Ne žele ovisiti samo o nafti: Ogromni saudijski građevinski projekti ‘mogli bi biti smanjeni’

featured image

24. jun 2024. 14:14

“Oni to mogu stalno govoriti, a mi im možemo nastaviti dokazivati ​​da nisu u pravu.”

To je bio odgovor saudijskog prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana u TV dokumentarcu emitovanom u julu 2023, dok je govorio o skepticizmu oko vodećih građevinskih projekata Saudijske Arabije.

Skoro godinu dana kasnije, neke sumnje su se pokazale tačnima.

Posljednjih mjeseci, Saudijska Arabija je naizgled smanjila planove za svoj ogroman projekat razvoja pustinje Neom, koji je središnji dio Vizije 2030.

Ovo je program ekonomske diversifikacije koji je predvodio princ Mohamed, de-fakto vladar zaljevske države, kako bi se privreda zemlje udaljila od ovisnosti o nafti.

Pored Neoma, Saudijska Arabija također razvija 13 drugih velikih građevinskih planova, ili kako ih nazivaju „giga projekata“, vrijednih bilione dolara. To uključuje grad zabave na periferiji glavnog grada Rijada, višestruka luksuzna ostrvska odmarališta na Crvenom moru i niz drugih turističkih i kulturnih destinacija.

Ali niske cijene nafte utjecale su na vladine prihode, prisiljavajući Rijad da preispita ove projekte i istraži nove strategije finansiranja.

Savjetnik, koji je povezan s vladom, ali želi da ne bude imenovan, kaže za BBC da se projekti razmatraju, a odluka se očekuje uskoro.

„Odluka će biti zasnovana na više faktora“, kaže on. “Ali nema sumnje da će biti preraspodjele. Neki projekti će se odvijati prema planu, ali neki bi mogli biti odloženi ili smanjeni.”

Najavljen 2017. godine, Neom je plan od 500 milijardi dolara (394 milijarde funti) za izgradnju 10 futurističkih gradova u pustinjskom regionu na sjeverozapadu zemlje.

Najambiciozniji od njih, i koji je osvojio sve naslovnice, je The Line. Ovo će biti linearni grad koji se sastoji od dva spojena, paralelna zida nebodera visokih 500 metara – viši od Empire State Buildinga. Ipak će imati ukupnu širinu od samo 200 metara, uključujući i razmak između njih.

Soccer Football – Saudi King Cup – Final – Al Hilal v Al Nassr – King Abdullah Sport City, Jeddah, Saudi Arabia – June 1, 2024 Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman Al Saud is seen after the final REUTERS/Stringer

Prvobitni plan je bio da se protežu na 170 km (105 milja) i da postanu dom za devet miliona stanovnika.

Ali prema ljudima koji su upoznati sa detaljima – i kako je već procurilo u štampu – programeri projekta će se sada fokusirati na završetak samo 2,4 km do 2030. godine, kao dio prvog modula.

Kada je The Line prvi put najavljen, najavljen je kao “linearni grad bez ugljenika” koji će redefinirati urbani život, sa pogodnostima za stanovnike poput parkova, vodopada, letećih taksija i robotskih sobarica.

Grad ne bi imao puteve ni automobile, a činile bi ga međusobno povezane pješačke zajednice. To bi također uključivalo ultra-brzi voz, s maksimalnim trajanjem putovanja od 20 minuta bilo gdje unutar granica grada.

Koliko će ovih karakteristika biti dio prve faze, nije jasno.

Uz The Line, Neom bi također trebao uključivati ​​plutajući industrijski grad u obliku osmougla i planinsko skijalište koje će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Ali Shihabi, bivši bankar koji je sada u Neomovom savjetodavnom odboru, kaže da su ciljevi postavljeni za projekte u okviru Vizije 2030 namjerno “dizajnirani da budu preambiciozni”.

“Trebalo je da bude preambiciozno, uz jasno razumijevanje da će samo dio biti isporučen na vrijeme. Ali čak i taj dio bi bio značajan”, kaže gospodin Shihabi.

Smanjenje Neoma stavilo je u centar pažnje izazove finansiranja sa kojima se saudijska vlada suočava.

