Trump u novom poslovnom poduhvatu, prodaje patike za 399 dolara

BIZNIS Forbes BiH 19. feb 2024. 12:46
featured image

19. feb 2024. 12:46

Bivši američki predsjednik i najizgledniji republikanski kandidat za osvajanje drugog mandata Donald Trump ovih dana nije previše fokusiran na predizbornu utrku i suđenja na kojima se mora pojavljivati zbog brojnih optužbi koje mu se stavljaju na teret. Trumpova preokupacija je business. Naime, bivši američki predsjednik je, javljaju američki mediji, na Sneaker Con-u, najvećoj reviji patika na svijetu u Philadelphiji, ovog vikenda predstavio sportsku obuću sa svojim imenom Trump Sneakers.

Limitirana kolekcija sportske obuće

“Želio sam ovo da uradim dugo vremena”, kazao je Trump, dok je u ruci držao par dubokih patika u zlatnoj boji sa slovom T na njima. Dodao je i da bi ova linija mogla biti njegov pokušaj da se dopre do mlađih pristalica.

“Moramo natjerati mlade ljude da glasaju”, kazao je Trump i nastavio u istom tonu:
„Brzo ćemo preokrenuti ovu zemlju. I pamtit ćemo mlade ljude, i pamtit ćemo Sneaker Con.”

Na Sneaker Con-u posjetioci mogu kupiti, prodati, upoznati utjecajne ličnosti, provjeriti autentičnost patika i još mnogo toga. Ovoga puta imali su priliku upoznati bivšeg predsjednika i kupiti njegove patike po cijeni od 399 dolara.

Linija patika je ograničena, i do sada ih je putem online trgovine prodato 1.000 komada. Kako piše The Washiongton Post, kolekciju patika nisu “dizajnirali, proizveli, distribuirali ili prodali” Trump ili njegova organizacija, već kompanija registrirana kao 45Footwear, LLC, koja koristi Trumpovo ime i lik prema licencnom ugovoru. Stranica tvrdi da “nije politička i nema nikakve veze s političkom kampanjom”.

Stranica također nudi dva različita para Trumpovih cipela od 199 dolara, ali ne zlatne, već crvene i bijele boje.

Novi poduhvat nakon sudske kazne od 350 miliona dolara

Sportska obuća nazvana “Never Surrender High Tops” (ili Nikad ne odustaj), nisu prvi proizvod koji je Trump prodao svojoj vjernoj bazi sljedbenika.
Osim famoznih crvenih šešira “Make America Great Again”, u liniji robe koju je prodavao su i: njegove fotografije, votka pod imenom Trump, kolonjska voda, košulje, kravate, čak i namještaj. Trump također prodaje novi miris “Victory”, opisan kao miris snage i uspjeha koji je dizajniran za odlučne i odvažne.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Trumpova linija sportske obuće došla je dan nakon što mu je sudac u New Yorku naredio da plati oko 350 miliona dolara kazne plus kamate nakon građanskog suđenja za prevaru tokom kojeg je utvrđeno da je provodio višegodišnju shemu korištenja lažnih financijskih podatke za posuđivanje novca po nižim kamatama zajedno sa svojim sinovima i drugim najvišim rukovodiocima u Trumpovoj organizaciji. Trump je negirao navode i najavio žalbu na odluku.

Da novi poslovni poduhvat nisu ispratili samo ljubitelji patika, pokazuju i reakcije njegovih političkih rivala i kritičara. Iz tabora Nikki Haley, koja se s Trumpom takmiči za republikansku predsjedničku nominaciju izjavili su da dok je Trump prodavao preskupe patike kako bi platio svoje sudske kazne, da se Haley susrela s glasačima i podijelila svoju viziju snažne i ponosne Amerike.