EU bi mogla kazniti Apple velikom novčanom kaznom nakon optužbe za kršenje novih tehnoloških pravila

BIZNIS Vedran Drljević 24. jun 2024. 11:21
featured image

24. jun 2024. 11:21

Regulatori Evropske unije optužili su Apple da krši stroga nova pravila digitalne konkurencije sprječavajući programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na jeftinije usluge.

Preliminarni nalazi Evropske komisije proizilaze iz istrage pokrenute u martu. Ako bude proglašena krivom, kompanija bi se mogla suočiti s novčanom kaznom do 10 posto od svojih 383 milijarde dolara godišnjeg globalnog prihoda, navodi se u saopćenju izvršnog organa EU u ponedjeljak.

Shutterstock/TonyV3112

Kazna se može povećati na 20% globalnog prihoda kompanije ako ponovi prekršaj, dodaje se.

U martu je Evropska komisija objavila da je pokrenula istragu protiv Apple-a ( AAPL ), Google-a i Facebook matične kompanije Meta ( META ) zbog sumnje da se ne pridržavaju značajnog zakona EU o digitalnim tržištima.

Komisija je u ponedjeljak također saopštila da je otvorila još jednu istragu o tome da li novi Apple-ovi ugovorni zahtjevi za programere aplikacija krše DMA. Ovi zahtjevi uključuju „naknadu za osnovnu tehnologiju“, koja programerima aplikacija trećih strana naplaćuje 0,50 € (0,54 USD) svaki put kada se njihova aplikacija instalira.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar.