“Svratio na sladoled, pa pričao o primirju”, kako su svjetski mediji pisali o Bidenovom nedostatku takta s novinarima

featured image

27. feb 2024. 20:14

Američki predsjednik Joe Biden još jednom je izazvao negodovanje i bijes širom svijeta zbog nedostatka takta u razgovorima o temama kao što su rat u Gazi, stradanje civila, ali i migracije na južnoj američkoj granici. Biden je u ponedjeljak svratio u slastičarnu na sladoled s voditeljem Sethom Meyersom nakon što je snimio specijalni intervju u studiju NBC-a.

Daily Mail je Bidena nazvao “mrmljajućim idiotom” u članku dopisnika Charlieja Spieringa nudeći osvrt na pitanja novinara o nemogućnosti UN-a da uspostavi primirje u Gazi, a koja su zatekla Bidena.

Pa, nadam se do početka vikenda, mislim do kraja vikenda da ćemo uspostaviti primirje. Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost kaže da smo blizu, da još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre”, odgovorio je Biden.

Iznenadna objava 81-godišnjeg Bidena “iznenadila” je i samog Benjamina Netanyahua, dok Katar, posrednik u pregovorima o prekidu vatre, rekao kako Izrael i Hamas nisu ni blizu potencijalnog sporazuma.

Bidenova najava o prekidu vatre u Gazi izazvala je iznenađenje kod novinara, uključujući i Jakea Tappera sa CNN-a. ‘To je velika vijest da bi se tek tako dala u slastičarnici’, rekao je ironično, nakon što je snimak predsjednika kako liže svoj kornet sladoleda i priča o ratu u Gazi postao viralan na internetu.

‘To što je Bajden ovo objavio dok je gutao sladoled je najveće je sr*nje koje nisam vidjela godinama’, napisala je novinarka Politica, Ursula Perano na platformi X, pozivajući se na mračnu političku komediju HBO-a.

‘Joe Biden izgleda kao glupi idiot koji drži tu stvar’, složio se konzervativni stručnjak za komunikacije Steve Guest.

Američki predsjednik Joe Biden suočen je s kritikama nakon što je uopće razgovarao o ratu između Izraela i Hamasa držeći kornet sladoleda blizu usta, piše The Time. Bajden je posjetio Van Leeuwenovu slastičarnu u New Yorku nakon što je snimio nastup za Late Night show. Na snimcima koji su postali viralni, Biden je viđen kako naručuje sladoled od mente i razgovara s drugim kupcima, prije nego što je odgovarao na pitanja novinara o tome kada je prekid vatre moguć.

Broj smrtnih slučajeva Palestinaca u Gazi dostigao je najmanje 29.782, prema zdravstvenim vlastima Gaze. Oko 1.200 ljudi u Izraelu je ubijeno tokom napada Hamasa 7. oktobra. “Biden pravi impotentne geste u općem smjeru geopolitičkih stvari koje ilustruju samo njegov nedostatak kontrole nad situacijom… dok jede kornet sladoleda. Ovaj čovjek posjeduje svoj brend”, rekao je novinar Noah Rothman na X.