Šta je donio sastanak Erdogana i Vućića: Potpisano 11 sporazuma, turski predsjednik odnose sa Srbijom nazvao zlatnim dobom, sarađivat će i u vojnoj industriji

featured image

11. okt 2024. 18:22

Ovosedmični dolazak predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana u Beograd bio je obilježen posebnom pažnjom, a to se najbolje osjetilo u svečanoj atmosferi koja je preplavila grad. Ulice Beograda bile su ukrašene turskim i srbijanskim zastavama, naglašavajući važnost susreta koji je bio prilika za produbljivanje odnosa i saradnje dvije zemlje. Prema onome što su dvojica predsjednika kazala danas novinarima nakon zvaničnog susreta u Palati Srbije, može se zaključuti da je susret donio koristi za obje zemlje kako na vojnom tako ekonomskom planu.

“Naš odnos sa Srbijom je takav da mogu reći da je to zlatno doba između dvije zemlje”, rekao je turski predsjednik, dodavši da su dvije zemlje u poziciji da zajedno idu naprijed i rade na očuvanju mira, te da je potrebno razviti suradnju Srbije i Turske u području namjenske industrije”, kazao je Erdogan dodavši da su razgovarali o mogućnostima koje turska industrija ima u području odbrambenih i zračnih sredstava, odnosno bespilotnih letjelica, koje bi mogle biti temelj saradnje namjenskih industrija Srbije i Turske, te da postoji mogućnost da dvije zemlje, kao prijateljske zemlje, mogu zajedno nešto razviti. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Foto: TUR Presidency /Murat Cetinmuhur / AFP / Profimedia

Trgovinska razmjena mogla bi dosegnuti 2.6 milijardi eura

Riječi nije štedio ni Vučić koji je priznao kako Srbija i Turska imaju odlične ekonomske odnose, naglasivši da je trgovinska razmjena dvije zemlje sedam puta veća nego što je bila ranije, te je izrazio nadu da će ona do kraja ove godine dosegnuti 2,6 milijardi eura.

“Visoko cijenimo Erdogana kao lidera koji vodi nezavisnu i suverenu zemlju u interesu svog naroda. Iako smo manji, trudimo se da vodimo svoju politiku. Ovo je još jedan most između Ankare i Beograda, a uvjeren sam da će naša trgovinska razmjena uskoro premašiti tri, pa i četiri milijarde eura, što će osigurati stabilnost na Balkanu,” istakao je Vučić.

Tokom posjete, Srbija i Turska potpisale su 11 sporazuma i memoranduma o saradnji, koji obuhvataju oblasti rada i zapošljavanja, upravljanja vanrednim situacijama, privrede, energetike, te sporazume o slobodnoj trgovini i saradnji u sportu, informisanju i medijima.

Turska sa investicijama u Srbiji učestvuje sa više od 400 miliona dolara, koje su otvorile brojna radna mjesta. Oko 96.000 ljudi već je zaposleno zahvaljujući turskim ulaganjima, a taj broj će rasti kako se investicije budu širile. Tokom 2023., više od 60 posto investicija u regiji zapadnog Balkana došlo je u Srbiju. Ono što je bilo posebno zanimljivo čuti je to da su dvije zemlje osim o ekonomskim pitanjima i saradnji na polju nenamjenske industrije, razgovarale i o globalnim sigurnosnim izazovma.

Foto: Predsjedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Razgovarano i o turskim dronovima

Na polju nenamjenske industrije Srbija je uspostavila značajnu saradnju i sa Francuskom s kojom je sklopila ugovor o kupovini 12 francuskih borbenih aviona “Rafal” i pratećih roba i usluga vrijednih 2,7 milijardi eura. Nakon Poljske Srbija je država koja izdvaja najveći budžet za vojne potrebe u Evropi.

Vučić je izrazio zahvalnost turskim investitorima, posebno ističući njihov doprinos očuvanju života u manjim sredinama u Srbiji, čime je pozvao turske kompanije da, pored tekstilne industrije, istraže mogućnosti saradnje i u drugim oblastima. A, to je izvjesno, budući na izjavu Erdogana koji je kazao: “Informacijske tehnologije, komunikacije, turizam samo su neka od područja u kojima ćemo iskoristiti svoj puni potencijal.”

Nakon zvaničnog stastanka usijedio je svečani ručak, a potom su dva predsjednika prisustvovala i biznis forumu “Srbija -Turska”.