Šta treba znati o “Kući zdrave hrane” koja se gradi u Brčkom
Poljoprivrednici u Brčko distriktu dobit će do kraja godine objekat – “Kuću zdrave hrane” u kojem će nuditi svoje domaće proizvode. Njena izgradnja trebala bi biti završena do kraja godine, a realizirat će je brčanski poljoprivredni proizvođači u koordinaciji sa „Voćnim klubom Brčko“ i uz pomoć donatora Ravojne agencije Republike Italije.
Razvojna agencija Republike Italije za nivo cijele BiH, javlja Fena, kreirala je i želi provesti projekat vidljivosti proizvodnje zdrave hrane i njene dostupnosti tržištu.
“Projekat ima u fokusu razvoj i tranziciju ka zelenoj, zdravoj proizvodnji hrane u BiH, a za ove namjene Ministarsvo vanjskih poslova Italije izdvojilo je za BiH oko 2,5 miliona eura, a dio toga će kroz „Kuću zdrave hrane“ biti realizovano i u Distriktu”, istakao je u ime implementatora Mediteranskog instituta za poljoprivredu iz Barija koordinator projekta Mladen Todorović.
Dodao je da će „Kuća zdrave hrane“ biti mjesto na kojem će svi oni koji žele moći pronaći zdravu hranu, a što će ujedno obogatiti i turističku ponudu Brčkog.
Kako je istaknuto na jučerašnjem, operativno-radnom sastanku, kojem su između ostalih prisustvovali proizvođači bamije, meda, ribe i voćari iz Distrikta, „Kuća zdrave hrane“ bi trebala biti samo početak priče o kvalitetnoj tržišoj ponudi koja bi se dalje trebala razvijati i prema tržištu u najširem smislu te riječi, odnosno da ponuda zdrave hrane bude usmjerena ka BH i inostranom tržištu.
Kako je ranije objavio instore.rs, na osnovu istraživanja TGI Serbia, na četiri tržišta; Srbija, BiH, Slovenija i Hrvatska, približno 3,8 miliona ljudi odgovorilo je da je koristilo/konzumiralo neki organski proizvod u periodu od 12 mjeseci. Ako uporedimo ove brojke sa podacima iz 2019. godine može se reći da je pandemija “dovela” nešto više od 900.000 novih potrošača organskih proizvoda u periodu od 2019. do 2021. na ova četiri tržišta.
Istraživanje dalje pokazuje kako u relativnom smislu, najveći procenat građana Slovenije (45,1 posto) je koristio/konzumirao neki organski proizvod. Na drugom mjestu je Hrvatska sa 35,1 posto, dok je u Srbiji nešto više od 1/5 njih odgovorilo da je koristilo/konzumiralo neki proizvod organskog porijekla. U BiH taj procenat je iznosio 16,5 posto.