Zašto smeđa jaja koštaju više od bijelih? U čemu je razlika? Zdravija su ili?

BIZNIS Vedran Drljević 5. maj 2024. 14:11
featured image

5. maj 2024. 14:11

To je trenutak s kojim se mnogi kupci bore kada u nekom trenutku tokom obilaska namirnica postave pitanje: Zašto kutija smeđih jaja košta više od kutije bijelih jaja?

Nije ono što mislite. Ne radi se o tome da je jedan tip zdraviji, prirodniji ili otmjeniji od drugog, već o najsitnijim detaljima ekonomije farme. Više košta da smeđa kokoš nosilja bude sretna i dobro uhranjena.

“U suštini, nema razlike između smeđeg jajeta i bijelog jajeta u nutritivnom smislu. To ima veze sa rasom pilića,” objasnio je Daniel Brey, vlasnik Brey's Egg Farm, četvrte generacije porodične farme jaja u Džefersonvilu u Njujorku. Farma proizvodi više od 200.000 bijelih jaja dnevno.

Neke rase kao što su kokoši White Leghorn nesu jaja sa bijelom ljuskom, dok druge rase kao što su Rhode Island Reds nesu jaja sa smeđom ljuskom. Prema Breyu, cijena i ukus jajeta koje kupite – bijelog ili smeđeg – određuju se time – i koliko – se hrani kokoš.

„To ima mnogo veze sa hranom za kokoši“, rekao je Brey. “Pravljenje desetak smeđih jaja košta više jer kokoši koje ih proizvode obično jedu više.”

Edmund McNamara i njegova supruga Rose vode farme Sova u Norwichu, NY, oko 200 milja sjeverno od Central Parka u New Yorku. Sova Farms je, rekao je, organski certificiran od strane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država za svoja smeđa jaja i piletinu, svinjetinu i jagnjetinu.

Farma trenutno proizvodi oko 350 smeđih jaja dnevno, ali se očekuje da će to povećati do preko 1.000 smeđih jaja dnevno nakon što primi isporuku više od 700 kokoši (ili mladih kokoši) ovog mjeseca.

“Sva naša jaja su smeđa, ali s vremena na vrijeme snesu i svijetlo smeđa”, rekao je, dodajući da se jaja prodaju direktno potrošačima u okrugu Westchester u New Yorku, piše CNN.

Pixaby

Teže naći

U prodavnicama, smeđa jaja imaju tendenciju da budu vrhunska – čak i ako je to samo zbog njihove anomalije boje.

“Jaja dolaze u mnogim bojama, ne samo u bijelim i braon. Ovisno o pasmini, neke su čak i plave i zelene,” rekla je Joan Frank, pomoćnica direktora programa za dijetetiku na Kalifornijskom univerzitetu, David Department of Nutrition. Ipak, nema razlike u nutritivnoj vrijednosti jaja na osnovu boje ljuske, rekla je ona.

“Mislim da su potrošači iz nekog razloga počeli vjerovati da su smeđa jaja zdravija, što nisu,” rekao je Frank.

Sova Farms trenutno prodaje desetak velikih smeđih jaja za 8 dolara. Cijene u trgovinama za organska ispašana smeđa jaja mogu biti i do 10 dolara za desetak, dok je cijena konvencionalnih smeđih jaja između 4,50 i 6 dolara u većini trgovina.

Desetak bijelih jaja košta oko 2,50 dolara u trgovinama, prema posljednjim nedjeljnim vladinim podacima, u odnosu na 1,50 dolara prije godinu dana.

Ipak, McNamara je također rekao da “zaista nema nutritivne razlike između bijelih i smeđih jaja”.

Phil Lempert, analitičar prehrambene industrije i urednik SuperMarketGuru.com procijenio je koliko više kupaca obično plaća za smeđa jaja u odnosu na njihova bijela jaja. “Ako pored bijelih ima i smeđih jaja, obično ćete platiti između 10% i 20% više za smeđa jaja, bez obzira na slobodnan uzgoj ili organski”, rekao je.

Promjena potražnje

David Anderson, profesor poljoprivredne ekonomije (sa specijalitetom u ekonomiji stoke) na Teksaškom A&M univerzitetu, proučavao je cijene jaja i faktore koji utiču na to na farmama i u supermarketima.

Cijene jaja, bez obzira na boju ljuske, uglavnom odgovaraju na promjene potražnje, rekao je. „Imate kratkoročne sezonske događaje kao što je Uskrs. Uvijek vidimo prazničnu potražnju za jajima. Na jesen također vidimo povećanje potražnje za jajima za aktivnosti vezane za praznike kao što je pečenje”, rekao je Anderson.

U mješavinu su uključeni i drugi utjecaji na cijene jaja, kao što je cijena hrane za kokoši. „Troškovi stočne hrane padaju. Ovo pomaže proizvođačima jaja. Imali smo rekordno veliki rod prošle godine u SAD-u i trenutno imamo mnogo niže cijene kukuruza i sojine sačme, rekao je.

Pixaby

S druge strane, najnovija epidemija ptičje gripe mogla bi zadržati cijene jaja povišenim u odnosu na prošlu godinu. Ako proizvođači jaja nisu u mogućnosti da zadovolje potražnju jer su morali da ubiju svoju populaciju pilića zbog ptičje gripe, onda to može povećati cijene.

Posmatrajući posebno ekonomičnost proizvodnje smeđih jaja u odnosu na konvencionalna bijela jaja, Anderson je potvrdio da zaista košta više za proizvodnju smeđe sorte. “Ako je proizvodnja koštala više, potrošaču će vjerovatno biti veća cijena.”

Ali što se tiče „percepcije“ da su smeđa jaja zdravija od bijelih?

“To je skoro kao, šta je prvo, kokoška ili jaje?” Anderson je rekao. „Jesu li kompanije to prvo reklamirali ili su dolazili od potrošača koji misle da smeđa jaja jednostavno moraju biti zdravija?“