Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH proslavila rođendan Kralja Charlesa III

Aktuelnosti Forbes BiH 12. jun 2024. 10:44
featured image

12. jun 2024. 10:44

U društvu velikog broja prijatelja iz cijele Bosne i Hercegovine ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH proslavila je rođendan kralja Charlesa III. Bila je to prilika da predstave najbolje što Britanija ima za ponuditi, kažu iz ambasade, “slavimo rad Njegovog veličanstva i zahvalimo našim prijateljima i partnerima u Bosni i Hercegovini”. Ovogodišnja proslava bila je usmjerena na izvrsnost Ujedinjenog Kraljevstva na polju kulture i visoko-tehnološke kreativne industrije.

„Godišnja proslava kraljevog rođendana je jedan od najvažnijih događaja za ambasadu i naglašava sve urađeno tokom godine. To je prilika da pokažemo najbolje što Britanija ima za ponuditi, da slavimo rad Kralja Charlesa III i da zahvalimo našim prijateljima i partnerima ovdje u Bosni i Hercegovini na svemu što radimo zajedno kako bi izgradili bolju budućnost za sve.”

Ove godine su se fokusirali, kažu, na izvrsnost Ujedinjenog Kraljevstva u polju kulture i hi-tech kreativne industrije. Od filmske industrije do muzičke produkcije, pa online igrica – Ujedinjeno Kraljevstvo je predvodnik. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, Ambasada i British Council povezuju stručnost iz Ujedinjenog Kraljevstva sa lokalnim partnerima, kompanijama i pojedincima.

“Drago mi je što je sa nama večeras veliki broj naših Chevening stipendista, od kojih mnogi rade na polju umjetnosti i kulture, što je sama srž svakog društva. A to mi znamo i slavimo u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno, jer, naša snaga je u našim različitostima. Nadam se da će naši gosti uživati u muzici koju izvode naš vojni gajdaš i vojni bend, koje su građani Sarajeva imali priliku vidjeti i čuti u gradu juče. Hvala našim partnerima i sponzorima što su podržali ovaj događaj i svim našim bh. prijateljima što su se pridružili našoj proslavi,” istakao je ambasador Julian Reilly u obraćanju prisutnim medijima.

Pored brojnih zvanica iz Bosne i Hercegovine, ovogodišnjoj proslavi prisustvovao je i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach.

Gostima su se predstavili britanski vojni gajdaš major Alan Thomson i vojni bend The Band of the Royal Regiment of Scotland, koji su u ponedeljak, 10, juna, održali odličan koncert za građane Sarajeva, u sklopu Dana Britanije koje organizuje Općina Stari Grad. Ni ove godine nismo propustili druženje sa najmlađim te smo zajedno sa muzičarima posjetili Dom za djecu bez roditeljskog staranja i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ i zabavili se uz igru i muziku.

Veliku zahvalnost, kažu, izražavamo britanskim investitorima i distributerima britanskih pića – Adriatic Metals, Telemach, ERG International, Banjalučka pivara i Stock, koji su podržali ovogodišnju proslavu i doprinijeli da naši gosti uživaju u proslavi.