Službeno je. Uprkos gubicima, jedina ukrajinska eskadrila bombardera sad ima više aviona nego prije rata

Aktuelnosti Forbes 24. feb 2024. 07:55
featured image

24. feb 2024. 07:55

Zračne snage Ukrajine dobrom strategijom smanjile su gubitke svojih bombardera, a osposobljavanjem neupotrebljivih aviona bivšeg SSSR-a uspjeli su i povećati broj Suhoja Su-24 koji su im na raspolaganju – piše novinar Forbesa David Axe.

Bombarderi pomičnih krila Suhoj Su-24M/MR ukrajinskog zrakoplovstva među njihovim su najmoćnijim primjercima.

Uprkos teškim gubicima, nema rizika da će ponestati bombardera. Isto se doduše ne može reći za njihovo najbolje streljivo.

Opremljeni su raketnim stupovima koje su koristili stari britanski bombarderi i ispaljuju britanske navođene rakete Storm Shadow i slične francuske SCALP-EG-ove na udaljenosti i do 320 kilometara, dvosjedi Swu-24 gađali su skladišta za opskrbu, komadna mjesta, mostove, avionsku obranu i ratne brodove. Najčešće u ili u blizini Krima pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini.

Ukrainian servicemen of the 128th separate mountain assault Transcarpathian brigade of the Armed Forces of Ukraine take part in tank drills, amid Russia's attack on Ukraine, in Zaporizhzhia region, Ukraine January 11, 2024. REUTERS/Stringer

Ističu se protubrodski udari. Sedma taktička avionska eskadrila koja se sastoji od isključivo Su-24 aviona, samostalno je raznijela ili potopila dva desantna broda crnomorske flote, korvetu, stari školski brod i – nevjeroatno – podmornicu Rostov-on-Don dok je bila na suhom doku na Krimu.

Rusi se boje Su-24 aviona naoružanih raketama. Njihova baza, uključujući matičnu bazu u Starokostantinovu u zapadnoj Ukrajini nije slučajno njihova česta meta.

Gađaju bombardere u letu

Gađaju i bombardere u letu. Tokom dvije godine teških borbi, Rusi su srušili 18 ukrajinskih aviona Su 24. To je nekoliko više, nego ih je Ukrajina imala prije nego je Rusija započela širi rat u februaru 2022. godine.

No, kao što su dobro upućeni posmatrači dugo sumnjali, 7. ekadrila koju predvodi veteranski zapovjednik pukovnik Evgen Bulacik ne samo da je nadoknadila gubitke, nego se i proširila. U nedavnom intervju Glasu Amerike, on je potvrdio kako eskadrila ima više bombardera nego je imala prije dvije godine.

Koliko više?

„Puno više“ –  je sve što je Bulacik rekao.

Nije tajna da je 7. eskadrila blisko sarađujući sa širim zračnim snagama, kao i s ukrajinskim saveznicima, uspjela preživjeti i čak rasti unatoč činjenici da je jedna od glavnih meta Rusije.

Sve je započelo „povlačenjem iz napada kad su zračne luke ugrožene“ – kaže Bulacik. Drugim riječima, disperzija. Kad ukrajinski radari ili sateliti NATO-a detektiraju rakete u dolasku, 7. eskadrila raspoređuje svoje bombardere na udaljene aerodrome ili potencijalno, čak na ceste i autoceste.

Možda je za posadu bombardera teže izbjeći ruske rakete protuzračne odbrane dok su još u zraku. I zaista, gotovo svih 18 bombardera koje je 7. eskadrila izgubila su srušeni. Ali većina gubitaka se dogodila prije nego je brigada – vjerovatno uz značajnu pomoć stranih tehničara – počeli naoružavati Suhoje Storm Shadowsima i SCALP-EG-ovioma prošle godine.

8237893 16.07.2022 Russian Sukhoi Su-34 fighter jet flies in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. Sputnik,Image: 707997022, License: Rights-managed, Restrictions: Editors’ note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no, Credit line: – / Sputnik / Profimedia

Projektili putuju dovoljno daleko da ih Su-24 može lansirati desetke milja iza linija ukrajinske odbrane i, uz dobre obavještajne podatke, još uvijek pogoditi ruske snage širom okupiranog Krima.

Otkad je 7. eskadrila prešla s bombardiranja iz blizine na raketne napade dugog dometa, izgubila je samo nekoliko modela Su 24.

Čak i dok su se gubitci smanjivali, tehničari sedme eskadrile i dalje su pronalazili neupotrebljive Su 24 avione koje su mogli obnoviti. „Nastavili su obnavljati opremu“ – rekao je Bulacik.

Sovjetska avijacija u Ukrajini je ostavila barem stotinu supersoničnih bomberdera, a možda i 200 komada. Čak i da se samo nekoliko desetaka može osposobiti, a ostali poslužiti za rezervne dijelove, 7. eskadrila bi trebala imati dovoljno letjelica kako bi mogla funkcionirati u borbama još godinama.

To objašnjava zbog čega Ukrajina nije forsirala nabavu zamjenskih bombardera poput francuskih Miragea 2000D. Naravno, ne bi rekla ne, ali nabava mlaznjaka nije njihov najveći problem.

No, rakete su ono što im hitno treba. Dobili su stotinjak Storm Shadowa i SCALP-EG-ova prošle godine i ubrzo potrošili većinu.

Francuska je najavila slanje još 40 SCALP-EG-ova u januaru, no Ujedinjeno Kraljevstvo nije ponudilo više Storm Shadowa. Britansko kraljevsko vojno zrakoplovstvo (RAF) je toliko zabrinuto oko vlastitog manjka raketa, da je britanska Vlada navodno zatražila od njemačke Vlade da RAF-u osigura krstareće rakete Taurus, kako bi ukrajincima mogli poslati više Storm Shadows raketa.

Njemačka bi naravno Tauruse mogla poslati direktno Ukrajini, ali njemački kancelar Olaf Scholz dosljedno se protivi slanju „eskalirajućeg“ dalekometnog streljiva Ukrajini.

Uprkos golemim ulaganjima u proizvodnju raketa od strane ukrajinskih saveznika, 7. eskadrila uvijek će biti na rubu da ostane bez projektila. Čak i kad ima dovoljno bombardera da ih lansira.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: It’s Official. Despite Losses, Ukraine’s Sole Bomber Brigade Is Bigger Now Than It Was Before The War.
(Preveo: Bojan Bajgorić Šantić)