji je počeo 15. decembra kada je „zaključano“ 40 artikala, kupci u entitetu FBiH mogli su u 1500 prodavnica da kupuju 40 proizvoda po tačno utvrđenim cijenama koje se nisu smjele mijenjati. Za razliku od ovih artikala, gotovo na dnevnoj bazi se provodila i provodi praksa mijenjanja cijena, uglavnom njihovog povećanja.

Foto:Pixabay

Lista je od ovog mjeseca produžena na još 20 novih artikala, te će kupci u naredna tri mjeseca imati mogućnost 60 artikala kupovati po zaključanim cijenama, čime će ostvariti uštede od 15 do 20 posto.  

Govoreći o učinku akcije „Zaključavamo cijene“, na sastanku ministra trgovine u vladi FBiH Amira Hasičevića i predstavnika Udruženja poslodavaca i Udruženja potrošača, održanom ovog mjeseca u Sarajevu, istaknuto je kako je zaustavljen trend rasta cijena osnovnih životnih namirnica, kao i da su se trgovci odrekli dijela marži kako bi pokazali društvenu odgovornost, a potrošači to prepoznali, te je porasla i prodaja proizvoda za koje su cijene zaključane.

Akcija produžena još tri mjeseca

“Ocijenili smo ovu akciju uspješnom s obzirom na to da smo u ovoj akciji uspjeli da animiramo domaće proizvođače, prije svega prehrambene industrije koji su dali svoj pozitivan stav na ovu akciju. Imali smo predstavnike velikih trgovačkih lanaca koji posluju i van teritorije BiH i jedan od zaključaka jeste da je ovakva vrsta akcije usmjerena na kontrolu cijena jedna od najboljih u regionu. Akcija je trebala trajati do 15. marta, međutim, ona ide dalje još tri mjeseca što znači da će do 15. juna cijene biti zaključane, a dodatno će se proširiti i broj artikala”, rekao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Foto: Pixabay
Spisak proizvoda sa zaključanim cijenama, Foto: Ministarstvo trgovine FBiH

Na spisku od 60 artikala sa zaključanim cijenama su između ostalog: tjestenina, riža, mlijeko, brašno, pavlaka, kafa, deterdženti, pelene, sokovi, čokolada i drugo.

Za hljeb polubijeli (400 g) kupci će izdvojiti 1,65 KM, a za hljeb polubijeli (500 g), 1,75 KM. Čokolada košta 1,25 KM, 1 kg svježe piletine (pile) 6,50 KM, dok 350 g svježeg junećeg mljevenog mesa koša 6,35 KM.