Reddit se nakon Googlea udružio i s tvorcem ChatGPT-ja

BIZNIS Forbes Slovenija 18. maj 2024. 07:34
featured image

18. maj 2024. 07:34

Društvena mreža Reddit i OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT-ja, sklopili su partnerstvo. Reddit time dobiva pristup OpenAI-jevoj tehnologiji za uvođenje značajki umjetne inteligencije, a OpenAI pristup objavama na toj društvenoj mreži u stvarnom vremenu, što će poslužiti kao hrana za trening ChatGPT-ju

Uz razmjenu tehnologije i sadržaja koji dijele korisnici, OpenAI je Redditu ovim partnerstvom postao i oglašivački partner, piše The Verge. Sličan ugovor Reddit je ove godine potpisao i s Googleom, a navodno je vrijednost te transakcije iznosila 60 miliona dolara. Kolika je financijska vrijednost ovog dogovora nije otkriveno. Podsjetimo, čelnik OpenAI-ja Sam Altman je dioničar Reddita.

Nakon objave vijesti o najnovijoj suradnji s OpenAI-jem, Redditu koji je od marta izlistan na njujorškoj burzi porasla je vrijednost dionica.

Novom saradnjom, Reddit će dijeliti korisničke podatke i objave svojih korisnika s OpenAI-jem. Tehnološka firma iz San Francisca koristit će ih za treniranje svojih generativnih modela umjetne inteligencije. S druge strane, Reddit će moći koristiti tehnologiju umjetne inteligencije za poboljšanje korisničkog iskustva.

“Reddit je postao jedna od najvećih internetskih otvorenih arhiva autentičnih, relevantnih i uvijek ažuriranih razgovora o svemu i svačemu. Pridruživanje ChatGPT-ju podupire našu vjeru u povezani internet, pomažući ljudima da pronađu više od onoga što traže i pomaže novoj publici da pronađu zajednicu na Redditu,” komentirao je izvršni direktor Reddita Steve Huffman.

Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman
Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman, Foto: Profimedia

Pitanje je kako će reagirati zajednica okupljena na toj društvenoj mreži koja se naziva redditorima. Oni su bili prilično vokalni negodujući oko upravljanja platformom. U maju prošle godine korisnici su prosvjedujući protiv promjena cijena Redditova API-ja obisali više od 7.000 subreddita. No, teško da će se tako što ponoviti jer su nedavno, nakon vijesti o partnerstvu između OpenAI-ja i programa za razmjenu poruka Stack Overflow, ljudi suspendirani nakon pokušaja brisanja svojih objava.

Što se tiče poslovanja, Reddit je imao uspješan prvi kvartal ove godine i prvi otkako je izlistan. Društvena mreža, koja od osnivanja 2005. godine posluje s gubitkom, u prvom je tromjesečju ostvarila 243 miliona dolara prihoda, što je 48 posto više nego godinu dana ranije. Gubitak kompanije je, kao rezultat inicijalne javne ponude (IPO), premašio pola milijarde dolara, ali je Reddit prvi put u povijesti ostvario dobit prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). To je iznosilo 10 milijardi dolara. Prošle godine gubitak je iznosio 50 miliona dolara, prenosi Forbes Slovenija.

Nekdanji šef OpenAI Sam Altman
Čelnik OpenAI-ja Sam Altman bio je najveći dioničar tvrtke u vrijeme Redditove prve javne ponude dionica, a kratko ju je i vodio 2014. godine, Foto: Profimedia

Reddit je u fabruaru sklopio ugovor o licenciranju korisničkih podataka s Googleom, koji također razvija vlastite modele umjetne inteligencije. U prvom tromjesečju ove godine, Reddit je uprihodio 20 miliona dolara od licenciranja podataka.

S druge strane, OpenAI također stvara sve više i više partnerstava s medijskim firmama kako bi koristio njihove podatke za treniranje velikih jezičnih modela koji podupiru generativnu umjetnu inteligenciju. U aprilu su takav ugovor sklopili s Financial Timesom, a ovoga mjeseca s američkom medijskom kompanijom Dotdash Meredith.

Dionice Reddita, koje su izgubile više od 5 posto u redovnom trgovanju u četvrtak, skočile su 11 posto na nešto manje od 63 dolara po dionici nakon zatvaranja američke berze po objavi ovih vijesti. Od prvog uvrštenja dionica je ojačala za 66 posto.