Robovski rad u kući milijardera: Posluzi oduzimali pasoše i tjerali ih na rad 18 sati dnevno

Aktuelnosti Forbes 18. jun 2024. 13:19
featured image

18. jun 2024. 13:19

U Švicarskoj je u ponedjeljak započelo suđenje za četiri člana obitelji Hinduja, koji su optuženi da su iskorištavali poslugu u svojoj vili na jezeru u Ženevi. Navodno su im plaćali samo 8 dolara dnevno za rad od 15 do 18 sati i oduzimali im putovnice. Odvjetnik obitelji odbacuje optužbe.

Prakash i Kamal Hinduja, njihov sin Ajay i njegova supruga Namrata optuženi su za trgovinu ljudima, izvijestio je Bloomberg. Tek nekoliko dana ranije postigli su nagodbu u građanskoj parnici u tužbi koju su protiv njih podigli zaposlenici zbog navodnog iskorištavanja.

Detalji nagodbe nisu objavljeni, no stranke su postigle dogovor u petak, šest godina nakon podnošenja tužbe u kojoj se navodi da su svojim zaposlenicima, uključujući dadilje, isplaćivali samo djelić uobičajenih plaća i tjerali ih da rade nezakonito dugo.

Kaznena optužnica temelji se na tvrdnji da su članovi obitelji ilegalno zaposlenike prevozili iz i u Švicarsku nakon što su im oduzeli putovnice, kao i da posluga nije smjela napuštati kuću poslodavaca bez dozvole i da su bili plaćeni za rad u Indiji, što znači da nisu imali švicarski novac, a prema tome i nikakvu slobodu pri posjetu zemlji, piše Bloomberg.

Odvjetnik Ajaya Hinduje Yael Hayat navodno je sudu rekao kako su tvrdnje o 18-satnom radnom danu pretjerane i da se plaće, navodno manje od 8 dolara dnevno “ne mogu jednostavno svesti na ono što su dobivali u gotovom novcu” budući da je obitelj plaćala za smještaj i hranu zaposlenika.

Tužitelji traže dugogodišnje zatvorske kazne za sva četiri člana obitelji, kao i fond za kompenzaciju od nekoliko milijuna dolara za zaposlenike.

Namrata i Ajay Hinduja s odvjetnikom Yaelom Hayatom pred sudom u Ženevi/ FOTO: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Odvjetnici obitelji tvrde kako sami članovi obitelji nisu bili uključeni u zapošljavanje i svakodnevno upravljanje poslugom.

Drugi odvjetnik obitelji, Romain Jordan, u izjavi je za Forbes rekao kako je kaznena optužnica “pretjerana” i optužio tužitelja za predrasude prema obitelji. “Nijedna druga obitelj ne bi dobila ovakav tretman. Naši klijenti odlučni su u tome da će se braniti i imaju povjerenja u pravni sustav,” rekao je.

Jedan tužitelj obitelj je optužio da su više novca trošili na njegu obiteljskog psa nego plaću jednog od sluga, prenosi Bloomberg.

Obitelj Hinduja prošle je godina bila uvrštena na Forbesov popis najbogatijih obitelji u Indiji, i to na sedmom mjestu. Njihovo bogatstvo u listopadu je iznosilo 20 milijardi dolara. Obitelj kontrolira multinacionalni konglomerat Hinduja Group, koji se bavi transportom, bankarstvom, medijskom i drugim industrijama, a posjeduje i nekretnine u Londonu.

Autor originalnog članka: Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Link: Billionaire Hinduja Family Accused Of Confiscating Staff Passports, Forcing 18-Hour Work Days
(Prevela: Nataša Belančić)