Dok traje EURO niko ne razmišlja šta mu se dešava pred vratima: Mbappe, Dembélé, Giroud pozivaju da se zaustavi “desnica” u Francuskoj

Aktuelnosti Forbes 24. jun 2024. 09:54
featured image

24. jun 2024. 09:54

Evropsko prvenstvo 2024 je u punom jeku, a treće kolo turnira je u toku. Turnir, čiji je domaćin ove godine Njemačka, održava se svake četiri godine, slično Svjetskom prvenstvu – u vrijeme kada igrači i navijači žive fudbal. Događaj za dobro raspoloženje dominira vijestima u regiji i daje fanovima razlog za navijanje – čak i uz nesređenu političku i ekonomsku pozadinu.

EURO 2024

Kvalificirale su se 24 ekipe, koje su podijeljene u šest grupa od po četiri tima. Po dvije najbolje ekipe iz svake grupe prolaze u osminu finala, dok četiri trećeplasirane ekipe sa najboljim rezultatom također idu u šesnaestinu finala.

(Ako to zvuči pogrešno, to je zato što je to relativno novi format. Nekada je učestvovalo samo 16 timova, ali novi format je debitovao 2016. i od tada se koristi.)

Pojavljuju se neka poznata imena u sportu, uključujući Cristiano Ronalda (Portugal), Kylian Mbappéa (Francuska), Luke Modrića (Hrvatska), Toni Kroosa (Njemačka), Roberta Lewandowskog (Poljska) i Harry Kanea (Engleska).

Soccer Football – Euro 2024 – Group A – Scotland v Hungary – Stuttgart Arena, Stuttgart, Germany – June 23, 2024 Hungary fans celebrate after the match REUTERS/Leonhard Simon

Izbori

Turnir se dešava u vrijeme regionalnih previranja, poput izbora u Francuskoj. Evropski parlament je upravo završio izbore ranije ovog mjeseca, a Grupa Evropske narodne partije (Krišćanskih demokrata) – samoproglašena grupa desnog centra – osvojila je najviše glasova. Ključ njihove platforme? Ekonomija. Oni žele “ujedinjenu i sigurnu Evropu sa ekonomskom snagom i društvenom odgovornošću”.

Izbori se dešavaju i na nacionalnim nivoima u Evropi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na parlamentarne izbore nakon glasanja za EU—na kojima je krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) Marine le Pen odnio iznenađujuću pobjedu. U Francuskoj će se održati prvi krug glasanja 30. juna 2024, a slijedi drugi krug.

Igrači govore

Nakon izbora, jedan od najpoznatijih fudbalera Francuske oglasio se o rezultatima izbora. Mbappe, kapiten Francuske, rekao je na konferenciji za novinare prije utakmice “Ekstremi su na vratima moći”, dodajući: “Ne želim da predstavljam zemlju koja ne odgovara mojim vrijednostima ili našim vrijednosti.”

On nije sam. Saigrači Olivier Giroud i Benjamin Pavard ohrabrili su navijače da glasaju. “Zvono za uzbunu se oglasilo, moramo se mobilizirati da idemo na glasanje”, rekao je Ousmane Dembélé, dok se Marcus Thuram direktno obratio strankama, tražeći od birača da glasaju protiv RN, rekavši : “Il faut se battre pour que le RN ne passe pas. “Moramo se boriti da RN ne prođe.”

Soccer Football – Euro 2024 – Group D – Netherlands v France – Leipzig Stadium, Leipzig, Germany – June 21, 2024 France's Kylian Mbappe with Netherlands coach Ronald Koeman after the match REUTERS/Lee Smith

Porezi su važni

Ranije ove godine u Francuskoj je Ministarstvo finansija i privrede objavilo da je deficit zemlje kao procenat bruto domaćeg proizvoda (BDP) rastao brže nego što se očekivalo, dostigavši ​​5,1% (za poređenje, 2023. savezni deficit je bio 6,3% BDP-a u SAD). To stvara probleme aktuelnoj vladi jer, po pravilu, dug zemlje članice EU ne smije da pređe 60% BDP-a, a deficit — (razlika između državnih prihoda i potrošnje) — mora da se drži ispod 3%. Francuska je prekoračila granicu, kao i Italija. Austrija, Belgija, Finska, Estonija, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka takođe se mogu suočiti sa disciplinskim mjerama prema pravilima.

Kao rezultat toga, različite stranke u Francuskoj iznijele su svoje porezne prijedloge , uključujući plan Nouveau Front Populaire, saveza lijevo orijentisanih grupa, da povećaju broj poreskih grupa na 14 (u poređenju sa trenutno pet) i da se ponovo -ustanoviti porez na bogatstvo. (Poređenja radi, SAD imaju sedam poreskih razreda .)

Macronova Renesansna stranka ne želi povećati poreze, već se fokusira na smanjenje budžeta. Les Républicains želi sniziti poreze i smanjiti potrošnju, dok najnovija pobjednička stranka, Rassemblement National, želi zamijeniti porez na nekretnine porezom na finansijsko bogatstvo (sličan porez je ranije ukinut).

FRANCOIS GREUEZ / Sipa Press / Profimedia

Bit će zanimljivo vidjeti kako će to izaći na kraju. Zemlje članice EU moraju poslati planove potrošnje EU na pregled do oktobra ove godine.

Realno, većina pojedinaca ima tendenciju da brine – i obraća pažnju na – pojedinačne poreske stope. I kao što možete zamisliti, oni se jako razlikuju od zemlje do zemlje. Evo kako se zemlje sa timovima na EURO 2024. mjere u porezima:

Najbolje stope poreza na dohodak
Najbolje stope poreza na dohodak, UEFA Euro 2024 NacijeKELLY PHILLIPS ERB

(Podaci o porezu modificirani iz centralnih i podcentralnih najviših stopa poreza na dohodak i prireza, bez pozivanja na doprinose za socijalno osiguranje, kako ih je sastavila Poreska fondacija .)

Aurot Kelly Phillips Erb, Forbes