Neom plaća saudijska vlada preko svog suverenog entiteta za bogatstvo, Fonda za javna ulaganja (PIF).

Zvanični trošak izgradnje Neoma, 500 milijardi dolara, je 50% veći od cjelokupnog federalnog budžeta zemlje za ovu godinu. Ali analitičari procjenjuju da bi u konačnici izvođenje cijelog projekta koštalo više od 2 milijarde dolara.

Budžet vlade Saudijske Arabije je u deficitu od kraja 2022. godine, kada je najveći svjetski izvoznik nafte počeo da smanjuje proizvodnju kako bi ubrzao globalne cijene. Vlada je za ovu godinu prognozirala deficit od 21 milijardu dolara.

PIF osjeća štipanje. Ona kontroliše imovinu od oko 900 milijardi dolara, ali je u septembru imala samo 15 milijardi dolara gotovinskih rezervi.

Tim Callen, bivši šef MMF-a u Saudijskoj Arabiji, a sada gostujući saradnik na Institutu arapskih zaljevskih država, kaže da je prikupljanje kapitala za Neom i druge velike projekte ključni izazov u budućnosti.

„Biće sve veći izazov finansirati PIF do nivoa koji je potreban za ove projekte“, kaže g. Callen.

Zaljevska država koristi druge puteve kako bi ojačala kapital.

Ranije ovog mjeseca prodao je dionice u svojoj nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco u vrijednosti od otprilike 11,2 milijarde dolara. Očekuje se da će većina tih prihoda otići PIF-u, koji je bio i najveći korisnik kada je kompanija izašla na berzu 2019. godine.

Prodaja dolazi usred volatilnosti cijena nafte. U julu prošle godine, u pokušaju da poveća cijene, grupa zemalja proizvođača nafte OPEC+ predvođena Saudijskom Arabijom smanjila je proizvodnju.

Rijad je dobrovoljno smanjio svoje zalihe za milion barela dnevno. Međutim, ovog mjeseca OPEC+ je poništio odluku i od oktobra će postepeno početi da povećava proizvodnju.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, cijena barela nafte mora biti 96,20 dolara da bi Saudijska Arabija mogla uravnotežiti svoj budžet. Brent, jedan od glavnih mjerila za sirovu naftu, kretao se oko 80 dolara po barelu.

U.S. President Joe Biden and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman arrive for the family photo during the “GCC+3” (Gulf Cooperation Council) meeting at a hotel in Jeddah, Saudi Arabia July 16, 2022. Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Zemlja se također oslanjala na prodaju državnih obveznica kako bi održala tokove finansiranja za PIF. Drugi izazov je to što su direktne strane investicije ostale daleko ispod ciljeva, što naglašava borbu Rijada da privuče sredstva od privatnih kompanija i međunarodnih investitora.

„Biće veoma teško ubijediti investitore da uđu u projekte za koje smatraju da su preambiciozni“, kaže Callen. “Nejasno je odakle će na kraju doći vaši povrati.”

Zaljevska država također usmjerava novac u sektore kao što su turizam, rudarstvo, zabava i sport kao dio strategije ekonomske diversifikacije.

Posljednjih godina, Saudijska Arabija je osvojila prava domaćina za nekoliko velikih međunarodnih događaja, kao što su fudbalski kup Azije 2027., Zimske azijske igre 2029. i Svjetska izložba 2030. Također se pojavila kao jedini ponuđač za FIFA 2034. Svjetsko prvenstvo za muškarce. Svi ovi projekti će zahtijevati ogromna ulaganja u godinama koje dolaze.

Gospodin Shihabi očekuje da će vlada dati prioritet ovim međunarodnim događajima kako se budu približavali. „Projekti u kojima moramo ispuniti određene rokove će dobiti prioritet prema prirodi stvari“, kaže on.

U aprilu, na posebnom sastanku sastanka Svjetskog ekonomskog foruma održanom u Rijadu, ministar finansija zemlje Mohammed Al-Jadaan rekao je da vlada nema “ego” i da će prilagoditi svoj plan Vizije 2030. kako bi transformirala svoju ekonomiju prema potrebi .

“Promijenit ćemo kurs, neke ćemo projekte produžiti, neke ćemo smanjiti, neke ćemo ubrzati”, rekao je on.