Trumpove pravne nevolje: Potrošio više novca nego što su mu donatori prikupili i uporedio se s Navaljnijem

NOVAC Ika Ferrer Gotić 21. feb 2024. 15:55
featured image

21. feb 2024. 15:55

Saradnici i vodstvo Donalda Trumpa isplatili su više od 2,9 miliona dolara advokatskim kancelarijama prošlog mjeseca kako su njegove pravne nevolje rasle i ujedno i nagomilale dodatnih 1,9 miliona dolara neplaćenih pravnih računa krajem januara, navodi se u prijavi federalnim regulatorima.

Najveća uplata Save America – više od 583.000 dolara – otišla je u advokatsku kancelariju Johna Laura, koji zastupa bivšeg predsjednika u slučaju subverzije saveznih izbora koji je pokrenuo specijalni savjetnik Jack Smith. Spasimo Ameriku, politički akcioni odbor zasijan novcem koji je Trump prikupio nakon svog gubitka 2020. godine, bio je primarno sredstvo za potpisivanje pravnih računa za Trumpa i plaćanje pojedinih svjedoka u slučajevima koji su ga doveli u fokus javnosti.

Donald Trump / REUTERS / Brian Snyder

Samo prošle godine, Save America je potrošila više od 55 miliona dolara na pravne račune, što čini skoro 85% njene potrošnje. Trumpova online politička operacija osigurala je 10% novca od njegovih političkih pristalica.

Trump, favorit za predsjedničku nominaciju GOP-a, suočava se s 91 krivičnom optužnicom u četiri jurisdikcije i duguje stotine miliona dolara za pravne kazne koje proizilaze iz par presuda u građanskim predmetima. On je obećao da će uložiti žalbe. Bivši predsjednik, koji je pravne slučajeve bez osnova smatrao dijelom golemog političkog “lova na vještice”, sugerisao je da je politički proganjan na isti način kao i Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider koji je umro u ruskom zatvoru prošle sedmice.

“To je oblik Navaljnog, to je oblik komunizma ili fašizma”, rekao je Trump.