Mjesečna kirija stana u glavnom bh. gradu u maju iznosi i do 6.500 KM, šta očekivati za ovu cijenu?

featured image

28. maj 2024. 17:20

Jasno je da je u razumijevanju tržišnih kretanja u polju nekretnina, potrebno razlikovati luksuznu od pristupačnije ponude. I danas je moguće u Sarajevu iznajmiti na mjesečnom nivou životni prostor za 200 KM, ali to je obično sprat privatne kuće ili soba u zgradi ili pak garsonjera.

U posljednjih nekoliko godina, tržište nekretnina suočava se s dinamičnim promjenama koje su rezultirale sve većim troškovima stanovanja. Cijena kvadrata stambenog prostora koja u centralnoj gradskoj jezgri dostiže i 8.000 KM, odavno više nisu novost, kao ni činjenica da su mnogi prisiljeni tražiti alternativne opcije, poput preseljenja u manje centralne dijelove grada. Trend rasta kupovine stambenog prostora prati i mjesečni najam, koji u posljednje vrijeme također pokazuje izdašna povećanja.

Jasno je da je u razumijevanju tržišnih kretanja u polju nekretnina, potrebno razlikovati luksuznu od pristupačnije ponude. I danas je moguće u Sarajevu iznajmiti na mjesečnom nivou životni prostor za 200 KM, ali to je obično sprat privatne kuće u rubnim dijelovima, ili soba u zgradi ili pak garsonjera. Cjenovni rang za najam od 200 KM više nije relevantan da iznajmite jednosoban stan u nekoj stambenoj zgradi, neovisno u kojem dijelu glavnog grada BiH da potražujete, izuzev da kiriju i stambeni prostor dijelite sa cimerom ili cimerkom.

Stare cijene više nisu relevantne

Kako bismo napravili presjek tržišta kada je o iznajmljivanju stambenog prostora na mjesečnom nivou riječ, u prvoj polovini tekuće godine, pretražili smo najpopualarniju online platformu za kuporodaju olx.ba, na kojoj je vidljiv raspon cijena iznajmljivanja stambenog prostora od 200 KM pa više.

Mjesečni najam stana u glavnom gradu BiH u maju ove godine dosezao je i do 6.500 KM.

Namješten stan u jednom ilidžanskom naselju sa 600 m2 okućnice sa garažom, koji posjeduje kablovsku, internet i telefon, možete iznajmiti za 350 KM, najzastupljenija cijena mjesečne rente na olx.ba iznosi 450 KM, a za ovaj novac iznajmiti možete u centru garsonjeru od 25 kvadrata, jednosoban namješten i opremljen stan površine 35 m2 u naselju Čengić Vila, u Novom Sarajevu lijepo uređen jednosoban stan od 40 kvadrata, za kiriju od 600 KM iznajmiti je moguće nenamješten, ali adaptiran dvosoban stan od 40 kvadrata na Grbavici, u naselju Mojmilo za taj novac ćete pronaći opremljen stan od 50 kvadrata, a na Marijin Dvoru renoviran i opremljen manji dvosoban stan, površine 39 kvadratnih metara.

Za budžet od 800 KM, iznajmiti se može stan sa alarmnim sistemom, površine 70 metara kvadratnih, u poznatom sarajevskom naselju Mejtaš, za 1000 KM dvosoban stan od 55 kvadratnih metara na Čengić Vili, kao i trosoban stan od 64 kvadrata, sa lijepo uređenim dvorištem u naselju koje gleda na stari dio Sarajeva, u sarajevskom naselju Džidžikovac možete pronaći lijepo uređen stan od 72 kvadrata, za koji ćete plaćati mjesečno kiriju u iznosu od 1300 KM…

Navedene ponude samo su dio stambenih jedinica koje se nude na pomenutoj bh. online platformi, na kojoj smo pronašli i lepezu luksuznih nekretnina, za čiji najam je potrebno na mjesečnom nivou izdvojiti mnogo više novca od gore navedenih iznosa.

Nekoliko je luksuznih stanova čiji najam iznosi 4.000 KM. Šta sve možete dobiti za kiriju od 4000 KM? Luksuz i udobnost svakako. Za jednu od njih prodavač je stavio sljedeći opis: “Stan se sastoji od dvije etaže sa dva zasebna ulaza i raspolaže površinom od ukupno 180 m2. Ispred stana se nalazi privatna bašta te dva parking mjesta koja su rezervisana za buduće zakupce…”, u centru grada je moguće iznajmiti salonski petosoban stan za 4.900 KM, na Skenderiji je također u ponudi ekskluzivni stan od 150 kvadratnih metara, čija kirija iznosi 5.000 KM. I za kraj smo ostavili cjenovnu poslasticu, luksuzni stan u kojem, kako se navodi u opisu, niko nije ranije živio, nalazi se u popularnom objektu Bosmal, površine 225 m2, u kojem svaka soba posjeduje TV i internet. Cijena mjesečnog najma iznosi 6.500KM.

Napomena: u ovom tekstu nismo uvrstili nekretnine (kompletne kuće i rezidencije, gdje mjesečni najam iznosi i 12.000 KM).