UN UPOZORAVA: Milion Palestinaca bi moglo poginuti ili umrijeti od gladi do sredine jula

featured image

6. jun 2024. 13:40

U novom izvještaju UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorava se da zbog nemilosrdnog rata Izraela protiv Gaze u opkoljenoj enklavi nazire glad. Više od milion ljudi, skoro polovina palestinskog stanovništva u Gazi “očekuje se da će se suočiti sa smrću i glađu do sredine jula”, saopštila je Organizacija.

FAO je ukazao na opasnosti koje je donio izraelski rat u Gazi. „Očekuje se da će sukob koji je u toku u Palestini dodatno pogoršati ionako katastrofalne nivoe akutne gladi, sa gladovanjem i smrću koji se već dešavaju, uz neviđeni broj smrtnih slučajeva, široko rasprostranjeno uništenje i raseljavanje gotovo ukupnog stanovništva Pojasa Gaze” – upozorava se.

Gaza / REUTERS

“Sredinom marta 2024. godine predviđalo se da će glad nastupiti do kraja maja u dva sjeverna dijela Gaze, osim ako se neprijateljstva ne završe, potpuni pristup humanitarnim agencijama bude odobren i osnovne usluge budu obnovljene”, navodi se.

Agencija je upozorila: „Očekuje se da će se preko milion ljudi – polovina stanovništva Gaze – suočiti sa smrću i gladovanjem (IPC faza 5) do sredine jula. Izvještaj također upozorava na šire regionalne posljedice krize, koje bi mogle pogoršati postojeće izazove sigurnosti hrane u Libanu i Siriji.

Gaza / REUTERS

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra 2023. uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre. Više od 36.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 drugih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova. Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u svojoj posljednjoj presudi naložio Tel Avivu da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.