Federalno ministarstvo o poskupljenju plina: Bilo je neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu

EKONOMIJA Forbes BiH 30. jan 2024. 12:29 > 30. jan 2024. 12:34
featured image

30. jan 2024. 12:29 > 30. jan 2024. 12:34

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su podcrtali da je plin morao poskupjeti za 3,9 posto, te da se radi o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Kako navode, poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a Vlada FBiH, ističu, nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

“Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9% odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2024.godine.”

To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa, istaknuli su iz ovog ministarstva.

Cijene veće zbog blokade Sueckog kanala

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, dodaju, i blokadom Sueckog kanala.

“Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno”, naglašavaju iz federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

REUTERS/Stephane Mahe/Illustration/File Photo, Krize i ratovi je nešto na šta ne možemo utjecati

Federalni ministar Vedran Lakić ističe da cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta mogu utjecati.

“Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu”, kazao je Lakić.

Dodao je da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Uskoro novi potpis ugovora

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

„Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH.”

Plina će biti

Dodaje da građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećava da će plina biti, te da će konstantn nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće, zaključio je ministar Lakić.

REUTERS/Amit Dave/File Photo, Nastojimo osigurati prihvatljive cijene energenata

Za kraj iz ovog ministarstva kažu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su ovu Vladu vodile neke druge političke partije.

Dostavljen je i grafikon cijena prirodnog gasa po kvartalima iz prethodnog perioda.

“Iz navedenog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022.godine bila čak za preko 25% veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade FBiH“, navode iz federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.