Sarajevo se guši u smogu, na rubu smo zdravstvene krize zbog zagađenja

EKONOMIJA Forbes BiH 20. dec 2023. 16:02
featured image

20. dec 2023. 16:02

Autor: Tatjana Drljić

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, suočava se sa značajnim problemom aerozagađenja. Prema nedavnim mjerenjima, grad je među tri najzagađenija na svijetu. Ovo jutro, indeks kvaliteta zraka iznosio je više od 200, što ga svrstava u kategoriju ‘veoma nezdrav’. Ovaj nivo zagađenja značajno premašuje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Stanovnici grada izrazili su svoju zabrinutost i frustraciju zbog trenutnih uslova. Jedna djevojka je situaciju opisala kao “katastrofu”, dok drugi građani ističu da se trude što manje izlaziti vani. Jedna gospođa je rekla: “Rijetko izađem i to je to”, kaže nam jedna gospođa.

Foto: Faruk Zametica

Užas”, uz odmahivanje rukom, konstatuje kratko jedan gospodin, dok maska kod drugog govori više od hiljadu riječi.

Smeta, ali nemojte, molim vas”, kaže jedna djevojka, dok starija gospođa dodaje da joj ovakav vazduh veoma smeta.

Foto: N1

Najviše osjećam respiratorne tegobe”, kaže nam.

Među sagovornicima, neki su izjavili da im zagađeni zrak smeta, dok drugi, srećom, još uvijek ne osjećaju ozbiljnije posljedice. Ipak, postoji zabrinutost za osjetljivije skupine poput djece i plućnih bolesnika. Jedna sagovornica savjetuje oprez, posebno za te grupe.

Ne smeta mi hvala Bogu, još, ali djeci, plućnim bolesnicima, ovo je baš… Moraju se paziti”, savjetuje jedna od naših sagovornica.

Foto: N1

Kakve mi koristi što mi smeta. Ništa, šta mogu, tako nam je, kako nam je. Žao mi je samo zbog djece, a za mene, manje-više”.

Situacija se odražava i na zdravstveni sektor. Riada Blažević, ljekarka Hitne pomoći u Sarajevu, izvijestila je o povećanom broju pacijenata s respiratornim i kardiovaskularnim problemima, uključujući i one koji su ranije bili zdravi.

Foto: N1

To su hronični pacijenti koji imaju respiratorna oboljenja, kao i oboljenja kardiovaskularnog sistema, dijabetičari, bubrežni bolesnici. U riziku su, od pojave novih oboljenja i drugi građani stariji od 65 godina, ali I trudnice I djeca”, kaže Blažević.

Osim zdravstvenih problema, aerozagađenje utječe i na turizam i ekonomiju grada. Zbog loših vremenskih uslova, neki letovi su otkazani, što dodatno komplikuje situaciju.

Građani Sarajeva očekuju reakciju nadležnih organa, dok meteorolozi ne predviđaju poboljšanje u bliskoj budućnosti.