Je li ovo kraj jeftine kupovine na Aliexpressu, Temu i Sheinu?

BIZNIS Forbes Slovenija 8. jul 2024. 09:05
featured image

8. jul 2024. 09:05

Evropska komisija namjerava ukinuti prag od 150 eura ispod kojeg je roba oslobođena plaćanja carine.

Bruxelles priprema plan uvođenja carina na jeftine proizvode iz zemalja izvan EU. Time Evropska komisija želi obuzdati val uvoza jeftinih proizvoda koji ne zadovoljavaju standarde EU i predstavljaju nelojalnu konkurenciju evropskim firmama.

Očekuje se da će novi prijedlog kojim bi se ukinuo prag od 150 eura, do kojeg se trenutno proizvodi mogu kupiti bez carine kod internetskih ponuđača izvan EU, biti predstavljen u Bruxellesu ovog mjeseca, piše Financial Times.

Prema njihovim neslužbenim informacijama, glavne ciljane platforme su kineske online tržnice Temu i AliExpress te trgovac odjećom Shein.

Ideja je kružila već prošle godine

Prema podacima Komisije, lani je u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala, pri čemu vrijednost narudžbe nije prelazila 150 eura.

Kako bi nova pravila zaživjela u praksi još nije u potpunosti poznato. Američko internetsko tržište Amazon obično nudi evropskim kupcima trgovine sa sjedištem u Evropi. Prema novim pravilima, morali bi platiti carinu za svaki proizvod prodan online u EU. Prema Komisiji, to bi spriječilo prijevare zbog podcjenjivanja robe i obeshrabrilo prodavače da drobe veće pošiljke.

U Evropi se već neko vrijeme spominje ukidanje granice od 150 eura za carinu . Komisija je sličnu ideju imala prošle godine, no sada očito pokušava ubrzati njeno usvajanje, dodaje Financial Times. Jedan od izvora iz Komisije upozorio je da će se članice teško složiti oko prijedloga jer bi se novim aranžmanom povećalo opterećenje ionako preopterećenih carinika.

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogi opasni proizvodi

Jeftini proizvodi iz Kine često su i opasni. Broj opasnih proizvoda koje su prijavile evropske zemlje skočio je za više od 50 posto na više od 3400 u razdoblju 2022.-2023.

Najčešće se problemi javljaju s kozmetikom, igračkama, elektroničkim uređajima i odjećom.

Evropska industrija igračaka nedavno je optužila kineske trgovce za slanje opasnih igračaka u Evropu.

Grupa Toy Industries of Europe rekla je u februaru da je kupila 19 igračaka od Temua i otkrila da nijedna od njih nije u skladu sa standardima EU-a, a 18 predstavlja stvarni sigurnosni rizik za djecu.

U odgovoru je rekao kako spomenutih 19 proizvoda više nije dostupno na njihovoj web stranici za EU. Dodao je kako nam je “sigurnost proizvoda najvažnija, zbog čega smo pojačali nadzor ove skupine proizvoda i povezanih zahtjeva”.

Najavljujući promjene, Temu je rekao da njihov rast ne ovisi o jeftinim proizvodima te da su “otvoreni za sve prilagodbe politike od strane zakonodavca koje su u skladu s interesima potrošača, ako su te politike pravedne”.

AliExpress je objavio da “radi sa zakonodavcima” kako bi “osigurao da su bili, jesu i bit će u skladu s propisima na tržištu EU”. Shein, međutim, “u potpunosti podupire” napore za reformu carine.