FORBES BiH istražio: Koji su polovni automobili najprodavaniji na našem tržištu?

EKONOMIJA Lejla Nuhanovic 23. nov 2023. 14:19
featured image

23. nov 2023. 14:19

Cijene automobila znatno su porasle u Bosni i Herccegovini u poređenju s istim periodom prošle godine i to je postala značajna tema među kupcima i prodavačima.

Različiti faktori doprinose ovom porastu, a neki od ključnih faktora uključuju globalnu nestašicu poluvodiča, što je rezultiralo smanjenom proizvodnjom i dužim rokovima isporuke automobila.

Osim toga, visoki troškovi transporta i logistike, posebno uvoza automobila u zemlju, dodatno podižu cijene, što je posebno bilo prisutno tokom 2023. zbog porasta cijena goriva što je, domino efektom, dovelo i do porasta cijena transporta i dijelova za automobile.

Povećane cijene sirovina poput čelika i plastike, koje se koriste u proizvodnji automobila, također pridonose porastu cijena.

FORBES BiH je pregledao cijene automobila na najpopularnijoj stranici za kupoprodaju u BiH olx.ba i uporedio ih s cijenama u novembru 2022. pomoću Wayback Machine stranice.

Wayback Machine predstavlja internetsku arhivu koja omogućava pohranu i povremeni pregled web stranica kako bi se pratila njihova historija i promjene kroz vrijeme. Korisna je za praćenje evolucije web stranica, provjeru sadržaja koji više nije dostupan na internetu ili za istraživanje prošlih informacija dostupnih na internetu.

Na osnovu toga smo zaključili da su automobili u Bosni i Hercegovini znatno poskupili od novembra 2022. godine.

Iako je u godinama nakon rata najprodavaniji automobil u BiH bio Volkswagen Golf, Škoda je na liderskoj poziciji već nekoliko godina unazad sa prosječnim tržišnim udjelom od 20%.

Prije godinu dana, prosječna cijena Škoda Octavia u Bosni i Hercegovini iznosila je oko 15 hiljada KM. Međutim, trenutno, cijene ove marke vozila su se povećale i kreću se između 17 i 18 hiljada KM.

Foto: Pexels

Slična situacija primjetna je i kod druge najprodavanije marke automobila – Volkswagen Golf. Na primjer, popularni model VW Golf VI je koštao između 12 i 13 hiljada KM u novembru prošle godine dok je njegova prosječna trenutna cijena na olx.ba između 13,5 i 14,5 hiljada KM.

Potencijalno smanjenje cijena?

Iako su cijene automobila u Bosni i Hercegovini porasle, postoji nada da bi u skorije vrijeme moglo doći do smanjenja. Razlog za optimizam leži u činjenici da veći broj polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dolazi iz Njemačke. 

Nedavno je došlo do pada cijena polovnih automobila u Njemačkoj, što bi moglo pozitivno uticati i na cijene polovnih vozila u Bosni i Hercegovini.

Iako nema garancije da će se ovi trendovi direktno prenijeti na bosanskohercegovačko tržište, više će se znati početkom iduće godine kada se budu vidjele konkretne promjene u cijenama i ponudi polovnih automobila.