Kompanija ArcelorMittal Zenica sa dvije hiljade uposlenih privremeno obustavila proizvodnju

EKONOMIJA Gana Forić 17. nov 2023. 13:25
featured image

17. nov 2023. 13:25

Kompanija ArcelorMittal Zenica, lider u proizvodnji čelika u BiH i na Balkanu koji upošljava 2,300 radnika, privremeno je obustavila proizvodnju zbog uslova na tržištu čelika. Ovo je kompanija sa proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje, kao i jedna od najvećih stranih investicija u zemlji. Doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine sa 2,5%.

Privremeno obustavila proizvodnju zbog tržišnih uslova

Privremeno su obustavili rad svoje visoke peći 11. novembra 2023. godine, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima, navode u kompaniji. Proizvodnja u valjaonicama obustavljena je 2. novembra 2023.

Za FORBES BiH kažu da je glavni uzrok za ovu situaciju smanjenje potrošnje čelika u EU, koje je počelo u drugom kvartalu 2022. zbog sukoba u Ukrajini, te neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije i to sve usred rastuće ekonomske neizvjesnosti.

Iz kompanije navode da su se uslovi potražnje značajno pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije.

Rast troškova

Od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300%, cijena električne energije je porasla za 44%, a cijena zemnog plina za 80%. Troškovi željezničkog transporta su također porasli za 25% od 2021. godine. U istom periodu, sadržaj željeza u rudi iz rudnika koji opskrbljuju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53% na 47%, što znači da se za istu proizvodnju čelika mora kupovati više rude.

Na pitanje FORBES-a kada planiraju nastaviti sa normalnim radom, odgovorili su da će to biti moguće samo ukoliko dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje.

Zaustavila dopremu rude iz prijedorskih rudnika

Svi ovi faktori zajedno utiču na konkurentnu proizvodnju čelika putem integralne proizvodnje, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji.

To se odrazilo i na snabdjevača željeznom rudom, jer je ArcelorMittal Zenica zaustavila dopremu rude iz prijedorskih rudnika u periodu obustave proizvodnje.

Neće biti ometanja u isporuci grijanja

ArcelorMittal Zenica ima 50% vlasničkog udjela u Toplanama Zenica. Ova toplana radi na visokopećni i koksni plin koji su nusproizvodi proizvodnog procesa ArcelorMittala Zenica. Međutim, u kompaniji navode da toplana može raditi i na zemni plin.

Toplana Zenica, Facebook

Isporuka toplotne energije prema gradu neće biti obustavljena, a zemni plin će se koristiti kako bi osigurali grijanje gradu tokom obustave proizvodnje u ArcelorMittal Zenica, uprkos dodatnim gubicima koji će iz toga proizići.