Ovo je priča o Nizozemcu koji u vrijeme rata ruske trgovine opskrbljuje Nike i Lego proizvodima

BIZNIS Forbes Hrvatska 17. jun 2024. 16:36
featured image

17. jun 2024. 16:36

Tvrtke poput Nikea i Lega povukle su se iz Rusije, ali to ne znači da se njihovi proizvodi tamo ne prodaju. Nizozemac Wijnand Herinckx iskoristio je situaciju i zarađuje uvozeći zapadne proizvode u Rusiju. U tome ne vidi nikakav problem.

Nike je prestao prodavati svoju sportsku odjeću Rusiji ubrzo nakon što je Moskva prije više od dvije godine pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu. Ali to nije zaustavilo footballstore.ru, internetsku sportsku trgovinu u vlasništvu ruskog nogometnog kluba Zenit.

Kako navodi Reuters, među desecima artikala marke Nike koje ova stranica nudi su nogometne kopačke Phantom GT2 Elite američkog proizvođača sportske odjeće koje se prodaju za 29.999 rubalja, odnosno oko 330 dolara.

Čovjek koji je donio ove cipele u Rusiju je Wijnand Herinckx, 40-godišnji nizozemski državljanin koji živi u Moskvi. Od početka sukoba, Herinckx je izgradio uspješan posao koji ruske potrošače opskrbljuje zapadnom robom čiji su se proizvođači povukli iz Rusije.

“Nike ne želi da se njihovi proizvodi isporučuju u Rusiju”, rekao je Herinckx Reutersu u video pozivu iz svog ureda na periferiji Moskve, gdje su police prepune kutija obuće zapadnih marki. No dodao je: “Oni nam također ne govore da to ne činimo.”

Nike i Lego rekli su Reutersu da nisu odobrili Herinckxov uvoz njihove robe u Rusiju.

Proučavajući carinske podatke, korporativne zapise i interne dokumente tvrtke, te razgovarajući sa samim Herinckxom, Reuters je saznao kako njegova tvrtka dolazi do markirane robe uključujući Nike i Lego – koristi posrednike koji nemaju vidljive veze s Rusijom kao kupce, a zatim šalje robu u Rusiju – često preko Turske – i na kraju ih isporučuje trgovcima u Rusiji.

Prema Reutersovoj analizi carinskih podataka, postoje najmanje deseci tvrtki poput Herinckxovih koje koriste metode sivog tržišta kako bi dopremile zapadnu robu u Rusiju. Njegova operacija pokazuje kako se pokušaji zapadnih vlada i marki da izoliraju rusko gospodarstvo sudaraju s realnošću globalnog poslovanja: tamo gdje postoji potražnja, netko će je zadovoljiti.

Ograničenja zapadnih vlada uglavnom su usmjerena na industrijske proizvode koji se mogu koristiti za izradu oružja za ruski ratni stroj. Takvi proizvodi obično podliježu sankcijama SAD-a i Europske unije. Herinckx je rekao da je njegov fokus na potrošačkoj robi koja nije obuhvaćena sankcijama. Reuters nije pronašao dokaze da je njegova tvrtka kršila sankcije.

Ali tvrtke poput Herinckxove neizravno pomažu ruskom gospodarstvu: potrošači još uvijek mogu kupovati stranu robu na koju su navikli od pada komunizma prije više od jedne generacije. Carinski podaci koje je analizirao Reuters pokazali su, na primjer, da je vrijednost Nike proizvoda uvezenih u Rusiju pala 81 posto u 2022. godini na 21 milijun dolara, ali se 2023. godine vratila na najmanje 74 milijuna dolara.

Div sportske odjeće rekao je da nije opskrbljivao Herinckxovu tvrtku ili bilo koja povezana poduzeća. “Više nemamo nikakve fizičke ili digitalne maloprodajne operacije u vlasništvu Nikea u Rusiji”, stoji u priopćenju. “Ne šaljemo nikakve proizvode u Rusiju, niti ovlašćujemo tržišne partnere da tamo distribuiraju proizvode.” Također je rekao da ima poseban tim za istraživanje neovlaštenih kanala distribucije. Glasnogovornik nije odgovorio na pitanja o tome kako su proizvodi dospjeli u Rusiju.

Sredinom 2022., nakon invazije Moskve na Ukrajinu, Nike je objavio da napušta Rusiju, a Lego je rekao da zatvara svoj ruski posao.

