Niko se nije obogatio kao Musk: Pogledajte listu Top 10 milijardera po uvećanju bogatstva u 2023

BOGATSTVO Forbes 25. dec 2023. 14:19
featured image

25. dec 2023. 14:19

Mnogi ultrabogati ove godine postali su još ultrabogatiji. Berze širom svijeta bilježe rast cijena akcija, a više od polovine od 2.568 milijardera u svijetu zbog toga je danas bogatije nego što su bili 1. januara – neki od njih zaradili su milijarde, neki desetine milijardi, a jedan sretnik više od 100 milijardi dolara.

Naravno, neki milijarderi imali su više sreće od drugih. Desetorica najsretnijih ove godine su svojoj imovini do 15. decembra ukupno dodali 490 milijardi dolara, procenjuje Forbes.

Sedam od njih dolaze iz sektora tehnologije, ali niko se ove godine nije obogatio kao Elon Musk (kojeg Forbes smiješta u kategoriju automobilske industrije, budući da većina njegovog bogatstva dolazi od Tesle).

Musk je u 2023. ušao kao drugi najbogatiji čovjek svijeta, s procijenjenim bogatstvom od 146,5 milijardi dolara nakon što je 2022. izgubio više novca nego iko drugi. Ovu godinu završava na tronu, dodavši gotovo 108 milijardi dolara svom bogatstvu zahvaljujući nevjerovatnom preokretu u vrijednosti akcija Tesle.

Samo dvojica na ovogodišnjem popisu nisu iz SAD: Indonežanski tajkun iz sektora energetike i petrohemije Prajogo Pangestu i španski mogul iza brenda Zara, Amansio Ortega.

Forbes donosi popis 10 milijardera koji su ove godine najviše zaradili:

1. Elon Musk

FILE PHOTO: Elon Musk, Chief Executive Officer of SpaceX and Tesla and owner of Twitter, gestures as he attends the Viva Technology conference dedicated to innovation and startups at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, France, June 16, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Musk je prvu godinu na čelu Twittera, koji je u julu preimenovao u X, proveo uglavnom srozavajući vrijednost svoje investicije sa svakom sljedećom kontroverznom objavom na platformi. Ipak, Musk je uspio da se obogati više od bilo koje druge osobe na svijetu, ponajviše zahvaljujući svojim drugim kompanijama. Akcije njegove kompanije za proizvodnju električnih automobila, Tesla, koja je prošlog mjeseca krenula s isporukom dugoočekivanog Cyber kamioneta, skočile su za više od 100 posto. Njegova kompanija SpaceX izvela je više od 90 uspješnih lansiranja ove godine, a njena vrijednost zbog toga je porasla na 150 milijardi dolara. Priča se da je kompanija trenutno u procesu prodaje akcija pod procjenom vrijednosti od 180 milijardi dolara.

2. Mark Zuckerberg

FILE PHOTO: Meta CEO Mark Zuckerberg delivers a speech at the Meta Connect event at the company's headquarters in Menlo Park, California, U.S., September 27, 2023. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Nakon izuzetno teške 2022. obilježene drastičnim padom vrijednosti akcija i profita, kao i masovnim otpuštanjima u četvrtom kvartalu – Zuck se vratio u velikom stilu: na svoje račune dodao je 75 milijardi dolara, a oduševljeni akcionari pozdravljaju njegovu “godinu efikasnosti”. Akcije matične kompanije Facebooka, Mete, do 15. decembra porasle su 178 posto, što znači da bi ovo mogla biti najbolja godina za kompaniju u njenoj historiji.

3. Jeff Bezos

FILE PHOTO: Jeff Bezos, founder of Blue Origin and CEO of Amazon, speaks about the future plans of Blue Origin during an address to attendees at Access Intelligence's SATELLITE 2017 conference in Washington, U.S., March 7, 2017. REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Bezos je donirao akcije u vrijednosti od 700 miliona dolara, uglavnom za borbu protiv beskućništva i klimatskih promjena, a obavezao se da donira dodatnih 100 miliona dolara za saniranje posljedica katastrofalnih požara na havajskom ostrvu Maui gde posjeduje imanje. Bezos sebi to može da priuštiti: akcije Amazona porasle su ove godine 79 posto što je Bezosu – koji je ove godine također kupio i novu superjahtu i vjerio se s bivšom TV voditeljicom Loren Sanchez – osiguralo 65 milijardi dolara i još jedan razlog za slavlje.

4. Prajogo Pangestu

Indonežanski mogul milijarde je zaradio u industrijama drva i petrohemije. Svoj biznis za rudarenje u martu je izveo na berzu, a u oktobru je na indonežansku berzu izašla kompanija za obnovljivu energiju koja je vlasnik najvećeg proizvođača geotermalne energije u zemlji. Akcije su od tada porasle za više od 800 posto.

5. Larry Page

Akcije Googleove matične kompanije Alphabet ove godine su porasle 50 posto, a investitori iščekuju Alphabetov AI software Gemini AI sljedeće godine. Alphabet, koji je Page osnovao sa Sergeyom Brinom 1998. godine, u martu je predstavio AI chatbota Barda.

6. Amansio Ortega

Shutterstock/Imaxe Press

Akcije španske kompanije Inditex, poznate po prodavnicama Zara, ove godine su porasle 57 posto na rekordne visine, a godinu su obilježili snažna potražnja i rekordan profit. To su dobre vijesti za Ortegu u čijem je vlasništvu oko 60 posto kompanije. Uz njega u upravi sjedi i njegova kćerka Maria Ortega Perez.

7. Sergey Brin

Brin je zajedno s Pageom istupio iz svakodnevnog Googleovog poslovanja 2019. godine, ali ove godine je odluči da se vrati u kompaniju i radi na razvoju vještačke inteligencije.

8. Steve Ballmer

Shutterstock/imagemaker

Ovo je bila dobra godina za dvije Ballmerove velike investicije: NBA klub Los Angeles Clippers, koji vrijedi 19 posto više nego prošle godine, i Microsoft, čiji je Balmer bio i izvršni direktor od 2000. do 2014. Akcije su porasle 55 posto, uglavnom zahvaljujući Microsoftovoj lukrativnoj investiciji od 10 milijardi dolara u OpenAI.

9. Larry Ellison

Shutterstock/drserg

Potražnja za uslugama data centara izazvana rastom generativne vještačke inteligencije pomogla je rastu vrijednosti Oracle-a, softverskog diva čiji je Ellison suosnivač. To je Ellisona, koji je danas izvršni tehnološki direktor kompanije, učinilo bogatijim za više od 30 milijardi dolara.

10. Jensen Huang

NVIDIA’s CEO Jensen Huang attends a media roundtable meeting in Singapore December 6, 2023. REUTERS/Edgar Su

Niko ne oličava eksploziju vještačke inteligencije bolje od Huanga, suosnivača i izvršnog direktora Envidije, kompanije koja proizvodi više čipova za AI sistem. Akcije su ove godine porasle više od 230 posto, što je tržišnu kapitalizaciju Envidije dovelo do 1,2 milijarde dolara, a Huanga, koji je rodom s Tajvana i na ruci ima tetoviran logo kompanije, učinilo jednim od 20 najbogatijih Amerikanaca.