Poskupljenja kao dio naše svakodnevnice: Cijene rastu, reakcije nema, građani BiH ogorčeni

NOVAC Forbes BiH 22. feb 2024. 10:25
featured image

22. feb 2024. 10:25

Osim na benzinskim pumpama, nove cijene stigle su i u trgovine. Građani Republike Srpske skuplje će plaćati hljeb i pekarske proizvode. Vjerovatno će rasti cijene i drugih životnih namirnica, kao i usluga, poručuju iz Udruženja potrošača. Posljedično, poskupljenja očekuju i građani Federacije BiH.

Svakodnevno pravljenje domaćeg hljeba sve je izglednije za građane Republike Srpske, s obzirom da je onaj u pekarama skuplji za 10%. Uz nedavno povećanje cijena goriva, potrošači očekuju da se nastavi trend poskupljenja.

“Pa da vam kažem očekujem. Mi smo navikli da poskupljuje i eto ti. Nije mi samo što hrana poskupljuje, nego i lijekovi. Ja dok popijem kafu, ono poskupilo.”

“Ne vozim puno, sreća, ali Boga mi ko puno vozi njemu je strašno. Meni nije baš puno, ali gorivo je baš preskupo. A i hljeb je, ovdje kupovao hljeb 1,90KM, kad neki dan 2,20 KM. Za nas penzionere, za nas puno znači par pfeninga kad nešto poskupi, a naročito hljeb koji svaki dan trošiš”, kažu nezadovoljni građani.

Da će se val poskupljenja proširiti na cijelu državu, saglasni su i građani Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sve je ‘očekujte neočekivano’, pa i ovoga puta, sigurna sam”.

“Nekako se nosimo, lopovi nam sve pokupiše. Nama malo penzije i da budemo zadovoljni. Normalno da očekujem nova poskupljenja, valjda da zadovolje oni sebe. Ko pita mene danas imam li ja ili nemam”, pitaju se građani koji ogorčeni cijenom namirnica.

Šta kaže struka?

I tako će, bez da ikoga pitaju, poskupiti i cijene drugih usluga. Upravo su veće cijene posljedica rasta minimalne plate u Republici Srpskoj, kaže struka.

“Treba reći da je cijena pšenice, kao sirovine od koje se pravi hljeb, praktično 50% od onoga što je bilo ranije, tako da je cijena žita koje se kod nas prodaje sa nekih 60 sišlo na 30-35 pfeninga. Nema razloga za povećanje cijena pekarskih proizvoda sa aspekta cijene ulazne sirovine, ali ako na to dodate cijenu rada koja je povećanje minimalca u RS 900 KM, to je za naše građane poskupljenje najjeftinijeg rada za 350 KM”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

“Poskupiće i komunalne usluge, najavljuje se i ostale usluge. Usluge će vjerovatno najviše otići gore, s obzirom na to da male radnje, frizerski saloni i ostali, isto moraju podići plate. Zbog toga imamo sve ovo. Mi kao potrošači ne možemo mnogo toga uraditi, sad su na potezu ministarstva i vlade”, rekao je Jovan Vasilić, Udruženje potrošača ”ZVONO”.

Ipak, prema riječima potrošača, dosadašnje akcije entitetskih vlada – zaključavanje cijena – nisu urodile plodom. A građani bi bili previše optimistični ukoliko bi se nadali da je ovo kraj poskupljenjima.

N1

“Nikada nije bila skuplja prerada, i da od tog barela do konačne prodaje imamo niz koraka do poskupljenja, ne samo barela, tu je naravno i faktor ponude i potražnje, koji će tek biti izražen u ljetnom periodu. Kurs dolara je uvijek nešto o čemu moramo voditi računa kada govorimo o maloprodajnim cijenama”, mišljenja je Milovan Bajić, Grupacija za promet naftom i naftinih derivata Privredne komore RS.

Neizvjesno je hoće li cijene goriva rasti i dalje. To zavisi od rafinerijskih i cijena na svjetskom tržištu. Ali građani su ubjeđeni da zasigurno gorivo neće biti jeftinije.