Kako su globalni brendovi zaustavili prodaju ili zaustavili izvoz zbog invazije, Rusija je odobrila tvrtkama uvoz proizvoda iz inozemstva bez dopuštenja vlasnika zaštitnog znaka. Rusija je rekla da je njezin takozvani paralelni uvoz ukupno iznosio više od 70 milijardi dolara u dvije godine do kraja 2023.
Neki pravni stručnjaci kažu da bi traženje pravnog lijeka prema ruskom zakonu bilo izazovno za zapadne robne marke, ostavljajući nekoliko drugih pravnih opcija za robne marke koje pokušavaju nametnuti prava intelektualnog vlasništva koja su obično vezana uz teritorij na kojem se kršenje dogodilo.

Dostupnost zapadnih marki omogućuje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “projicira poruku da rat ne potkopava ‘normalan život’ ruske srednje klase”, rekao je Sergej Gurijev, ruski ekonomist koji je rektor na pariškom Sciences Po sveučilištu.

Kaže kako Herinckxova ruska tvrtka zapošljava 82 djelatnika i očekuje 35 milijuna eura odnosno 37 milijuna dolara prihoda u 2024. godini. Prošle godine on je prema podacima tvrtke iznosio je 23,7 milijuna dolara.

U vrijeme ruske invazije na Ukrajinu 2022., Herinckx je radio u moskovskom uredu njemačke tvrtke Hellmann Worldwide Logistics. Prema Herinckxu, on je vodio tim od više od 20 ljudi unutar Hellmanna koji je služio stranim tvrtkama koje su željele prodavati u Rusiji bez uspostavljanja lokalnih operacija.

“Ponosan na to”

Hellmann se brzo odlučio povući iz Rusije, dok je Herinckx ostao. Prethodno se oženio s Ruskinjom i ima djecu. “Naš život je ovdje. Sve što imamo izgradili smo ovdje”, rekao je Herinckx.

Preuzeo je jedan od Hellmannovih ruskih entiteta, preimenovao ga u Herinckx Trade Solutions Rus (HTS Rus) i registrirao ga na ime svoje supruge u travnju 2022. Herinckx je u početku koristio Hellmannove poslužitelje e-pošte i varijaciju Hellmannovog logotipa u svom marketingu.

I Herinckx i Hellmann rekli su da imaju prijelazni sporazum da Nizozemcu dopuste korištenje neke od infrastrukture starog poslodavca. Hellmann je rekao da je ugovor o korištenju njegovog logotipa istekao u listopadu 2022. te da je njegovo intelektualno vlasništvo nakon toga korišteno bez njegovog pristanka. Herinckx je rekao da je to bio propust i da je prestao koristiti logotipe Hellmanna u siječnju 2024. Hellmann je rekao da to sada nema veze s Herinckxovim poslovanjem i da nema operativno poslovanje u Rusiji.

Prema Herincxu i podacima ruske banke koja navodi imovinu njegove tvrtke založenu zbog kredita, među robom koju Herinckx isporučuje u Rusiju su i sportske cipele Reebok i ručni satovi Emporio Armani.
Herinckx je rekao da nije imao ovlaštenje od ta dva brenda. Armani Group je rekao da je zaustavio ovlaštene isporuke ruskim distributerima i ne zna kako je HTS Rus došao do proizvoda. Vlasnik Reeboka Authentic Brands Group, koji je 2022. rekao da je obustavio sve robne marke i operacije e-trgovine u Rusiji, nije odgovorio na Reutersov upit.

Nizozemčeva tvrtka javno ne otkriva svoje klijente. No Reuters je identificirao neke od svojih ruskih klijenata pregledom dokumenata koje je tvrtka podnijela ruskim poreznim vlastima. Kupci su bili neki od najvećih ruskih lanaca supermarketa i internetskih trgovaca.

Herinckx je rekao da je njegova tvrtka dobar korporativni građanin koji je također uključen u dobrotvorne svrhe. Upitan zašto je odlučio javno progovoriti o svojim operacijama, rekao je: “Ono što radimo je super, ponosni smo na to.”

Evropska ruta

Među njegovim postignućima je uvoz Lego kockica. Danska tvrtka je rekla da strogo provodi svoju politiku neprodaje Rusiji. Kada prodaje trgovcima na malo ili distributerima, piše u ugovoru da ne smiju preprodavati u Rusiju, tvrde Herinckx i Lego.

