Jemenski Huti nezaustavljivi i pod američkim zračnim udarima, Bidenova administracija zbunjena

featured image

23. feb 2024. 20:40

Uprkos značajnim udarima Sjedinjenih Američkih Država protiv Iranom podržanih Huta u Jemenu, napadi na brodove u Crvenom moru nastavljaju se, a grupa nastavlja jačati svoje vojne kapacitete, izvještavaju danas strani mediji.

Prema riječima američkih zvaničnika, SAD se suočavaju s izazovom kako povećati pritisak na Hute, pri čemu neki tvrde da upotreba sile sama po sebi nije dovoljna. Pored toga, upotreba skupih vojnih sredstava protiv jeftinih Huti dronova i raketa pokazala se kao nepraktična.

Ujedinjene nacije strahuju da bi američka odluka o vraćanju Huta na listu terorističkih grupa mogla naškoditi ekonomiji te zemlje koja je već pogođena ratom, posebno uvozu komercijalnih dobara od vitalnog značaja, izjavio je u srijedu visoki UN-ov zvaničnik,.

Joe Biden / REUTERS / Kevin Lamarque

Odluka Sjedinjenih Američkih Država pogodila je i ovu grupu, koja je povezana s Iranom, oštrim sankcijama koje imaju za cilj prekinuti finansiranje i snabdijevanje oružjem koje su Huti koristili u svojim pojačanim napadima na brodove u vitalnim trgovinskim rutama Crvenog mora.

U međuvremenu, Bajdenova administracija pokušava pronaći nova rješenja za stabilizaciju pomorskog kanala, dok pojedini bivši zvaničnici tvrde da je administracija preuzela prekonzervativan pristup u suočavanju s ovim izazovom.

Iako su SAD izvele brojne udare protiv Huta u Jemenu, uključujući ciljeve poput komandnih i kontrolnih čvorova te skladišta oružja, Huti su se, prema izvještajima zvaničnika, počeli pripremati na oprezniji način, gradeći tunele duž zapadne obale Jemena i skrivajući se pod zemljom.

Za neke bivše američke zvaničnike, nedostatak ciljanja vođstva Huta predstavlja ključni razlog zašto SAD nisu uspjele značajno obeshrabriti grupu. Oni ističu primjer uspješnog odvraćanja Iranom podržanih milicija u Iraku i Siriji ciljanjem njihovih lidera.

Huti / CNN

Napadi Huta postali su posebno akutni, posebno nakon značajnog porasta napada u posljednja dva dana. Nedavni napadi Huta uključuju i upotrebu podmorničkih dronova, što dodatno zabrinjava američke zvaničnike.

Uprkos izazovima s kojima se suočava Bajdenova administracija, postoji uvjerenje da bi međunarodni pritisak i snažnija kampanja protiv Huta mogli biti ključni u zaustavljanju napada, a posebno u naglašavanju kako ovi napadi ometaju humanitarnu pomoć ugroženim populacijama, uključujući stanovništvo Jemena.

Dok SAD nastavljaju interdiciju iranskih isporuka oružja pod kontrolom Huta, ključni aspekt međunarodne kampanje protiv Huta je podrška arapskih saveznika. Uprkos tome, izazov ostaje, a SAD moraju pronaći efikasne strategije kako bi se suočili s ovim rastućim izazovom.