Kako bi to zaobišao, Herinckx je rekao da je ubacio lanac posrednika između Lega i Rusije. Neke od Lego kockica koje kupuje prvo od proizvođača kupuje tvrtka u Europi koja nema nikakve veze s njegovim poslom, rekao je, odbivši imenovati tvrtku. Potom kupuje kockice od te tvrtke, koristeći subjekt registriran u Nizozemskoj pod nazivom HTS Europe B.V., rekao je.

Wijnand Herinckx, of logistics firm Herinckx Trade Solutions Rus, competes in a sports event in Russia in this undated handout image obtained on June 12, 2024. Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Roba se zatim kamionom prevozi izravno iz Europe u Rusiju, prolazeći kroz carinske kontrole na putu, prema Herinckxu.

Prema podacima o zajmu i poreznoj dokumentaciji, jednom kad stignu u Rusiju, Lego kockice dolaze pod kontrolu Herinckxovog ruskog poslovanja, tvrtke HTS Rus. Herinckx je Reutersu rekao da je Lego kockicama opskrbljivao oko 48 ruskih tvrtki, uglavnom specijaliziranih trgovaca igračkama.

“Moja se djeca igraju s Lego kockama”, rekao je Herinckx. “Nemam ništa protiv da se druga djeca igraju Lego kockicama.”

Lego ipak ima problema s njegovim radom.

Nakon što je Reuters kontaktirao Lego za komentar krajem travnja, danska tvrtka je rekla da je pisala HTS Rusu optužujući ga za lažnu tvrdnju na svojoj web stranici da je surađivala s Legom. HTS Rus je naknadno promijenio verziju svoje web stranice na engleskom jeziku, uklonivši sliku Lego figurica i zamijenivši je generičkim dječjim plastičnim igračkama. Verzija stranice na ruskom jeziku 13. lipnje je i dalje je nosila Lego logo.

“Zabrinuti smo što smo saznali za ovaj protok robe s obzirom da smo prestali isporučivati ​​LEGO proizvode u Rusiju u ožujku 2022.”, rekao je Lego u izjavi za Reuters. “Ovo je problem koji shvaćamo ozbiljno i na koji djelujemo, dok istovremeno osiguravamo da se pridržavamo lokalnih zakona i propisa tamo gdje nastavljamo poslovati.”

Transportiran kroz Tursku

Neka zapadna roba u Rusiju stiže preko Turske, omiljenog središta za uvoz sa sivog tržišta u Rusiju. Herinckx je rekao da nabavlja Nike i neke Lego proizvode u Turskoj, preko tvrtke HTS Poer Dis Ticaret Limited Sirketi, za koju je rekao da nabavlja robu od turskih trgovaca ili distributera. Odbio ih je imenovati.

Suosnivač HTS Poera Murat Erbelger rekao je Reutersu da turska tvrtka nema nikakve veze sa sankcioniranim proizvodima. “Radimo legitiman posao”, rekao je. Erbelger nije odgovorio na pitanja o suradnji HTS Poera s Herinckx Trade Solutions. Na pitanje Reutersa o robi sa sivog tržišta koja stiže u Rusiju preko Turske, Uprava za komunikacije turskog predsjedništva nije odgovorila.

Carinski podaci za razdoblje od lipnja 2022. do prosinca 2023. pokazali su da je HTS Poer u Rusiju isporučio Nike proizvode u vrijednosti od najmanje četiri milijuna dolara. Herinckx je Reutersu rekao da su, koliko on zna, sve te pošiljke robe Nike bile namijenjene njegovoj tvrtki.

Nakon što Nikeovi proizvodi stignu u Rusiju, odlaze Herinckxovim maloprodajnim klijentima. Među njima je prema poreznoj evidenciji i internom dokumentu HTS Rus i footballstore.ru. Ruski korporativni zapisi pokazuju da je maloprodajno mjesto u 100% vlasništvu nogometnog kluba Zenit.

Klub Zenit sponzorira Gazprom, ruska državna plinska kompanija, a također je u djelomičnom vlasništvu Gazprombanke. Zajmodavac je pod američkim sankcijama namijenjenima ruskom bankarskom sektoru. Gazprombank, Gazprom i Zenit nisu odgovorili na medijski upit Reutersa.

Reuters je kupio Phantom GT2 Elite Nike kopačke za nogomet od online trgovca. Isporučeni su nakon 10 dana. Nike nije komentirao cipele.

Na kutiji za cipele datum proizvodnje bio je rujan 2022., tri mjeseca nakon što je Nike objavio da je prestao s prodajom u Rusiji. Također je nosio oznaku koja je označavala Herinckxov HTS Rus kao uvoznika.